Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue säilytti paikkansa A-divisioonassa voittamalla Kreikan jatkoajan jälkeen EM-kisoissa.

18-vuotiaiden poikien EM-kisoissa nähtiin todellinen jännitysnäytelmä, kun Sudenpennut varmisti paikkansa A-divisioonassa selkä seinää vasten kukistaen Kreikan jatkoajan jälkeen 89-85 (34-37, 75-75).

Suomella oli kaikki avaimet juhlia voittoa jo varsinaisella peliajalla, mutta Kreikan kaksi jäätävää kolmosta veivät ottelun jatkoajalle. Bonusajalla oli samat sävelet: Sudenpennut piti ”turvallista” johtoa hyppysissään, mutta Kreikka pääsi jälleen lähelle – ilman palkintoa kuitenkin.

– Osoittaa valtavaa henkistä venymistä, että jatkoajalla pystyimme voittamaan, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski sanoi Koripalloliiton sivuilla.

– Isossa kuvassa ottelu kertoi koko joukkueen kesästä. Parhaimmat hetket olivat todella hyvä, mutta huonot hetket taas äärimmäisen synkkiä. Onneksi lopputulos oli säilyminen A-divisioonassa, Lohikoski kertoi.

Suomen kärkinimi oli Ville Tahvanainen, joka pussitti 35 pistettä, noukki kuusi levypalloa ja tarjoili neljä syöttöä. Koko turnauksen pistetilastoissa Tahvanainen oli toinen 22,3 pisteen keskiarvolla.

– Turkki-ottelun jälkeen puhuimme, että olimme samassa tilanteessa vuonna 2015, kun Lauri Markkasen ’97-ikäluokka pelasi Suomi-koripallon perinnöstä. Silloin Lauri heitti 32 pistettä Ukrainaa vastaan, joka johdatti meidät Montenegro-peliin, jonka voitimme ja säilyimme A-divisioonassa.

– Sanoin, että en odota kenenkään heittävän yli 30 pistettä, mutta jos jokainen löytäisi oman sisäisen laurimarkkasensa, niin hyvä. Kyllä tuo Ville Tahvanaisen 35 pistettä ylittää jopa Laurin standardin, Lohikoski naurahti.

Tahvanaisen lisäksi Suomen tähtiin Kreikka-ottelussa kuuluivat jokapaikanhöylä Mikael Jantunen (22/16) ja Jesper Granlund (20/4/4 syöttöä). Jantunen oli tehotilastoissa turnauksen kakkonen.

– Tuo kolmikko on aika sitkeitä kavereita, Lohikoski kehaisi.

Suomi sijoittui kolmanneksitoista EM-kisoissa.

– Nämä olivat viidennet peräkkäiset 18-vuotiaiden EM-kilpailut Suomelle. Kaikkein hienointa on, että jälleen uusi sukupolvi ja uudet pelaajat pääsevät kokemaan tämän tason kisat, Lohikoski kiteytti.

Ottelutilastot