Golden State Warriors on ollut viime vuodet NBA:n menestynein seura. Paljon on vettä virrannut Bay Arean lahdessa reilussa kymmenessä vuodessa, minkä aikana Warriors on noussut NBA:n pohjamudista sarjan kärkiseuraksi, joka on kovaa vauhtia kasvamassa dynastiaksi.

Kaudella 2006-07 Warriors eteni ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin yli kymmeneen vuoteen. Silloin menestystä ei vielä tullut, mutta se oli merkki paremmasta. Vuonna 2009 Warriors varasi ensimmäisellä kierroksella seitsemännellä vuorolla muuan Stephen Curryn. Klassisesti voisi sanoa, että loppu on historiaa.

– Silloin varaus sai aika paljon kritiikkiä ja varaustilaisuudessa buuattiin. Silloinen (Warriorsin) tähtipelaaja Monta Ellis ei pitänyt siitä, että Curry varattiin. Curry oli kuitenkin jo toinen ensimmäisellä kaudellaan Rookie of the year (vuoden tulokas) -äänestyksessä, asiantuntija Miika Särmäkari muistelee Unibetin Triplatupla -podcastissa.

Entinen koripalloammattilainen Ville Mäkäläinen antaa kehut Warriorsille siitä, että seura osasi arvioida mihin suuntaan NBA on pelillisesti menossa.

– Golden Staten hyvyyttä on se, että he ovat pystyneet arvioimaan, että vaikka peli muuttuu tähän suuntaan, ja löytämään tällaisen kaverin, joka muuttaa koko NBA:n.

– Tuossa tuli katsottua Curryn testejä ennen varaustilaisuutta, niin hyvä, että hän selvisi edes hengissä niistä testeistä. Hän näyttää kömpelöltä, hitaalta ja heikolta, ihan pikkupojalta, jonka ei edes kuuluisi olla siellä. Jos ei katsoisi Curryn koripallotaitoja vaan pelkästään niitä testejä, niin voisi luulla, että nyt on ruma ankanpoikanen eksynyt väärään seuraan, Mäkäläinen sanoo.

Särmäkari ja Mäkäläinen käyvät podcastissa läpi Warriorsin historiaa ja sitä, miten seura on rakentunut sellaiseksi kuin se nyt on. Warriors on voittanut mestaruuden 2010-luvulla vuosina 2015, 2016 ja 2018. NBA:n romukopasta on tullut suhteellisen lyhyessä ajassa yksi urheilumaailman arvokkaimmista seuroista myös taloudellisesti.

– Vuonna 2010 Joe Lacob ja Peter Guber ostavat seuran 340 miljoonalla dollarilla. Arvo on nyt kolme miljardia. Se on ihan käsittämätön nousu, Särmäkari taustoittaa.

Seura kiinnitti Curryn tuloksasopimuksensa jälkeen pitkällä ja rahakkaalla sopimuksella, joka keräsi myös kritiikkiä. Nyt sopimusta voi pitää Mäkäläisen mukaan yhtenä kaikkien aikojen parhaista sopimuksista.

Curryn lisäksi Warriors on pystynyt naaraamaan joukkueensa huippuluokan tähtipelaajia. Seura on varannut muun muassa Klay Thompsonin ja Draymond Greenin, joiden lisäksi seuraan on onnistuttu hankkimaan myös Kevin Durant. Warriorsin haaste onkin tulevaisuudessa se, että pystyykö seura pitämään ykköstähtensä.

– Kaikki jahtaavat Golden Statea. Näin suurta vastakkainasettelua en muista koskaan tulleen vastaan. Ei Lakersinkaan kohdalla ollut 2000-luvun alulla samanlaista. Kaikki keskittyvät vain Golden Stateen, Mäkäläinen toteaa.