HBA:n ja Susiladiesin huippulupaus Sara Bejedi, 18, siirtyy tulevaksi kaudeksi Yhdysvaltojen yliopistoparketeille Arizona Staten yliopistoon.

Leppävaaran Pyrinnön kasvatin perässä ovat olleet lukuisat Yhdysvaltojen huippuyliopistot, joista viime viikon vierailulla valikoitui maineikas Arizona State, joka on varsinkin vuosituhannenvaihteen jälkeen ollut miltei vakio-osallistuja NCAA:n lopputurnauksessa. Sun Devils on yltänyt lopputurnaukseen 17 kertaa, joista kaksitoista ovat vuoden 2000 jälkeen.

Bejedin vakuutti päävalmentaja Charli Turner Thorne selkeä visio, että mitä hän 166-senttiseltä takamieheltä haluaa sekä koulun akateeminen vahvuus. Oman mausteensa soppaan tuo Arizona Staten apuvalmentaja, WNBA-tähti, Briann January, joka valmentaa vanhassa yliopistossaan WNBA:n ollessa talvitauolla.

– Hän pelaa vieläkin ja on liigan parhaimpia pelaajia, joten on suuria kunnia päästä oppimaan häneltä, Bejedi kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

– Tuntuu aivan mahtavalta! Olen odottanut tätä hetkeä jo kauan. Mutta en ole mielestäni saavuttanut mitään pääsemällä yliopistoon. Tämä on minulle vasta alku, ja jotta voin toteuttaa tavoitteeni, se vaatii hurjasti töitä. Tavoitteeni on olla paras versio itsestäni ensimmäisestä vuodesta lähtien.

Naisten Korisliigassa kovaa jälkeä 20,6 pisteen, 6,5 levypallon ja 4,8 syötön keskiarvoilla tehnyt Bejedi ei lähde NCAA:han kumartelemaan, vaan kovin tavoittein.

– Haluan jättää oman jäljen yliopistoon. Ennätysten tekeminen kuuluu myös suunnitelmaan. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa muuta, mutta olen valmis tekemään töitä ja kehittymään. Olen kirjoittanut huoneeni seinälle, että ”if your dreams don’t scare you, they’re not big enough”, koska uskon, että menestykseni yliopistossa on vain itsestäni kiinni.

Salminen: ”Maailmanluokan monipuolinen takuri”

Bejedi nousi vasta 17-vuotiaana Susiladiesin kokoonpanoon marraskuun 2017 EM-karsinnoissa Ranskaa vastaan. Ennakkoluuloton Bejedi nousi ripeästi Suomen kantaviin voimin heittäen mm. kahdessa viimeisessä EM-karsintaottelussa viime marraskuussa 19 pistettä Sloveniaa ja 21 pistettä Romaniaa vastaan.

Yhteensä Bejedi on pukenut Susiladiesin pelipaidan päälleen seitsemän kertaa 11,3 pisteen keskiarvolla. Susiladiesin ja HBA:n päävalmentaja Pekka Salminen on tyytyväinen sekä Bejedin kehitykseen että yliopistovalintaan.

– Sara on HBA-aikana ottanut valtavan hyppäyksen eteenpäin. Vahvasta ja nopeasta skoraajasta on vähitellen kasvanut maailmanluokan monipuolinen takuri. Tämän ovat huomanneet USA:n kärkipään koulutkin ja viime aikoina päällä on ollut varsinainen hullunmylly, Salminen kertoo.

– Päätös oli varmasti vaikea, mutta perusteet uran ja kehityksen kannalta erinomaiset. Onnittelen sekä Saraa että Arizona Statea.

Bejedi ja HBA pelaavat seuraavan ottelunsa perjantaina 22.2. kello 18:00 Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa Forssan Alkua vastaan.