Peräti 12 183 -päinen kotikatsomo loi heinäkuisena maanantaina Hartwall Arenalle viime syksyn EM-kotikisojen tunnelman, kun alkuvaikeuksista selvinnyt Susijengi peittosi Islannin pistein 91-77 (44-41) ja eteni MM-jatkokarsintoihin alkulohkon kakkosena. Tehotrio Petteri Koponen-Sasu Salin-Lauri Markkanen liekitti islantilaissukkaa 64 pisteen edestä.

Ottelu ei ollut Susijengille helppo, sillä Islanti pisti tiukasti kampoihin eikä suostunut antamaan mitään ilmaiseksi.

– Molemmat joukkueet pelasivat erittäin kovaa. Äärimmäisen vaikea peli, kertoi perjantain Tshekki-ottelusta sivussa ollut Petteri Koponen Koripalloliiton tiedotteessa.

– Luimme pelin aikana, miten Islanti haluaa pelata, ja teimme erinomaista työtä toisella puoliskolla heidän pelisuunnitelmansa vesittämiseksi. Saimme lisävirtaa kotiyleisöstä, joka oli taas erinomaisesti takanamme, kiitteli Koponen.

Susijengi lähti peliin vieraahkosta asetelmasta, sillä tällä vuosikymmenellä Suomi on ammentanut energiansa periksiantamattomasta haastajan asetelmasta, ja Islantia vastaan Suomi nelisti kentälle ennakkosuosikkina.

Kotijoukkueen toisen neljänneksen hetkittäinen kipsi johtuikin osittain tästä, arvioi susikippari Shawn Huff.

– Ei me voida ikuisesti olla altavastaaja. Meillä alkaa olla jo sen verran kova pelaajamateriaali, että meidän pitää oppia pelaamaan ennakkosuosikkina. Kunhan pelaamme täydellä sydämellä ja kaikki antavat kaikkensa, löydämme kyllä oman tapamme pelata, oli ennakkoasetelma mikä tahansa.

Islanti-ottelussa yleisö saikin nähdäkseen niin Koposen, Salinin ja Markkasen maailmanluokan hyökkäysshow’ta kuin periksiantamatonta susipuolustustakin, joka tiputti Islannin rattailta lopullisesti pelin jälkipuoliskolla.

Verta nenästään susipuolustuksen energialatauksina kaivoivat mm. Juho Nenonen ja viisi virhettä uurastanut Matti Nuutinen. Leveyttä hyökkäykseen toi kolme tärkeää kolmosta sivaltanut Carl Lindbom yhdeksällä pisteellään.

– Islanti teki pelin meille vaikeaksi. He pelasivat kovaa ja fiksusti ja meillä oli vaikeuksia päästä rytmiimme, susivalmentaja Henrik Dettmann filosofoi.

– Kun pääsimme jyvälle Islannin hyökkäyspelaamisesta, saimme virran takaisin hyökkäyspeliimmekin. Olen todella ylpeä siitä, miten kaverit nousivat haasteen tasolle.