Susijengin MM-karsinnat päättyivät viime sunnuntaina murheellisesti tappioon Venäjälle. Tappio tarkoitti myös sitä, että Suomea ei nähdä ensi syksyn MM-kisoissa.

Suomen koripallomaajoukkueessa vuosina 2007-09 pelannut Ville Mäkäläinen nosti kissan pöydälle Unibetin Triplatupla -podcastissa vaatien Susijengille uutta päävalmentajaa. Henrik Dettmann on luotsannut Susijengiä vuodesta 2004.

– Näiden karsintojen jälkeen on aika sanoa iso kiitos Dettmannille siitä, mitä hän on tehnyt suomalaisen koripallon ja maajoukkueen eteen. Nyt on aika antaa uusille ja nuorille valmentajille paikka. Suomi tarvitsee muutosta, Mäkäläinen sanoo.

Suomella oli vielä saumat MM-kisapaikkaan ennen Venäjä-ottelua. Selviytyminen MM-kisoihin olisi vaatinut kolmen pisteen voittoa Venäjästä. Susijengi pelasikin kolme jaksoa vahvasti, mutta lopulta Venäjä nappasi voiton varsin selkeästi.

Mäkäläinen muistuttaa, ettei kisapaikkaa hävitty vain viimeisessä karsintaottelussa Venäjällä, vaan jo aiemmin.

– On turha katsoa sunnuntaista tappiota, vaikka nyt on puhuttu siitä, että päästiin näin lähelle MM-kisoja. Suomi itseasiassa hävisi kisapaikan jo kahdella Tshekki-tappiolla, tappiolla Islannille sekä kotitappiolla Venäjälle.

– Ilman näitä tappioita ei olisi ollut edes mitään jossiteltavaa, että täytyy pelata kisapaikasta Venäjällä (viimeisessä ottelussa).

Dettmann puhui ennen Venäjä-ottelua, että Suomella on kahdesta viiteen prosentin mahdollisuus voittaa. Triplatuplan juontaja Miika Särmäkari (MC Särre) kyseenalaisti Dettmannin lausunnon.

– FIBA:lla (kansainvälinen koripalloliitto) oli hyvin erilainen lähestyminen tähän Dettmannin lausuntoon kuin suomalaisella medialla. Siellä luki näin: ”It’s clear that coach Dettmann is playing mind games”. Eli he näkivät lausunnon enempi niin, että sillä ei ole samanlaista totuuspohjaa ehkä verrattuna siihen, miten suomalainen media sen otti, Särmäkari toteaa.