Kouvolan Kouvot ei suostunut taipumaan kotiparketillaan, kun loppuotteluiden ensimmäisen osan nimiinsä vienyt Kauhajoen Karhu Basket vieraili Lumon Areenalla. Lähes 2400 katsojan edessä Kouvot voitti 88–74 (45–36) ja tasoitti otteluvoitot 1–1:een.

Tappio oli Karhu Basketille vasta ensimmäinen kevään pudotuspeleissä. Kumpikaan finaalijoukkueista ei ole vielä kotikentällään pudotuspeleissä hävinnyt.

– Onhan se kova juttu finaaleita tahkota runkosarjan kuudennelta sijalta. Jos ajatellaan, niin ennen tätä peliä Karhu Basket oli pelannut viisi pudotuspeliä kotonaan ja vain kolme vieraissa. Meillä vastaavat luvut olivat neljä kotona ja seitsemän vieraissa, Kouvojen käskyttäjä Jyri Lehtonen laski Koripalloliiton tiedotteessa.

– Uskomatonta, että pelaajat vaan jaksavat painaa ja taistella tällä tasolla. Helkkarin ylpeä olen tästä joukkueesta.

Kouvot oli vahvoilla heti avausjaksolla

Heti avausneljännes oli erittäin tasokasta hyökkäämistä molemmilta joukkueilta. Karhu Basket aloitti kolmella onnistuneella kolmosella. Kouvot puolusti aggressiivisesti ja pääsikin mukaan otteluun siirtymistä saaduilla helpoilla koreilla.

Kouvot pääsi avausjakson lopulla johtoon Severi Kaukiaisen ja Tuomas Hirvosen kolmosilla. Karhu Basketin Okko Järvi piti kovilla yksilösuorituksillaan vierasjoukkueen kuitenkin pisteen päässä, 24–23.

Toisen jakson alussa Karhu Basketin pelintekijä Bojan Sarcevic sai jo kolmannen virheensä. Sarcevicin virhevaikeuksien myötä vaihtopenkiltä Antti Niskanen ja Järvi saivat runsaasti vastuuta. Järvi kiittikin pussittamalla puoliaikataukoon mennessä kymmenen pistettä.

Kouvot pelasi toisen jakson loistavasti. Karhu Basket jäi jaksolla 13 pisteeseen, kun taas Kaukiainen ja Thomas Gipson III tekivät tukun arvokkaita koreja. Sarcevicin poissaolo näkyi Karhu Basketin hyökkäämisessä, sillä vierailijat menettivät peräti kymmenen kertaa kahden ensimmäisen jakson aikana. Kouvojen yhdeksän pisteen puoliaikajohto kuvasti hyvin toisen finaalin ensimmäistä puoliskoa.

Kolmannella jaksolla Kouvot näytti jo hetken menevän menojaan. Kotijoukkue käväisi jo 16 pisteen karkumatkalla, mutta hallitseva mestari osoitti jälleen kerran sitkeytensä. Päätösneljännekselle Karhu Basket kiri jo seitsemän pisteen päähän.

Viimeisen jakson herra ja hidalgo oli Kouvojen Jeremy Morgan. Morganin kolme peräkkäistä kolmosta piti eron kotiyleisön kannalta turvallisena. Karhu Basket roikkui loppuun saakka iskuetäisyydellä, mutta Kouvot piti vierailijat takanaan.

– Kouvot oli intensiivinen ja hyvin aggressiivinen. Jouduimme koko ajan vähän vaikeisiin ratkaisuihin, emme juurikaan saaneet ottelussa helppoja koreja, Karhu Basketin päävalmentaja Jussi Laakso myönsi.

– Paransimme hieman toisella puoliskolla, mutta ei me voitosta päästy oikeastaan enää pelaamaan. Kouvot rankaisi meidän menetyksistämme kovilla tehoilla, se oli varmasti suurin tilastollinen syy tappioomme.

Laakso ihaili Kouvojen jäähalliolosuhteita.

– Onnittelut Kouvoille hienosta ottelusta ja loistavasta tapahtumasta. Tällaista tämän pitäisi aina olla.

– En ole lainkaan silti huolissani, vaikka tappio nyt tulikin. Ottelut ovat aina niin erilaisia keskenään. Hieno sarja edessä, Kauhajoella jatketaan jo keskiviikkona.

Morgan oli Kouvojen voiton hahmo

Kouvojen ykkönen oli Morgan (20/7/4r), joka oli loistava molemmissa kenttäpäädyissä. David Gonzalvez (13/4/3s), Hirvonen (12/4/4s) ja Kaukiainen (11/1/4s) toivat tehoja heitoillaan. Sisäpelaajat Gipson (14/4/3s) ja Brian Asbury (13/7) hoitivat oman ruutunsa moitteetta.

– Paransimme paljon ensimmäisestä ottelusta. Olimme aggressiivisempia molemmissa kenttäpäädyissä. Emme antaneet heidän esimerkiksi syöttää niin helposti ensimmäisiä syöttöjä, vaan pistimme heti kättä syöttölinjoille. Se toimi, Kaukiainen iloitsi.

Kaukiainen toimi kotiyleisön edessä joukkueensa sytyttäjänä. Energisesti pelannut Kaukiainen uskoo, että saman peli-ilmeen pystyy kaivamaan esiin myös vieraskentällä.

– Vierasvoitto vaatii samanlaista aggressiivisuutta molemmissa päädyissä. Kauhajoella on jatkettava tästä.

Karhu Basketin paras oli monipuolinen korintekijä Cameron Jones (24/8/7s). Rene Rougeau (13/6), Järvi (10/4) ja Greg Mangano olivat vierailijoiden muut kaksinumeroisille pisteille yltäneet. Virhevaikeuksista kärsinyt Sarcevic (5/0) pelasi kenties pudotuspelien heikoimman ottelunsa.

– Tämä oli fyysinen peli, korkean intensiteetin tunsi kentällä. Itselläni oli yli puolet meidän menetyksistä, sitä en voi hyväksyä. Olen paljon pallossa ja minun on pidettävä siitä parempaa huolta, peräti kahdeksan kertaa pelivälineen menettänyt Jones vaati.

– Tärkeintä on nyt, että keskitymme seuraavaan otteluun ja pidämme kotikenttämme puhtaana. Joukkueenakin meidän on pidettävä menetykset ja vastustajan hyökkäyslevypallot minimissä.

Loppuottelusarja jatkuu keskiviikkona Kauhajoella

Korisliigan loppuottelusarja jatkuu keskiviikkona Kauhajoella. Ottelu alkaa klo 18.30.

– Henkilökohtaisesti tykkään näistä pitkistä ottelusarjoista. Nämä mielestäni osoittavat, että kyllä valmennuksellakin on väliä, vaikka kuinka koko ajan puhutaan, että tämä on pelaajien peli. Esimerkiksi Antti Hurri (Kouvojen kakkosvalmentaja) on tehnyt aivan huikeita videoita Karhu Basketista, joista pelaajat ovat oppineet paljon, Lehtonen kehui.

Lehtonen korosti, ettei Kouvot muuta enää tässä vaiheessa kautta mitään peruspelaamisessaan.

– Pelaamme tällä samalla tavalla, aivan kuin olen koko kevään sanonut. Saa nähdä, miten he nyt reagoivat. Ja miten me reagoimme sitten siihen.

Välierissä Kouvot löi Salon Vilppaan seitsemän ottelun taiston jälkeen.

– Voi olla, että tässäkin sarjassa tulee jokin sattuma, joka tämän ratkaisee: tolppa sisään, tolppa ulos. En usko, että kellään kunto loppuu, Lehtonen vastasi joukkueiden kapeiden rotaatioiden vaikutukseen.