Naisten Korisliigan viime kevään hopeamitalisti Vilma Kesänen, 30, on tehnyt sopimuksen Islannin pääsarjassa pelaavan perinteikkään KR Reykjavikin kanssa.

Kymmenisen vuotta Susiladiesin takakentän luottopelaajiin kuulunut Orimattilan Jymyn kasvatti ehti pelata Espanjassa kaksi ja puoli kautta sekä Liga Femeninassa (Universitario de Ferrol) että Liga Femenina 2:ssa (Real Canoe). Vuodenvaihteessa Kesänen palasi Espanjasta Suomeen ja tuttuun Catz Lappeenrantaan, jossa kevät päättyi hopeamitaliin.

Nyt kaudella 2018/19 ammattilaisura ulkomailla sai jatkoa, kun Espanjan helteet vaihtuivat Islannin tuiskuihin.

– Tosiaan aika eksoottinen Islanti ja täytyy sanoa, että olen kyllä tosi iloinen, että olen just täällä ja just nyt. Olen hyvässä paikassa. Islanti on aina ollut mielessä yhtenä maana, jossa haluan käydä, mutta nyt tulikin sitten vähän pidempi kuin vain viikon lomavisiitti, Kesänen hymyilee Koripalloliiton tiedotteessa.

Kun Kesänen sai agenttinsa kautta tiedon KR Reykjavikin kiinnostuksesta, hän lämpeni hitaasti ajatukselle, mutta Nigel Mooren kanssa keskusteltuaan päätös alkoi lutviutua.

– Nigel tuntee nykyisen koutsini ja on itse pelannut aiemmin Islannissa. Nigelilla oli ilmeisesti sitten ihan hyvät jutut, koska täällä nyt ollaan. Olosuhteet ovat tosi hyvät, seura pitää meistä pelaajista hyvää huolta, meillä on hyvä joukkue kasassa ja koutsin pelitapa on mieleen myös. Lisäksi kaupunki on kiva ja maisemat upeat, joten kaikki kunnossa!

KR Reykjavik on osa yleisseura Knattspyrnufélag Reykjavíkuria, joka on yksi Islannin menestyneimmistä ja suurimmista urheiluseuroista – jollei jopa se kaikkein suurin. Naisten edustusjoukkue on 14 mestaruudellaan (viimeisin vuodelta 2010) Islannin pääsarjan Úrvalsdeild kvennan kautta aikojen toiseksi menestynein.

Viimeiset kolme vuotta KR on pelannut ykkösdivisioonassa, mutta tulevaksi kaudeksi joukkue nousi takaisin pääsarjaan.

– Vielä ei olla virallisesti nimetty kauden tavoitetta, mutta ykkösjuttuna on vakiinnuttaa taas paikka pääsarjassa. Ja siitä tietty eteenpäin niin pitkälle kuin mahdollista, Kesänen virkkoo.

– Omat mielikuvat Islannin sarjasta ennakkoon ei ollut kummoiset, mutta aika nopeasti sain omat ennakkokäsitykset heittää roskiin jo ennen tänne tuloa.

Viimeiset viisi kautta Islannin pääsarjassa oli sääntönä, että kentällä täytyy olla aina neljä islantilaista pelaajaa, mutta tulevaksi kaudeksi sääntö muuttui. Nyt joukkueella saa olla yksi yhdysvaltalaisvahvistus ja rajaton määrä EU-pelaajia.

Kesäsen lisäksi KR:n vahvistukset ovat yhdysvaltalainen Kiana Johnson ja irlantilainen Orla O’Reilly.

– Sattui vielä niin, että molemmat mimmit olivat etukäteen tuttuja. Kiana pelasi viime kaudella Hongassa ja Orlan kanssa pelasimme Liga Femeninassa kaksi kautta vastakkain.

Kesänen on kerännyt urallaan täytettä palkintokaappiinsa muun muassa kahdella Suomen mestaruudella, kolmella cup-voitolla, Naisten Korisliigan vuoden puolustuspelaajan palkinnolla (2008/09) ja samana kautena Naisten Korisliigan vuoden kehittyneimmän pelaajan tittelillä. Susiladiesissa Kesäselle on kertynyt peräti 85 kappaletta.

– Omat odotukset kaudella on tietysti voittaa pelejä ja varmistaa seuralle sarjapaikka, auttaa joukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla pääsemään tavoitteisiin. Preseason-pelien perusteella sarjassa tulee hyviä joukkueita ja hyviä pelaajia vastaan, joten kilpailua ja haastatte löytyy. Ja hyvä niin!

– Ennen kaikkea omana juttuna on kuitenkin taas nauttia koripallosta ja antaa kaikkensa jokaisessa matsissa. Koska siitähän tässä on kyse: olen täällä unelmaduunissani, joten kaikki peliin ja pilke silmäkulmassa, Kesänen kiteyttää.