Susijengillä iskun paikka Ranskaa vastaan – ”Pystymme iskemään heidän hyökkäyspelinsä heikkouksiin erityisen hyvin”

© Kuva: fiba.com

Ranska selvitti MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen nimiinsä tappioitta, mutta kapsahti jatkokarsintojen avausottelussa vieraissa Bulgarialle. Vanhat tutut Nando De Colo ja Nicolas Batum vastaavat Ranskan tähtivoimasta, mutta päävalmentaja Vincent Collet’n miehistö on muilta osin uudistunut lähes kokonaan.

Ranska ja Susijengi ovat kohdanneet viime vuosina useita kertoja – viimeksi vuodentakaisten EM-kotikisojen avausottelussa, jonka Suomi vei nimiinsä 86-84 jatkoajalla Jamar Wilsonin urotekojen jälkeen. Kaksi vuotta aiemmin Montpellierissä joukkueet kohtasivat EM-kisojen avausottelussa, jonka Ranska vei 97-87 Sasu Salinin pakotettua ensin haamuheitollaan pelin jatkoajalle.

Ranska ja Susijengi ovat perinteisesti pelanneet tiukkoja otteluita, mille on Susijengin apuvalmentaja Lassi Tuovin mukaan looginen selitys.

– Ranska pelaa hyvin organisoitua koripalloa. Meidän puolustuspään vahvuuksillemme sopii se, että vastustajan peli ei ole erityisen luovaa, vaan pikemminkin kontrolloitua. Silloin pystymme iskemään heidän hyökkäyspelinsä heikkouksiin erityisen hyvin, Tuovi toteaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Viime vuosien avainpelaajistaan Ranska on lähtenyt syyskuun karsintaikkunaan takakentän kulmakivensä Nando De Colon ja NBA:ssa vuosikymmenen päivät pelanneen laituriveteraaninsa Nicolas Batumin turvin. Joukkueen pelinrakentajajaosto on luonut nahkansa kokonaan, ja iso pää on muuttunut entistä fyysisemmäksi.

– Ranskan uusia pelinrakentajia Andrew Albicya, Jonathan Roussellea ja Paul Lacombea vastaan emme ole pelanneet koskaan aikaisemmin. Pelkästään tämä vaihdos on tuonut uusia ulottuvuuksia Ranskan peliin, Tuovi jatkaa.

– Vastaavasti Ranskan iso kalusto on nyt todella iso. Aiemmat isot miehet Boris Diaw ja Joffrey Lauvergne olivat ennen kaikkea taitopelaajia, nykyisessä Ranskan joukkueessa korinaluspelaajat ovat fyysistä skriinintekijä- ja puolustajajaostoa kuten Moustapha Fall.

Sunnuntaina Montpellierissä Susijengin voittomahdollisuudet lepäävät jälleen kerran tutun susikonseptin toteuttamisessa: kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen, Ranska on kaadettavissa.

– Meidän on yhä edelleen oltava vastustajaa fyysisempiä takakentällä puolustaessamme. Hyökkäyksessä meidän on keskitettävä energiamme pallon liikuttamiseen, koska noin isoa joukkuetta vastaan korin alta ei saada ilmaisia pisteitä.

Ranska ja Susijengi kohtaavat Montpellierissä sunnuntaina 16.9. Ottelulähetys käynnistyy YLE TV2:ssa klo 18.48.

Coach Tuovin tärpit: seuraa heitä
Nando De Colo (196 cm/31 v): ”Ranskan nykymaajoukkueen kapellimestari. Vuosikymmenen kokemus ammattilais- ja maajoukkuekoripallosta. Ratkaisuvalmis, mutta samalla äärimmäisen epäitsekäs pallotaituri.”

Nicolas Batum (203 cm/29 v): ”Kokenut, rauhallinen ja äärimmäisen taitava pelaaja, joka pystyy pelaamaan aina heittävästä takamiehestä isoon laituriin. Yksi monipuolisimmista eurooppalaisista pelaajista.”

Andrew Albicy (178 cm/28 v): ”Yksi Euroopan parhaista puolustajista. Kurinalainen joukkuepelaaja, joka on kehittynyt Espanjassa myös äärimmäisen hyväksi heittäjäksi. Hän tulee olemaan rakkikoira meidän pelinjohdollemme.”

Ranskan maajoukkue Montpellierissä 16.9.

# Nimi Pituus Syntynyt Seura
5 Nicolas BATUM 203 1988 Charlotte Hornets (NBA)
8 Charles KAHUDI 197 1986 Lyon-Villeurbanne (FRA)
12 Nando DE COLO 196 1987 Moskovan TsSKA (RUS)
17 Vincent POIRIER 213 1993 Saski Baskonia (ESP)
20 Amine NOUA 200 1997 Lyon-Villeurbanne (FRA)
21 Andrew ALBICY 178 1990 Andorra (ESP)
26 Mathias LESSORT 205 1995 Unicaja Malaga (ESP)
34 Alain KOFFI 207 1983 Gravelines-Dunkerque (FRA)
55 Jonathan ROUSSELLE 195 1990 Limoges (FRA)
90 Paul LACOMBE 190 1990 AS Monaco (FRA)
91 Edwin JACKSON 190 1989 KK Buducnost (MNG)
93 Moustapha FALL 218 1992 Lokomotiv Kuban (RUS)

Päävalmentaja Vincent COLLET
Valmentaja Ruddy NELHOMME
Valmentaja Pascal DONNADIEU

Lähde: Koripalloliiton tiedote