Yllättäjäjoukkue miesten Divari B:n kärjessä

© Kuva: Juha Tamminen

Miesten Divari B:n joukkueet ovat syksyn aikana ehtineet kohdata toisensa kertaalleen ja palaavat nyt tositoimiin lyhyen joulutauon jälkeen. Sarjan kärjessä porskuttaa vakuuttavan sisääntulon divisioonaan tehnyt Tapiolan Honka ja kakkospaikasta pitää kiinni nuori ja nälkäinen Munkkiniemen Kisapojat.

Miesten I divisioona B:n kärkipaikkaa pitää yllättäen viime kevään karsinnoissa sarjaan noussut Tapiolan Honka, jolla on syksyn otteluista tilillään 10 voittoa ja yksi tappio. Hongan päävalmentaja Aapo Heinonen oli johdattamassa joukkuetta jo kevään menestyksekkäissä karsinnoissa ja näkee, että menestyksen taustalla on seuran halu panostaa omiin nuoriin ja entistä parempiin puitteisiin.

– Seuralla oli kauteen lähdettäessä vahva halu luoda omille kasvateille paikka ottaa seuraavia askeleita urallaan, olivat nuo askeleet sitten ensimmäisiä aikuisten sarjoissa tai isompaan rooliin hyppäämistä. Panostukset hyviin olosuhteisiin, kuten ammattimaiseen fysiikkavalmennukseen ja fysioterapiaan lajiharjoittelun lisäksi houkuttelivat joukkueeseen varsin potentiaalisen pelaajanipun juuri seuran omista kasvateista, Heinonen toteaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Alkukauden onnistujia pohtiessa Heinonen kohtaa positiivisen ongelman, sillä hänen mukaansa jokainen pelaaja ansaitsisi kiitosta.

– En kuitenkaan voi olla nostamatta esiin Ville Wuorenjuurta, Tuomas Ebelingiä sekä viime kauden Korisliigan vuoden tulokasta Topi Halmetta. Kolmikko on pelannut jo ylemmissä sarjoissa ja kauden tavoitteena olikin nousta johtaviksi pelaajiksi joukkueessa. Herrat ovat vastanneet tavoitteeseen hienosti ja uskon, että keväällä he tuottavat enenemissä määrin haasteita vastustajille.

– Joukkueen junioripelaajista kannattaa seurata Alvar Peltoniemen ja Sebastian Lindbergin otteita. Nuoret miehet ovat hienosti vastanneet aikuisten sarjojen haasteisiin.

Heinonen pitää Divari B:n hienoutena sen joukkueiden monipuolisuutta.

– Sarjasta tekee kiinnostavan sen varsin erilaiset joukkueet, joiden pelitavat ja vahvuudet vaihtelevat todella paljon. Oma konsepti on oltava vahvalla pohjalla, jotta pystyy joka viikko vastaamaan noihin haasteisiin ja samalla keskittymään pelaajien kehittämiseen.

– Suomalaisen koripallon krooninen pula isoista pelaajista ikävä kyllä näkyy. Uskon kuitenkin, että tuohonkin pulmaan saadaan helpotusta, kun seurat jaksavat panostaa pelaajien pitkäjänteiseen kehittämiseen myös juniori-iän jälkeen.

Munkkiniemen Kisapojat luottaa yhteishenkeen

Viime kaudella kolmanneksi sijoittunut Munkkiniemen Kisapojat on tällä hetkellä kiinni sarjan toisessa sijassa yhdeksällä voitolla ja kolmella tappiolla. MuKin päävalmentaja Jussi Tahvanainen iloitsee joukkueen kehityksestä pitkällä aikavälillä.

– Joukkue on nuori, mutta hyvin kokenut. Kolmatta vuotta pelataan yhdessä Divari B:tä, ensimmäisellä kaudella säilyttiin nipin napin sarjassa, viime kaudella vauhti riitti välieriin ja nyt yritetään vielä parantaa siitä.

Hänen mukaansa joukkueen menestys selittyy sillä, että miehistö koostuu tasaisen vahvoista yksilöistä, jotka pelaavat hyvin yhteen.

– Vahvuutemme on saumaton yhteishenki ja erittäin syvä kokoonpano. Jengistä löytyy viitisentoista pelaajaa, joista kuka tahansa pystyy hyvänä päivänä tekemään 15-20 pistettä.

Tahvanainen on ollut erityisen tyytyväinen 18-vuotiaan Markus Rautasalon esityksiin ja kehitykseen. Joukkueen takamies on tehoillut syksyn otteluissa 14,4 pisteen, 3,4 levypallon ja viiden syötön keskiarvolla.

– Rautasalo on ylivoimaisesti sarjan paras pointti ja tekee muut ympärillään paremmiksi pelaajiksi ilman, että peliä rakennetaan hänen varaansa. Myös Nikolas Gustavson on ollut alkukauden valopilkku ja Emil Uotila on tuonut synkkään alkutalveen energiaa.

Joukkueella on tähtäimessä selkeät tavoitteet: kehittyminen ja voittaminen.

– Tavoitteena on jatkaa kauden loppuun saakka nuorten pelaajien kehittämistä, kuten tähän saakka on tehty. Toiveena on, että virheitä tekemällä opitaan yhdessä ja sitä kautta huhtikuussa olisi joukkueena maileja takana tarpeeksi siihen, että olisimme erittäin hankala vastus kenelle tahansa, kun pleijarit alkavat. Jokaisessa matsissa lähdetään siinä vaiheessa voitosta taistelemaan ja sarjan voittaminen on askel kerrallaan tavoitteena.

Hyvinkään Pontevan amerikkalaisvahvistus Armin Cane johtaa sarjan henkilökohtaista pistetilastoa 39,2 pisteen keskiarvolla. Divisioonan levypallotilastoa hallitsee Raidersin 24-vuotias sentteri Derylton Hill 14,5 levypallon keskiarvolla ja alkukauden tehokkain syöttäjä on ollut kokenut Honka-laituri Jouko Järvinen 6,2 syötön keskiarvolla.

Runkosarjan kahdeksan parhaan joukkueen kesken pelattavat pudotuspelit alkavat 20. maaliskuuta ja sarjan voittaja on selvillä viimeistään 19. huhtikuuta.

Lähde: Koripalloliiton tiedote

Kaikki jääkiekon MM-kisoista: matsit ilmaiseksi, sarjataulukko, otteluohjelma…