Anton Mirolybov valmensi viime kaudella Saksan ProA:ssa Kirchheimin joukkuetta. Täksi kaudeksi hän otti uuden askeleen urallaan, kun hän teki sopimuksen luxemburgilaisen US Basket Racingin kanssa.

Edustusjoukkueen valmentamisen lisäksi Mirolybov konsultoi myös seuran junioripuolta ja auttaa kehittämään sitä.

– Saksassa päätös siitä etten jatka, jäi aika myöhäiseksi. Sen jälkeen Luxemburgista tuli tarjous, joka tarjosi parhaan paketin. Tämä on vähän erilainen projekti kuin mitä olen tehnyt viime aikoina, mutta saan tehdä edelleen sitä mitä rakastan, Mirolybov valottaa Koripalloliiton sivuilla.

Pienenä maana Luxemburgin koripallo on edelleen varsin kehittyvässä tilassa. Omat haasteensa Mirolyboville asettaa se, että joukkueessa ei ole juuri täyspäiväisiä koripalloilijoita.

– Luxemburgissa koripallo toimii edelleen amatööripohjalta, vähän samalla tavalla kuin Suomessa 1990-luvun lopussa. Joukkueissa on yleensä pari ammattilaista ja loput sitten opiskelevat tai ovat töissä. Pelaajat ovat kuitenkin erittäin motivoituneita ja haluavat harjoitella. Olen innoissani heidän asenteestaan harjoitella ja kehittyä.

– En ole viime aikoina tottunut siihen, että aamuharjoituksissa on pari pelaajaa ja iltaharjoituksiin tulee pelaajia miten pääsevät töistä tai opiskeluista. Pelaajat kuitenkin haluavat tehdä töitä ja kehittyä ja se motivoi, Mirolybov toteaa.

Kokeneena ammattilaisena Mirolybov on tuonut oman intohimonsa ja tietotaitonsa joukkueeseen. Yhteen asiaan erityisesti pelaajilla on ollut totuttautumista.

– Vaatimustaso on sellainen asia, joka heille on uutta eivätkä he ole tottuneet siihen. Mielestäni on ihan sama millä tasolla valmennetaan ja pelataan, niin pitää pystyä vaatimaan sekä itseltään että toisilta.

Luxemburgin sarjassa pelaa kymmenen joukkuetta ja sarja jakautuu tammikuussa kahtia kuuden joukkueen ylempään loppusarjaan ja neljän joukkueen alaloppusarjaan. Viime kaudella Racing jäi niukasti kuuden parhaan paikasta.

– Tavoitteena on päästä kuuden joukkoon ja varmistaa pudotuspelipaikka tai muuten loppukausi menee putoamista vastaan taistelemisessa. Meillä on joukkue hieman elänyt ja meidän paras sekä ainoa takamies lähti Saksaan opiskelemaan, joten meillä ei ole oikein takamiestä tällä hetkellä.

Pelaajarekrytointi eroaakin huomattavasti siitä mihin Mirolybov on tottunut. Mirolybov muistuttaa, että uudet asiat lopulta kehittävät myös eniten.

– Paikalliset ovat hyvin seurauskollisia ja täällä on tarkat karenssit ja siirtokorvaukset, joten kun muutama pelaaja lähtee, niin se jättää ison loven joukkueeseen. Se on haaste johon en ole tottunut. On pystyttävä löytämään paikkaaja omista pelaajista ja kehitettävä heitä eikä voi lähteä vain ostoksille. Tässä on uudenlaisia tilanteita ja sitä kautta uudenlaista oppia. Tämä on jälleen opettavainen kokemus ja varmasti opin kauden aikana paljon uutta, miettii Mirolybov.