Espanjan elämänrytmi aiheutti Susiladies-pelurillle totuttelua – ”Minulla oli vähän vaikeuksia”

© Kuva: fiba.com

Neljän USA:n yliopistossa vietetyn kauden jälkeen Anniina Äijänen, 23, otti viime kesänä ensimmäisen askeleen ammattilaisena, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan liigassa Sedis Basquetin joukkueessa. Kausi oli joukkueelle menestyksekäs, sillä se selvitti tiensä aina välieriin saakka ja samalla Äijänen sai vyölleen arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

Sedis sijoittui runkosarjassa kolmanneksi ja pudotti pudotuspelien avauskierroksella Gipuzkoan otteluvoitoin 2-1. Toisella kierroksella vastaan tuli suurseuroihin lukeutuva Girona. Ensimmäisen ottelun Sedis hävisi selvästi 48-69, mutta toisessa sillä oli voiton avaimet käsissään.

Vielä 10 sekuntia ennen loppua Girona johti neljällä pisteellä, mutta Sedis pääsi iholle, kun Nuria Martinezia rikottiin epäurheilijamaisen virheen arvoisesti koria tehdessään ja hän nosti Sedisin pisteen päähän. Sedisillä oli vielä mahdollisuus voittaa ottelu, kun Yurena Diazia rikottiin peliajan täyttyessä ja hän pääsi vapaaheittoviivalle. Sedisin epäonneksi molemmat heitot menivät ohi ja näin Girona nappasi finaalipaikan 74-73-voitolla.

– Ensimmäisessä välierässä meillä ei ollut avaimia voittoon. Toiseen peliin paransimme puolustusta ja meillä oli parempi pelisuunnitelma. Lähdimme haastamaan heitä heti alusta saakka, ettemme joutuneet koko ajan olemaan takaa-ajajina. Lopputilanteet jäivät harmittamaan, sillä meillä oli mahdollisuudet voittaa peli. En tietenkään syytä meidän vapaaheittäjää, sillä olisimme voineet ratkaista aiemminkin. Oli kuitenkin hienoa kotiyleisön edessä pystyä haastamaan Girona ja se oli hieno tapahtuma, Äijänen palaa välierien tapahtumiin Koripalloliiton tiedotteessa.

Kokonaisuudessaan Sedisin kausi oli kuitenkin hieno. Runkosarjan ja välieräpaikan lisäksi se selvitti tiensä myös Espanjan cupin, Copa de la Reynan, välieriin.

– Pitää olla tyytyväinen, että sai olla osana menestyvää joukkuetta. Se toi mukanaan uusia tilaisuuksia ja kokemuksia. Olen oppinut paljon ainakin pelikovuudessa ja saanut pelata sekä treenata erilaisten pelaajien kanssa ja oppia heiltä.

Äijänen kuului koko kauden Sedisin pelaavaan rotaatioon. Vaikka peliaikaa tuli ajoittain vaihtelevasti, taisteli hän kentällä keskimäärin noin 10 minuuttia tilastoiden keskiarvoikseen 2,5 pistettä ja 1,7 levypalloa. Samalla kausi toi perspektiiviä siitä missä ovat hänen kehityskohteensa.

– Nyt tiedän missä se maailman taso menee ja mitä sinne pääseminen vaatii, kun on pelannut Avenidan ja Gironan kaltaisia joukkueita vastaan. Tiedän mitä osa-alueita minun pitää pystyä parantamaan ja niihin panostetaan sitten kesällä.

USA:n yliopistosta Espanjan peli- ja elämänrytmiin

Ennen siirtymistään Espanjaan Äijänen pelasi ja opiskeli neljän vuoden ajan Xavierin yliopistossa USA:ssa. Yliopistokoris ja espanjalainen pelityyli vaativat Äijäseltä vähän totuttelua.

– Yliopistossa meillä oli hyvin tarkkaa, että piti pelata kuvioiden mukaan, mutta Espanjassa pelityyli oli vapaampi ja pelaajilla oli enemmän vapauksia. Minun pitää yrittää totuttautua entistä enemmän siihen, että asioita voi tehdä vapaammin.

Vaikka pelikentälle sopeutumisessa Äijäsellä ei ollut ongelmia, niin pelikentän ulkopuolella paikalliset tavat aiheuttivat hieman päänvaivaa.

– En ihan kaikkeen tottunut. Minulla oli vähän vaikeuksia, kun kaupat olivat kiinni siestan aikaan päivisin ja illallinen syötiin 21-23 aikaan. Siihen elämän rytmiin en ihan tottunut, mutta muuten kokonaisuudessaan meni kuitenkin ihan hyvin, Äijänen toteaa naureskellen.

Universiadit edessä kesällä

Tällä hetkellä Äijänen viettää hyvin ansaittua lepohetkeä, jonka jälkeen katseet siirtyvät jo kesällä siintäviin universiadeihin.

– Aluksi palaudutaan hieman henkisesti ja fyysisesti ja sitten aletaan hiljalleen taas treenata ja valmistautumaan universiadeihin. Kokoonnumme kesäkuun alussa ja on kiva päästä taas treenaamaan ja pelaamaan kavereiden kanssa ja pelaamaan kovia pelejä.

Äijäsen ensi kauden seurasta ei ole vielä tietoa, mutta hän ei aio kiirehtiä tilanteen kanssa.

– Nyt katsotaan rauhassa eri vaihtoehtoja ja valitaan niistä sitten, mikä olisi uran kannalta paras ratkaisu, paljastaa Äijänen.

Lähde: Koripalloliiton tiedote

>>> Lunasta 10€ riskitön veto Liigaan. Tarjous voimassa vain tämän viikon!