Töölön Kisahallissa Slovenia eteni vuoden 2019 EM-kisoihin nitistämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Suomi pisti oivasti kampoihin E-karsintalohkoa puhtaalla pelillä dominoivaa Sloveniaa vastaan, mutta vieraiden pelirutiini oli lopulta liikaa.

637-päinen kotiyleisö sai nauttia avausneljänneksellä, kun Slovenia äkkäsi, että ennakkoluulottomat suomalaiset aikovat pistää vastaan. Sara Bejedi puikkelehti vieraiden puolustuksen selustaan ja nakutti kaaren takaa, Awak Kuier esitteli heittotaitoaan ja Taru Tuukkasen oivaltavat syötöt osoittivat, että kokemus on rautaa.

Suomen johtaessa ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen 18-19, Slovenia tuli hurjalla peli-ilmeellä parketille. Slovenialaiset rynnivät aivan iholle ja kolossaalinen Shante Evans aiheutti harmaita partakarvoja Suomen valmennusjohdolle.

Vietyään toisen neljänneksen 9-25 Slovenia onnistui kokoamaan kaksinumeroisen johdon, jota Susiladies lähti kirimään toisella puoliajalla. Tuukkasen hyppyheitto, Anniina Äijäsen nosto korin alta ja Saara Wahlgrenin fiiliskolmonen nopeassa hyökkäyksessä toivat eron hetkeksi kahdeksaan 42-50.

Slovenian rutiini osoittautui kuitenkin vielä liian kovaksi palaksi purtavaksi. Maltillinen pallonpyörittäminen vapaalle pelaajalle ja salamannopeat vastahyökkäykset vetivät eron takaisin yli kymmeneen pisteeseen. Susiladiesin pisterykäykset toivat vähän toivoa, mutta ero oli lopulta liikaa.

– Vastustaja rokotti pienistä virheistä lähes aina. Kuromisvaiheessa he saivat liikaa vapaita heittoja, joten siihen tyssäsi meidän comeback, Äijänen sanaili ottelun jälkeen Koripalloliiton tiedotteen mukaan.

Bejedi, Äijänen ja Wahlgren sytyttivät

Tappiosta huolimatta Susiladies voi olla tyytyväinen otteluunsa. Töölön Kisahallin legendaariselle parketilla nähtiin väläyksiä tulevaisuudesta, kun muun muassa Bejedi ja Äijänen pelasivat loistopelit.

Bejedi esitteli taitojaan ja vikkelyyttään 19 pisteen ja viiden syötön arvoisesti. Rapakon takaa NCAA:sta Espanjaan siirtynyt Äijänen taas nakutti uudeksi piste-ennätyksekseen naisissa 14 pistettä ja kuusi levypalloa.

– Kiva päästä taas pelaamaan Susiladiesin kanssa. Olen saanut hyvin rytmistä kiinni, vaikka en ole ollut mukana moneen vuoteen, Äijänen kertoi ottelun jälkeen.

– Tämä oli askel eteenpäin. Olen jo pitkään puhunut, että kun uusi sukupolvi pääsee Euroopan kentille yliopistosta, niin homma helpottuu. Anniina pelasi tänään todella hyvin ja nuorisokaarti pirteästi, päävalmentaja Pekka Salminen kommentoi ottelun jälkeen.

– Slovenia eteni tästä pelistä EM-kisoihin ja samalla näytti, että minkä takia.

Kuier (9/8/2 torjuntaa) ja Annika Holopainen (8/4) kantoivat pistetaakkaa harteillaan, kun taas Tuukkanen (2/12/6 syöttöä) kunnostautui pitkänä pelinrakentajana ja levypallorohmuna. Ottelun säväyttäjä oli kuitenkin ikitaistelija Wahlgren (5/2/3 syöttöä).

– Saaralla on ollut vammoja, mutta olemme tienneet jo pitkään, että hän on tämän maan yksi parhaimpia puolustajia. Hän pelaa tosissaan, hirveällä intensiteetillä, itseluottamuksella ja tuo paljon positiivisia asioita kentälle, Salminen kehaisi.

Susiladiesin EM-karsintojen viimeiseen kotiotteluun oli saapunut paikalle 637 katsojaa, joista huomattava määrä nuoria tyttöjunioreita.

– Oli todella kivaa, että pelin jälkeen oli paljon tyttöjä, jotka tsemppasivat häviöstä huolimatta. Luo uskoa, että teemme asioita oikein, Äijänen sanoi hymyssä suin.