KTP:n ja MuKin yhteistyölle jatkoa

KTP-Basketin ja Munkkiniemen Kisapoikien hyvin alkanut yhteistyö saa jatkoa. Perinteikäs kotkalaisseura ja laadukasta työtä pääkaupunkiseudulla tekevä nuorisokasvattaja ovat sopineet tulevaisuuden toimintamalleista, joissa molemmat antavat, mutta myös saavat.

Toistaiseksihan näiden kahden eri tasoilla toimineen seuran ensimmäisen ”seurusteluvuoden” näkyvä ilmenemismuoto on ollut nuorten MuKi-kasvattien Markus Rautasalon (18), Okko Ailion (19) ja Miika Heinosen (19) liigadebyytit KTP:n riveissä.

Jatkossa pelaajaliikenne tulee olemaan kahdensuuntaista. Kisapoikien divisioonajoukkue voi toimia ponnahduslautana myös kotkalaisnuorille. Kasvattajasarjasta koetaan olevan hyötyä myös pelaajarekrytoinnissa. Liigaportteja kolkutteleville pelaajille löytyy peliaikaa divarin puolelta, jos eväitä pääsarjaan ei ihan heti ole. Niin ikään loukkaantumisen jälkeen paluu kentille käy helpommin 1. divisioonan kautta.

Vastaavasti taas MuKi-junioritkin saavat pelaajapolkunsa päähän Korisliigajoukkueen, jonne voi nousta, jos vain pelaajan rahkeet sinne riittävät. Rautasalon, Ailion ja Heinosen ohella seurasta löytyy muitakin lupaavia nuoria, ja se kuulostaa kotkalaisittain kiinnostavalta.

KTP:n ja MuKin saatteli yhteen Kotkassa Korisliigajoukkuetta ensimmäistä kautta valmentava Tomi Kaminen (48). Hän on aloittanut tehtävässään rivakasti, ja työn jälkeen on oltu tyytyväisiä, mistä osoituksena hiljattain solmittu päävalmentajan kahden vuoden jatkopesti.

Kesäkuussa 1966 perustettu Munkkiniemen Kisapojat oli ensi alkuun pienehkön kaveriporukan korisjengi, jonka historian lehdiltä löytyy mm. edesmenneen munkkalaisen huippupelaajan Jorma ”Pilkku” Pilkevaaran nimi. Seura nukkui pitkään Ruususen unta, kunnes paikalle ratsasti ”Munkkiniemen kreivi” Kaminen, joka sai ”prinsessaan” uutta eloa.

Kamisen aikakaudella MuKista on kasvanut junioriseura, joka on hallinnut junnukenttiä Suomessa jo vuosia. Saavutuksina lähimenneisyydestä pienellä, mutta laadukkaalla kasvattajalla on kuusi perättäistä Suomen mestaruutta eri ikäluokissa. Lisäksi seura on tuottanut yli 20 pelaajaa nuorten maajoukkueisiin.

Kamisen mielestä KTP:n ja MuKin yhteistyön vahvistuminen on ”upea juttu” molemmille seuroille.

– Mutta ennen muuta se on sitä jokaiselle toiminnassa mukana olevalle nuorelle pelaajalle. Yhteistyöllä haetaan etua niin liigajoukkueelle vahvan ja laajan pelaajamateriaalin avulla kuin myös pelaajien henkilökohtaiselle kehitykselle kasvattajasarjassa. Kaikki osapuolet kokevat nyt tarkemmin määritellyt yhteistoiminnan muodot vahvasti positiivisiksi, ja odotukset ovat kovat, toteaa Kaminen KTP:n sivuilla.

KTP:n tarjonnasta on viime vuosina puuttunut yksi porras juniorisarjojen ja Korisliigajoukkueen väliltä. Siksi tälläkin hetkellä liki joukkueellinen kotkalaislähtöisiä pelaajia on onneaan etsimässä 1. divisioona A:n ja B:n joukkueissa eri puolilla Suomea.

– MuKilla on tämä väliporras tarjota. Myös KTP:n ja Kisapoikien juniorijoukkueiden yhteistyölle on olemassa järkeviä muotoja. Jatkossa ei valtakunnallisista sarjoista tarvitse jäädä rannalle pienten pelaajamäärien takia. Tämä voidaan torjua ikäluokkia yhdistelemällä, Kaminen tarkentaa.

KTP-Basketista yhteistyösopimuksen seppiä ovat olleet puheenjohtaja Jyrki Lindström ja päävalmentaja Kaminen. Munkkiniemen Kisapojista rautaa ovat takoneet miesten ja 19-vuotiaiden joukkueen päävalmentaja Jussi Tahvanainen (32) sekä kotkalaisen koripalloperheen kasvatti Riku Piipari (45). Hänellä on kokemusta KTP:n miesten SM-sarjajoukkueesta ja nyt myös urheiluseurajohtamisesta MuKissa. Rikun poika Noah vahvistaa parhaillaan KTP:n 15-vuotiaiden joukkuetta turnausmatkalla Serbiassa.

Tahvanaisen odotukset seurojen välisestä yhteistyöstä kohdistuvat ennen muuta yksilötasolle.

– Harjoitusryhmät on mahdollista kasata siten, että jokaiselle riittää tavoiteltavaa. Kilpailu on tärkein yksittäinen tekijä, mikä kehittää yksilöä eteenpäin, ja ne pelaajat, joille treenit Helsingin päässä alkavat olla liian heppoisia, pääsevät hakemaan haasteita liigatreeneistä Kotkasta. KTP:ssa mm. fyysinen valmennus on aivan huippuluokkaa, Tahvanainen toteaa.

Munkkiniemen edustusjoukkue pelaa Divari B:ssä, mutta sen sarjatasoa haluttaisiin nostaa. Nousu A:han vaatisi menestystä kevään playoffeissa. Siihenkin on mahdollisuuksia olemassa. Niinpä KTP:n nuorille amerikkalaisille Donte Thomasille (22) ja Tyrell Nelsonille (23) on hankittu rinnakkaislisenssit, jotka mahdollistavat pelaamisen paitsi KTP:ssa myös MuKissa. Tämäkin on seurausta tiivistyneestä yhteistyöstä.

Divisioona B:ssä pelataan pudotuspelit, joista ainoastaan voittaja nousee. MuKi on nyt sarjanelonen, mutta ratkaisupeleihin se voi saada apuun KTP:n nuoret jenkit.

– Liiga on heillekin etusijalla, mutta jos mahdollisuus siunaantuu, niin miksi ei yhden tai molemmat voi antaa MuKille lainaksi. Siirrot yhteistyöseurojen välillä ovat vapaita, selvittää Kaminen.

Lähde: KTP:n kotisivut

Kaikki jääkiekon MM-kisoista: matsit ilmaiseksi, sarjataulukko, otteluohjelma…