Hallitseva Suomen mestari Kauhajoen Karhu Basket saa välierissä vastaansa Kotkan ylpeyden, KTP-Basketin. Karhu Basket selvisi tappioitta puolivälieräkohtaamisistaan Helsinki Seagullsia vastaan. KTP-Basket sen sijaan kaatoi runkosarjan neljänneksi yltäneen Joensuun Kataja Basketin neljässä ottelussa.

Karhu Basket lähtee välieriin ennakkosuosikkina. Kauhajokelaisjoukkueen turvana on kenties Korisliigan vahvin kotietu. Karhu Basket on poistunut kotiparketiltaan voittajana nyt 15 ottelua putkeen. Edellisen kerran oranssipaidat ovat Kauhajoella hävinneet joulukuun alussa.

KTP-Basket on niin ikään vahva kotijoukkue. Runkosarjassa KTP voitti 20 kotiottelustaan 15. Pudotuspeleissä kotkalaiset eivät ole toistaiseksi kotonaan hävinneet.

KTP:n pitää siis voittaa Karhu Basket ainakin kertaalleen vieraskentälle, mikäli KTP mielii Korisliigan finaaleihin. Runkosarjassa KTP juhli vieraissa kahdeksan kertaa. Marraskuussa KTP voitti myös Kauhajoella. Pudotuspeleissä KTP juhli Joensuussa kertaalleen.

– Hyvillä mielin voi lähteä Kauhajoelle. Hieman huilattu Kataja-sarjan jälkeen ja ladattu akkuja. Niiden pitääkin olla täydessä latingissa, jos Karhun kaatoa tavoitellaan, KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen linjaa seuran sivuilla.

Kaminen on kuvaillut joukkuettaan hyvin tunnepitoiseksi. KTP tuntuukin olevan parhaimmillaan, kun parketilla on kosolti menoa ja meininkiä. Puolivälierissä KTP aloitti vaisusti, sillä Kataja voitti ensimmäisen ottelun peräti 37 pistettä. Toistakin ottelua Kataja johti Kotkassa jo 22 pistettä, kunnes KTP esitti päätösneljänneksellä huiman loppukirin. Tunne löytyi ja KTP eteni lopulta vakuuttavasti välieriin.

– Se on koriksessa ihmeellinen asia, kun joukkue saa oikein kunnolla fiiliksen päälle. Silloin tuntuu, että tässähän voidaan yhdessä mennä vaikka seinän läpi. Mutta se on ollut koko kauden meidän suurin haasteemme, että pelaamisemme ailahtelee paljon tunteiden mukana, Kaminen myöntää.

Kaminen on selvästi pienentänyt pelaajarotaatiotaan pudotuspelien alettua. Ainoastaan kahdeksan pelaajaa kävi kentällä jokaisessa neljässä puolivälierässä. Heistäkin kotkalaiskasvatit Michael Pounds (4,3/0,5) ja Juho Lehtoranta (0,8/1,0) pelasivat vain kymmenisen minuuttia ottelua kohden.

Pelintekijät Antto Nikkarinen (10,8/1,8/4,5s) ja Joonas Lehtoranta (8,5/2,8/3,0s) ovat nostaneet tasoaan roimasti kevään lämmetessä. Sisäpelaajat Donte Thomas (16,8/6,5) ja Tyrell Nelson (19,3/9,5) ovat tehneet väsymättömästi töitä molemmissa päissä kenttää. Sentteri Kevin Langford (14,8/4,3/2,5s) on urakoinut joukkueensa suurimmat minuutit pudotuspeleissä. Laituri Jalen Jackson (16,8/7,8/4,0s/2,8r/2,5t) on osoittanut olevansa todellinen pudotuspelitaistelija, joka tekee kaikkensa joukkueensa voiton eteen.

Karhu Basket on puolestaan luottanut läpi kauden hieman muita joukkueita kapeampaan rotaatioon. Pudotuspeleissä seitsemän pelaajaa ovat jakaneet lähes kaikki merkitykselliset peliminuutit, sillä Eero Innamaan (2,5/0,5) ja Mikael Laihosen (2,5/0,5) rooli on kaventunut runkosarjasta entisestään.

Karhu Basketin tason takuumiehinä toimii jo viime keväänä Suomen mestaruutta juhlinut kolmikko. Takamies Bojan Sarcevic (14,0/3,3/4,7s), ikitaistelija Rene Rougeau (18,3/7,0/3,3s/1,7r/2,7t) ja tulivoimainen Greg Mangano (12,3/7,7/2,3/1,7t) ovat jälleen vahvassa iskussa. Laituri Cameron Jones (19,7/5,0/4,7s) on ollut Kauhajoelle loistava hankinta, kuten myös joukkuetta täydentävä sisäpelaaja Chris McKnight (11,3/7,7). Okko Järvi (11,0/3,3/2,0s) on erinomainen etujen hyödyntäjä. Monipuolinen Antti Niskanen (7,0/2,7) paikkaa aukkoja molemmissa päissä kenttää.

– KTP on isokokoinen ja aktiivinen joukkue, joka hakee hyvin yksinkertaisten screen-pelien ja post-uppien kautta ratkaisuja melko nopeasti ja suoraviivaisesti. KTP on pelannut erittäin vahvasti viime aikoina ja ovatkin saaneet selkeästi tasapainoa isojen amerikkalaisten ja takakentän välille skoraamisessa. Etenkin Nikkarinen, Lehtoranta (Joonas) ja Jackson ovat takakentältä nostaneet tasonsa kyllä kauden parhaaksi pudotuspeleissä, Karhu Basketin käskyttäjä Jussi Laakso miettii Karhu Basketin sivuilla.

– Thomas aiheuttaa koollaan, urheilullisuudellaan, heittokyvyllään ja voimallaan miettimistä match-uppeja suunniteltaessa. Nelson aloitti kauden non-shooterina, mutta on nyt mid-rangesta erittäin tarkka. Haastaa jo Langfordia heidän parhaan ison heittäjän tittelistä puhuttaessa. Kokeneet Pounds ja Lehtoranta (Juho) ovat olleet melko pienellä vastuulla playoffeissa. Mielenkiintoista onkin nähdä, mikä on rotaatio välierissä.

Laakso on välierien alla luottavainen. Kotietu ja Karhu Basketin jatkuvasti kehittynyt pelaaminen ovat syitä siihen, että Laakso voit johdattaa joukkonsa hyvillä mielin kohti kauden tärkeimpiä koitoksia.

– Pelasimme lähes kauden parastamme puolivälierissä Seagullsia vastaan. KTP teki samoin omassa puolivälieräsarjassaan. Etenkin Jackson, Joonas Lehtoranta ja Nikkarinen pelaavat tällä hetkellä korkealla tasolla. Levypallopelaaminen on yksi suurimpia asioita, joka meidän pitää voittaa pelistä toiseen. KTP on myös suoraviivainen hyökkäyspään joukkue, joten sen hillitsemiseen meidän on oltava valmiita. Uskon valmiuteemme, kotisaliimme ja mahtaviin faneihimme, Laakso julistaa.

Karhu Basketin ja KTP:n välieräsarja alkaa torstaina Kauhajoella. KTP isännöi vuorostaan toista välierää lauantaina.