Veera Pirttinen, 21, pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla ammattilaisena, kun hän teki kesällä sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan ChemCats Chemnitzin kanssa. Vaikka joukkueen alkukausi on ollut vaikea, on Pirttinen aloittanut ammattilaisuransa hienosti.

Pirttinen on ottanut heti paikkansa Chemnitzin luottopelaajana saaden peliaikaa keskimäärin yli 27 minuuttia ottelua kohden. Pirttisen alkukausi on ollut myös tilastojen valossa vahva, sillä pisteitä on syntynyt 7,6 keskiarvolla. Kohokohtana oli 20 pisteen iltapuhde Donau-Riesia vastaan.

Joukkueen tilanne on kuitenkin ollut vaikeampi, sillä Chemnitz lähti maaottelutauolle sarjataulukon viimeisenä. Kahdeksasta ottelusta tilillä on vain yksi voitto.

– Joukkueen kanssa on ollut vaikeaa emmekä ole saaneet siirrettyä hyvää treeni-ilmettä peleihin. Omalta kohdaltani olen ollut positiivisesti yllättynyt, sillä olen saanut paljon vastuuta, mutta tietenkin toivoisi, että joukkueen kanssa olisi mennyt paremmin. Tulokset tulevat varmasti ajan kanssa, jahka opimme tuntemaan toisemme paremmin, Pirttinen analysoi alkukautta.

Pirttinen on sopeutunut nopeasti Bundesliigan vauhtiin eikä yllätyksiä ole ollut.

– Osasin odottaa, että peli on täällä taitavampaa ja tempoltaan sekä fyysisyydeltään kovempaa. Ylipäänsä täällä on peli kovempaa jokaisella osa-alueella kuin Suomessa. Mitään suurempaa hätää ei ole kuitenkaan ollut.

Chemnitz muuttui täksi kaudeksi paljon, kun lähes koko pelaajapakka meni uusiksi. Pirttisen lisäksi joukkueeseen siirtyi myös Camilla Grönberg. Joukkue on varsin nuori ja kokematon ja muutokset ovat näkyneet sekä pelikentällä että sen ulkopuolella.

– Sinänsä kaikki ovat samalla viivalla, kun tämä on kaikille uutta. Toisaalta ei ole sitä, joka tietäisi miten kaikki toimii ja mitä pitää tehdä. Olemme kaikki yhdessä vähän hukassa. Meillä ei ole sellaista suunnannäyttäjää, Pirttinen miettii.

Hän kuitenkin katsoo luottavaisena kohti tulevaa vaikean alkukauden jälkeen.

– Uskon meidän olevan parempia toisella kierroksella. Joukkue on uusi eikä siinä ole hirveästi Bundesliiga-kokemusta, ja kun pelaajat pääsevät mukaan siihen tempoon ja rytmiin mitä Bundesliigassa pelaaminen vaatii, niin tulemme varmasti ottamaan myös enemmän voittoja jatkossa.

Nuoresta iästään huolimatta Pirttinen ehti voittaa kotimaan kentillä jo kaiken mahdollisen. BC Nokian kasvatti debytoi Korisliigassa jo kaudella 2012-13, jonka jälkeen hän siirtyi Lappeenrantaan Catzin riveihin, jossa hän voitti Korisliigan mitalien värisuoran kruununa kolme mestaruutta. Viime kauden jälkeen aika oli kypsä jälleen ottaa uusi askel uralla.

– Olin pitkään Catzissa ja minulla oli sellainen fiilis, että haluan kokeilla josko taitoni riittävät hieman eri tasolla. Olen iloinen, että uskalsin ottaa askeleen oman mukavuusalueeni ulkopuolelle ja tehdä ratkaisun lähteä ulkomaille.

Maaotteluihin voitto mielessä

Viikonlopun jälkeen Bundesliiga jäi pienelle maaottelutauolle ja Pirttinen aloitti Susiladiesin kanssa valmistautumisen kahteen viimeiseen EM-karsintaotteluun.

– On aina mahtava päästä edustamaan Suomea ja maajoukkueen kanssa pelaamaan ja treenaamaan, Pirttinen hehkuttaa.

Maaottelut tuovat Pirttisen mielestä pienen piristysruiskeen seurajoukkuearjen keskelle.

– Tämä on ihan hyvä breikki, kun alkukausi on menty aika tiiviisti. Tässä ehtii muutaman päivän nähdä vähän perhettä ja sitten pääsee taas tuttujen kanssa maajoukkueympäristöön.

Suomi kohtaa lauantaina Helsingissä Slovenian ja matkustaa sen jälkeen päättämään EM-karsintansa Romanian vieraana keskiviikkona.

– Lähdemme hiomaan jälleen omaa pelitapaamme ja juttuamme eteenpäin sekä menestymään kahdessa viimeisessä ottelussa, Pirttinen kertoo maajoukkueen tähtäimestä.

Naisten EM-karsintaottelut:
La 17.11.2018: Suomi – Slovenia
Ke 21.11.2018: Romania – Suomi