Koripallosyksy jatkuu Joensuussa euro-ottelujen merkeissä, kun Kataja Basket aloittaa keskiviikkona toisen ja ratkaisevan FIBA Europe Cup -karsintakierroksen tavoitteenaan paikka 17. lokakuuta käynnistyvässä lohkovaiheessa. Vastassa on Bulgarian hallitseva cup-mestari ja viime keväänä pronssille sekä maan pääsarjassa että kansainvälisessä Balkanin liigassa pelannut Rilski Sportist.

Karsinnan jälkimmäinen osaottelu pelataan ensi viikon keskiviikkona Bulgarian Samokovissa, jolloin tiedetään kumpi yltää lohkovaiheeseen. Voitto ratkaistaan totutusti kahden ottelun yhteistuloksella.

Ensimmäisellä karsintakierroksella Kataja Basket pudotti puolalaisen Rosa Radomin ennakkoarvioihin pohjautuen jopa yllättävänkin selvästi (yhteistulos 161-134). Rilski Sportist puolestaan aloittaa oman karsintaurakkansa vasta nyt.

Organisaatiot ovat ainakin jollakin tapaa tuttuja toisilleen kohtasivathan joukkueet kolme vuotta sitten (kausi 2015-16) samaisessa FIBA Europe Cupissa. Kumpikin voitti tuolloin kotiottelunsa: Kataja sarja-avauksessa Joensuussa 92-76 ja Rilski Samokovissa 87-83. Joensuulaiset sijoittuivat neljän joukkueen muodostamassa alkulohkossa kakkoseksi ja saivat paikan jatkopeleihin, mutta Rilski oli kolmas ja sen kansainvälinen kausi päättyi tuolloin ensimmäiseen vaiheeseen.

Keskiviikkoinen koitos on Rilskille toinen virallinen ottelu kuluvalla kaudella. Ensimmäisen se pelasi syyskuun alussa, jolloin hallitseva mestari Levski Lukoil osoittautui Bulgarian Supercupissa paremmaksi (loppulukemat 80-102).

Harjoitusotteluja samokovilaiset ovat pelanneet kahdeksan. Vastassa ovat olleet mm. viime kauden finalisti Balkan kahdesti (voitto ja tappio) sekä Makedonian viime kauden välieräjoukkue Blokotehna kahdesti (kaksi voittoa).

Kataja-päävalmentaja Juha Sten on aloittanut valmennusuransa kansainvälisillä kentillä tyylikkäästi: kaksi ottelua, kaksi voittoa.

– Fiilis on positiivinen. Rosaa vastaan pystyimme ratkaisemaan jatkopaikan (jälkimmäisessä osaottelussa Puolassa) tietyllä tapaa jo ensimmäisellä 20-minuuttisella, jolloin pakettimme pysyi riittävän hyvin kasassa, hän juttelee Katajan sivuilla.

Rilski Sportist on scoutattu yhdessä apuvalmentaja Petri Virtasen kanssa ja ensivaikutelma on, että vastaan tulee Rosa Radomia astetta kovempi ryhmä.

– Rilskillä on huomattavan leveä materiaali. Mukana on paljon kokeneita pelaajia. Neljä jenkkiä, senegalilainen sentteri Barro, Bulgarian maajoukkuepelaajat… Todella laadukas ryhmä ja kaliiberia, kahta kovempi kuin edellinen. He ovat ailahdelleet harjoituspeleissään, mutta kuten meilläkin, oma pelitapa on varmasti myös siellä koko ajan työn alla. Toisilla yhteinen sävel löytyy kauden alussa nopeammin, toisilla vähän hitaammin.

Mitään erityisiä huolenaiheita Sten ei lähde bulgarialaisjoukkueesta esiin nostamaan, keskittyminen pidetään pääosin omassa tekemisessä.

– Tässä vaiheessa kautta ei voi eikä kannata lähteä pelaamaan liikaa vastustajan mukaan. Toki teemme joitakin Rilskiin liittyviä hienosäätöjä, mutta pääpaino on koko ajan luoda ja kehittää omaa pelitapaa.

– Toivottavasti saamme Areenalle vähintään yhtä hyvän tunnelman kuin mitä edellisessä ottelussa oli, se auttoi meitä paljon, ”Juppe” kiittelee lopuksi.