Koripalloliiton kurinpitopäällikkö on antanut kahden viikon toimintatehtävien rajoituksen Riku Tapiolle. Kataja Basketin toiminnanjohtajana toimivan Tapion toimintatehtävien rajoitus koskee kuuluttajana toimimista.

Toimintatehtävien rajoitus perustuu 31.3. pelatun Kataja-Kauhajoki-ottelussa tapahtuneisiin kuulutuksiin. Kurinpitopäätöksen mukaan Tapio oli ottelun aikana kuuluttanut useaan otteeseen epäasiallisesti viitaten ottelun erotuomarityöskentelyyn.

Asiassa katsotaan kuuluttaja Tapion kuuluttamisen ottelussa olleen kokonaisuutena erotuomaritoimintaan kantaaottavaa ja siten ristiriidassa kuuluttajan puolueettomuusvaatimuksen kanssa. Erotuomarin antama huomautus ei ole välttämätön edellytys siihen, että henkilö voidaan poistaa toimitsijan tai kuuluttajan tehtävästä, vaan asia kuuluu erotuomariston harkintaan. Erotuomari on puhutellut Tapiota tarpeettomasta erotuomarin nimen maininnasta, jonka jälkeen myöhemmin hän on edelleen jatkanut ilmeisen epäasiallista kuuluttamista useissa kohdissa.

Kurinpitomenettelyn kannalta merkityksellistä on, että Tapio on toiminut ottelun kuuluttajana, mikä tehtävänä rinnastuu sarjamääräyksissä ottelun toimitsijoihin. Hänen on näin ollen pidättäydyttävä arvostelemasta erotuomareiden ratkaisuja ja pysyttävä kaikissa olosuhteissa puolueettomana.

Ratkaisukäytännön mukainen rangaistus Tapion toiminnasta olisi kurinpitosääntöjen 5 §:n 1 momentin 4 kohdan mukainen toimintakielto. Tapio toimii Kataja Basketin toiminnanjohtajana. Kurinpitomenettelyssä oleva teko on tapahtunut ottelun kuuluttajana. Kurinpitopäällikkö katsoo, että näissä olosuhteissa toimintakielto olisi kohtuuton rangaistus. Kurinpitosääntöjen 5 §:n 1. momentin 5 kohdan mukaan henkilöä voidaan rankaista toimintatehtävien rajoittamisella.

Edellä olevan perusteella kurinpitopäällikkö määrää Riku Tapion toimintatehtävien rajoituksen Korisliigan kuuluttajan tehtäviin. Rajoituksen viimeinen voimassaolopäivä 15.4.2019.