Viime keväänä Suomen mestaruutta juhlinut Kauhajoen Karhu Basket on monella tapaa aivan uudessa tilanteessa. Ensimmäistä kertaa seuran historiassa Karhu Basket lähtee kauteen hallitsevana mestarina.

Lisäksi alkukautta on värittänyt seikkailu Euroopassa. Kauhajoki kaatoi Mestarien liigan karsinnan avauskierroksella kahdesti Romanian mestari CSM Oradean. Samainen toistui toisella kierroksella, kun Bulgarian mestari Levski Lukoil koki tappion sekä kotonaan että vieraskentällä.

Kolmannella kierroksella ranskalainen Nanterre 92 oli Karhu Basketille vielä liikaa. Vaikka karsinta tyssäsi kalkkiviivoilla, seuran ensiaskeleet eurokentillä olivat menestys.

– Kansainväliset pelit ovat olleet parasta mahdollista valmistautumista Korisliigaan. Jo pelkästään seikkailu Romaniassa ja sieltä siirtyminen seuraavaan otteluun Bulgariaan toi joukkuetta yhteen. Europelit veivät joukkuetta ja seuraa kaikin puolin eteenpäin, päävalmentaja Jussi Laakso kehui Koripalloliiton tiedotteen mukaan.

Myös pelaajisto nautti joka hetkestä Mestarien liigan karsinnoissa. Kapteeni ja pelintekijä Bojan Sarcevic suorastaan hehkui kysyttäessä kansainvälisten otteluiden tuomista eduista.

– Voi että, tämä on ollut koko seuralle niin hieno kokemus. Europelit auttavat meitä paljon, uskon niin, Sarcevic pohti.

Sikälikin Kauhajoella ollaan aivan uuden haasteen edessä, että Sarcevicin lisäksi ainoastaan ikitaistelija Rene Rougeau jäi mestarijoukkueen pelaavasta rotaatiosta jäljelle. Kotimaisista avainpelaajista Juho ja Joonas Lehtoranta siirtyivät takaisin Kotkaan KTP-Basketiin, Henri Kantonen vaihtoi finaalivastustaja Salon Vilppaan paitaan ja Samuli Vanttaja muutti Joensuuhun Kataja Basketin riveihin.

Lähtijöiden tilalle Karhu Basket sai houkuteltua Okko Järven (193) Espoo Unitedista ja Antti Niskasen (188) Helsinki Seagullsista. 1A-divisioonan Kristika Turusta Korisliiga-parketille saapuivat sen sijaan Eero Innamaa (188) ja Mikael Laihonen (202).

Karhu Basketilla on käytettävissään Reugeaun lisäksi neljä amerikkalaispelaajaa, joten valmennusjohdolla on mahdollisuus kierrättää pelaavaan kokoonpanoon mahtuvaa ulkomaalaiskvartettiaan. Etenkin 203-senttiseltä Michael Moserilta ja tarkkakätiseltä Durrell Summersilta (196) on lupa odottaa kovia tehoja.

– Meillä on paljon uusia kasvoja, mutta sama valmennus (Laakso ja Janne Koskimies), sama pelitapa ja suunnilleen sama taktiikka. Totta kai, yritämme jälleen voittaa mestaruuden, siihen on kaikki mahdollisuudet, Sarcevic vaati.

– Varmasti mestaruuden puolustaminen on jälleen aivan uusi haaste. Kaikki haluavat voittaa juuri meidät, hallitsevan mestarin.

Päävalmentaja Laakso ei suostu mestaruuspaineita harteilleen ottamaan.

– Ainoastaan Rougeau ja Sarcevic ovat rotaatiosta jäljellä. En puhuisi mestaruuden puolustamisesta, kun joukkue on niin paljon muuttunut. Toki paperilla olemme hallitsevia mestareita. Mutta muut joukkueet ovat suosikkeja, sanoi Joonas Iisalo (Vilppaan päävalmentaja) mitä tahansa, Laakso hymyili.

– Joukkueen ympärillä on ollut kiinnostusta ihan uudella tavalla mestaruuden ja kansainvälisten pelien jälkeen, se on ollut hyvin positiivista. Haluamme uusia mestaruuden, mutta se on valtavan kovan työn takana.

Vilpas lähtee kirkastamaan kahta peräkkäistä hopeaansa

Kahden edelliskauden hopeamitalisti Salon Vilpas lähtee uuteen kauteen lähes samalla kotimaisella rosterilla kuin viime kaudella. Suurin menetys oli maajoukkueeseen nousseen Matias Ojalan lähtö Joensuuhun Kataja Basketin paitaan. Vähäiselle vastuulle jäänyt Topias Kuukkanen hakee puolestaan tällä kaudella vastuuta Uudenkaupungin Korihaissa.

Vilpas puolestaan houkutteli Saloon kotimaisen koripalloiluväen tietosuuteen viimeistään viime kaudella nousseen Henri Kantosen. Kantonen juhli keväällä Suomen mestaruutta Kauhajoella, joten kyseessä on varsin kova kaappaus.

Vilppaan kotimainen runko pursuaa osaamista. Yhä Vilppaan peliä johtaa 38-vuotias taikuri Teemu Rannikko. Rannikon lisäksi maajoukkuekokemusta edustavat Juho Nenonen ja Mikko Koivisto. Kun palettiin lisää vielä nousevat tähdet Aatu Kivimäen, Miika Luosmaan ja Riku Laineen, on kasassa melkoinen vitja.

Matias Ojala ryöstettiin meiltä, se oli joukkueelle ja koko Salolle kova paikka. Mutta se avaa meille muille mahdollisuuksia. Ja luulen, että Kantonen tuo meille omia juttuja, hän tietää, miten se mestaruus voitetaan. Hyvältähän homma siinä mielessä näyttää, Nenonen mietti.

Vilpas teki aivan viime metreillä vielä muutoksia amerikkalaisnelikkoonsa, kun 198-senttisen David Haughtonin sopimus purettiin. Tilalle tuli viime kaudella edukseen Kouvolan Kouvoissa esiintynyt monipuolinen Jamie Skeen. Muut amerikkalaispelaajat ovat takamies Diante Baldwin, sisäpelaaja Brandon Taylor sekä laitapelaaja D.J. Fenner.

Iisalo korosti, että joukkueen pelaaminen on vielä monella tapaa alkutekijöissään, vaikka tuttuja naamoja edelliskaudesta paljon pukukopissa onkin.

– Ollaan kehitytty koko ajan, mitä pidempään olemme olleet yhdessä. Vielä ollaan vaiheessa, aivan kuin jokainen muukin joukkue tässä kohtaa.

Vilpas avaa kautensa jo sunnuntaina, kun Karhu Basket isännöi viime kevään finaalivastustajaansa Kauhajoella. Luvassa on siis melkoinen herkkupala Korisliiga-kauden avauksen kunniaksi.

– Avausottelu Kauhajoella on kova haaste heti alkuun. Lähdemme sinne avoimin mielin ja hyvin valmistautuneena, Iisalo linjasi.

Iisalo ei halua nostaa mitään joukkuetta ennen kauden alkua ylitse muiden, saati kehua liikaa omaansa.

– Ei ole valmentajan kannalta mitään väliä, kuka on suosikki, kun yhtään peliä ei ole vielä pelattu. Toukokuun loppuun asti on jokaisella joukkueella aikaa kehittyä, sen mahdollistamiseksi tehdään kaikki mahdollisimman hyvin.

Iisalolla itsellään alkaa nyt kolmas kausi Korisliigassa ja Vilppaan päävalmentajana. Kaksi ensimmäistä päättyivät komeasti hopeamitalijuhliin.

– Kaksi kertaa ollaan oltu finaaleissa, onnekas olen ollut valmentajana, että näin on käynyt.

Vilppaan käsiin on jo muutaman kauden soviteltu Pantteri-patsasta. Suuria mestaruuspaineta Iisalo ei kuitenkaan suostu ottamaan.

– Tulos tulee, jos tulee, laadukkaan päivittäisen työnteon myötä. Vilpas on yli satavuotinen seura. Vilpas ei siihen kuole, tuleeko mestaruus nyt tai ei, Iisalo muistutti.

Korisliiga-kauden avausottelu Karhu Basket–Salon Vilpas Kauhajoen liikuntahallilla sunnuntaina klo 16.30. Ottelu on katsottavissa myös Yle TV2:lta klo 16.15 alkaen.