Saksan Bundesliigassa pelaavan Donau-Riesin riveissä nähdään tällä kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Anni Mäkitalo on saanut seurakseen Heta Äijäsen.

Mäkitalo, 26, allekirjoitti Donau-Riesin kanssa jatkosopimuksen viime kauden päätteeksi. Mennyt kesä sujui Mäkitalolta levollisissa merkeissä, kun tulevaisuuden suunnitelmat olivat jo selvät kuten myös kesäharjoittelun pääpainopisteet.

– Oli helppo tulla, kun tiesi etukäteen kaikki arkiset jutut eikä tarvinnut ottaa ekstrastressiä mistään käytännön asioista. Viime kauden jälkeen juttelimme valmentajan kanssa ja kävimme läpi niitä asioita mitä minun pitää erityisesti harjoitella, ja olen pystynyt kesällä keskittymään niihin, Mäkitalo toteaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Viime kaudella Donau-Ries sijoittui runkosarjassa kuudenneksi, mutta pudotuspeleissä tie tyssäsi Hernerin käsittelyssä. Energisen takakenttäpelaajan mukaan tällä kaudella nähdään hieman muuttunut ryhmä.

– Meiltä lähti viime kauden joukkueesta kaksi pelaajaa ja kaksi on tullut tilalle. On hyvä merkki, että pelaajat jäävät, sillä se osoittaa heidän viihtyneen täällä. Joukkueesta lähtivät parhaat pisteiden tekijät ja sitä kautta joukkueen tyyli on hieman muuttunut ja pelaamme enemmän yhteen.

Tällä kaudella Mäkitalo uskoo joukkueen mahdollisuuksiin petrata viime vuodesta.

– Aina on sellainen ajatus, että pitää parantaa. Pudotuspelit ovat ensimmäinen tavoite, mutta viime vuodesta jäi vähän hampaankoloon. En ole ollut sellaisissa seuroissa, jotka olisivat taistelleet mitaleista, ja se olisi nyt tavoitteena.

Mäkitalo lukeutui viime kaudella joukkueen luottopelaajiin. Peliaikaa kertyi keskimäärin hieman päälle 21 minuuttia ottelua kohden ja keskiarvoikseen hän tilastoi 4,4 pistettä, 2,0 levypalloa ja 1,1 syöttöä. Täksi kaudeksi Mäkitalolle on luvassa entistä isompi tontti joukkueessa.

– Rooli on kasvanut viime kaudesta. En valita viime kauden roolista, mutta tuntui siltä, että omat minuuttini olivat aina lyöty lukkoon. Viime vuonna olin yksi niistä kahdesta uudesta pelaajasta ja tulin tavallaan valmiiseen joukkueeseen. Nyt minulle on tarjottu aloittavan pointin paikkaa ja olen ollut tosi tyytyväinen. Voin sanoa, että kesällä on tehty paljon töitä sen eteen. On kuitenkin tärkeä muistaa, ettei aloituksen paikka ole mikään itsestäänselvyys, vaan takana on kyllä ottajia ja on tehtävä kovasti töitä, muistuttaa Mäkitalo.

Mäkitalo on aiemmin urallaan pelannut myös Unkarissa, Tshekissä sekä Ranskassa ja iloitsee Bundesliigan saadessa lisää suomalaisväriä.

– Aikaisemmat pelaajat ovat luoneet tänne hyvän pohjan, joten kiitos siitä heille. Suomalaisia luonteenpiirteitä ja persoonallisuutta arvostetaan täällä joukkueiden keskuudessa.

Mäkitalo sai täksi kaudeksi myös yhden suomalaistulokkaan seurakaverikseen, kun Heta Äijänen, 20, teki Donau-Riesin kanssa kesällä sopimuksen. Äijänen kiittelee joukkuekaveriaan sopeutumisessa uuteen maahan ja joukkueeseen.

– Tämä on paikkana pieni ja tänne on suomalaisen helppo tulla. Anni on auttanut paljon ja on tietenkin mukava, että on joku jonka kanssa voi vaihtaa kuulumisia suomeksi. Tämä vaikuttaa hyvältä paikalta olla koripalloilija, Äijänen pohtii.

Äijänen on yksi joukkueen uusista pelaajista. Viime kauden runko säilyi pitkälti samana ja se on hänen mukaansa näkynyt myös harjoituskauden otteluissa.

– Olemme pelanneet neljä peliä ennen kauden alkua ja harjoituspelien perusteella pelaamme hyvin joukkueena yhteen. Omalta kohdaltani on mennyt jopa odotettua paremmin. Meidän suunnitelmamme on juosta paljon ja olla sarjan energisin joukkue. Olemme muita ehkä vähän pienempi joukkue, niin meidän täytyy pelata yritteliästä ja aktiivista koripalloa.

Äijäsestä odotetaan tulevalla kaudella yhtä energiaruiskua lisää pelikentälle.

– Roolini on tuoda lisää aktiivisuutta, juosta ja pitää tempoa yllä sekä ottaa omia heittoja. Ne varmasti ovat ne tärkeimmät asiat. Suurin asia suhteellisen nuorena pelaajana, on sopeutua ympäristöön ja siihen korikseen mitä täällä pelataan. Haluaisin monipuolistaa omaa peliäni ja löytää siitä uusia puolia, Äijänen kertoo roolistaan ja tavoitteistaan.

Donau-Ries aloittaa kautensa lauantaina BG74:n vieraana.