Korisliigan pudotuspelit käynnistyvät perjantaina neljällä ottelulla. BC Nokia yrittää kaataa Vilppaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Kouvoilla riittää vaihtoehtoja pelaavaan kokoonpanoon. Kokonaisuudessaan perjantaina alkavat puolivälierät on katsottavissa Elisa Viihde Sportilta.

Korisliigan runkosarjan valtias oli tälläkin kaudella Salon Vilpas, joka hävisi 40 ottelustaan ainoastaan seitsemän. Runkosarjan ykköstila oli Vilppaalle jo kolmas peräkkäinen. Nyt Vilpas yrittää saavuttaa seurahistoriansa ensimmäisen Suomen mestaruuden.

Hyvissä ajoin piikkipaikkansa varmistaneet salolaiset saivatkin viimeisillä kierroksilla jännittää puolivälierien vastustajaansa. Lopulta BC Nokia veti Lapuan Kobria pidemmän korren.

– Ei niin väliä tuliko vastaan Nokia vai Lapua, mutta matka on nyt lyhyempi, Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo vertailee Koripalloliiton tiedotteessa.

– Meillä on Nokiasta kokemus viime viikolta, mutta pleijareissa peli on ihan erilaista. Nokia on iso ja fyysinen joukkue, jota vastaan on pärjättävä sisällä. Tämän lisäksi heidän heittouhkansa kaarella tekee auttamisen vaikeaksi.

Iisalon suurin toive on, että tällä kertaa pelaajisto pysyy kauden tärkeimmissä peleissä terveenä. Esimerkiksi viime kaudella Vilpas joutui tulemaan kevään toimeen ilman takamies Teemu Rannikkoa.

Ainakin perjantain otteluun Iisalolla on käytössään kaikki avainpelaajat. Rannikon (10,7/2,3/6,1s) lisäksi kotimaisen osaston tähtiä ovat Juho Nenonen (9,2/4,1), Mikko Koivisto (8,7/1,8) ja Aatu Kivimäki (7,8/1,8/2,4s).

Ulkomaalaispelaajia Vilppaan rosterista löytyy viisi, joten siinä mielessä runkosarjan ykkösen kevät on mahdollisimman turvattu, kun yksi pelaaja on vielä kokoonpanon ulkopuolella varalla. Etenkin Korisliigan helmikuun pelaajalta Antonio Ballardilta (17,5/7,0) ja takamies Jack Gibbsiltä (15,5/2,2/3,6) odotetaan tehoja. Brandon Taylor (14,3/6,3) ja Jamie Skeen (13,1/5,5) ovat suuressa roolissa BC Nokian isojen pelaajien puolustamisessa.

– Olisiko tämä se vuosi meikäläiselle, että päästäisiin vääntämään yhdet play-offit koko materiaalilla. Meidän hyökkäyksen sujuvuuden kannalta on olennaista tietää, mitkä actionit ja match-upit ovat suosiollisia meille. Myöskin täytyy löytyä ratkaisut, jos Nokia pelaa erikoispuolustuksia, kuten paikkaa meitä vastaan. Toivottavasti saamme täyden Salohallin tueksemme ja säilytämme kotiedun, Iisalo linjaa.

Jos on Vilppaalla hyvä terveystilanne, niin samaa ei voi sanoa BC Nokiasta. Hyvin rikkonaisen kauden pelannut BC Nokia saavutti nippa nappa pudotuspelipaikan ilman muutamia avainpelaajiaankin. Myös puolivälieräsarjan alkaessa parin pelaajan kunto on vielä arvoitus. Muun muassa Niko Mattilan ja Juan Davis Jr.:n pelaaminen on vielä epävarmaa. 205-senttinen Daniel Dolenc on ainakin varmuudella sivussa.

– Lähdemme nöyrin mielin haastamaan ennakkosuosikkia, kesken kauden päävalmentajavastuun saanut Tero Vasell summaa.

BC Nokia on luottanut läpi kauden suureen kokoonsa. 207-senttinen Dragan Labovic (14/5,6) ja 208-senttinen Sean O’Mara (17,7/8,0) muodostavat pelätyn sisäpelikaksikon. Armin Cane (15,4/5,0/4,3s), Teemu Sulonen (6,2/1,5) ja Mattila (7,9/3,0/3,2s) tuovat kaaren takaa tulitukea. Erinomaisen kauden pelannut 201-senttinen Aapeli Alanen (14,1/5,9,2,2s) taituroi välillä koreja hankalistakin asennoista.

– Salo pelaa hyökkäyspäässä kurinalaisesti ja toteuttaa äärettömän hyvin hyökkäyksiä. Se on ehkä syy, miksi he ovat niin hyvä joukkue. Totta kai heillä on älyttömän hyviä pelaajia, mutta se ei tee automaattisesti hyvää joukkuetta, Vasell kehuu BC Nokian sivuilla.

– Kaaren takaa heidän heikoinkin heittäjänsä heittää 35,4% tarkkuudella. Koko ryhmä on jäätävän tarkka heittämään. Puolustuksessa he eivät ole mikään aggressiivinen joukkue, mutta he pelaavat fiksua pakkia.

Runkosarjassa Vilpas voitti kaikki neljä joukkueiden välistä kohtaamista, joten perjantaina Salohallissa alkavaan puolivälieräsarjaan BC Nokia lähtee siinäkin mielessä haastajan asemasta.

Pyrinnön ja Kouvojen kohtaamisesta odotetaan tasaista

Korisliigan runkosarjan kolmanneksi sijoittunut Tampereen Pyrintö saa puolivälierävastustajakseen Kouvolan Kouvot. Pyrintö kasasi runkosarjassa 24 voittoa, kun Kouvojen saldo jäi 19 voittoon.

Kouvot oli kuitenkin Pyrinnölle hankala vastustaja runkosarjassa, sillä kouvolalaiset juhlivat neljässä kohtaamisessa kolmesti voittoa.

Pyrinnön päävalmentaja Sami Toiviainen on odottanut pudotuspelikevään alkua innolla.

– Pitkän kauden huipennus on edessäpäin ja olemme valmiita siihen. Olemme harjoitelleet tämän viikon erittäin hyvin ja valmistautuneet Kouvojen pelaamiseen huolellisesti.

Koko kauden loukkaantumisten kanssa kamppaillut Pyrintö saa pudotuspeleihin täyden 12-miehen kokoonpanon. Ainoastaan Petri Heinonen on avainpelaajista sivussa. Pyrintö-kasvatit Antero Lehto (10,1/2,0/3,0s), Osku Heinonen (11,8/1,6/1,4s), Joonas Caven (9,1/3,4) ja Justus Kilpinen (7,6/3,6) voivat ratkaista ottelun kuin ottelun.

Pyrinnön ulkomaalaispelaajista toista kauttaan Tampereella viihtyvä Kenneth Manigault (17,5/5,3/2,8s/2,3r) tuo molemmissa päissä kenttää valtavasti energiaa. Jaylon Tate (15,0/2,5/4,8s) rakentaa Pyrinnön hyökkäyksiä, Eron Harris (12,6/3,1) on oivallinen heittäjä ja Kevin Johnson Jr. (11,9/11,4) kasaa tupla-tuplia illasta toiseen.

– Uskon, että luvassa on fyysinen ottelusarja, jossa kamppaillaan joka tilanteesta niin, ettei paremmasta lopulta jää epäselvyyttä, Toiviainen toivoo.

Jyri Lehtosen käskyttämä Kouvot hankki kesken kauden takaisin Kouvolaan järkälemäisen Thomas Gipsonin (15,5/7,5/2,5s). Kouvojen kokoonpanosta löytyy kuitenkin viisi ulkomaalaispelaajaa, joten Lehtosella riittää mietittävää, kuka viidestä kulloinkin jää huilausvuoroon.

Jeremy Morgan (11,8/4,1/2,5s/2,2r), David Gonzalvez (14,4/2,3/2,3s) ja Brian Asbury (19,1/6,5) useimmiten Kouvojen kokoonpanosta löytyvät, joten valinta tehdään yleensä Gipsonin ja laitapelaaja E.C. Matthewsin (11,0/2,7) välillä.

Kouvojen kotimaisesta osastosta löytyy viljalti vaihtoehtoja. Tasaisimmin ovat koko kauden esiintyneet Tuomas Hirvonen (8,5/2,5/4,2s), Severi Kaukiainen (5,6/1,3/1,9s) ja tuore kansanedustaja Ville Kaunisto (10,2/8,3).

– Pyrintö on ansainnut hienolla runkosarjallaan itselleen kotiedun ja sitä kautta suosikkiaseman. Monipuolinen ja hyvin valmennettu joukkue, Lehtonen arvioi.

– Emme aio myydä nahkaamme halvalla ja pystymme pelaamaan kahdella eri tyylisellä kokoonpanolla. Levypallopelaaminen ja oman match upin erikoisosaamisen tunnistaminen on isossa roolissa.