Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

Huff jätti kotimaan parketit taakseen syksyllä 2004 Espoon Hongan kanssa viettämänsä kolmivuotisen jälkeen.

Neljän Yhdysvaltain yliopistosarja NCAA:ssa vietetyn kauden jälkeen Huff siirtyi ammattilaiskentille Kreikkaan ja ehti yhdentoista ammattilaisvuoden aikana hakea kokemusta niin Kreikan, Italian kuin Saksankin sarjoista.

– Kun viisitoista vuotta sitten lähdin maailmalle, en yhtään ajatellut, että pelaisin ulkomailla näin kauan. Nuori mies suuntasi katseen eteenpäin ja jatkoi matkaansa, kunnes yhtäkkiä ei enää oltukaan niin nuori mies, Huff naurahtaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Vaikka vuodet kansainvälisillä kentillä ovat tämän kevään myötä ohitse, kolmivuotinen sopimus Helsinki Seagullsin kanssa kertoo Huffin pysyvän Korisliigan katsojien riemuna vielä pitkään.

Jonkinlaisena mittapuuna toimivat pitkäaikaiset Susijengi-ikonit, Salon Vilppaan Teemu Rannikko (syksyllä 39v) ja Seagulls-joukkuetoveri Tuukka Kotti (38v), jotka pelaavat erinomaista koripalloa vielä nyt lähempänä 40. ikävuottaan.

– Moni asia on vuosien aikana kehittynyt niin, että urheilija voi jatkaa uraansa yhä pidempään; vartalonhuolto, harjoittelutekniikat, ruokavalio. Toivottavasti pystyn omalta osaltani jatkamaan mahdollisimman korkealla tasolla samoille ikävuosille kuin Teemu ja Tuukka.

Kotiseuturakkaus velvoitti

Vaikka Helsinki Seagulls on vielä seurana uudehko, Huffille seurajoukkuevalinta heijasti ennen kaikkea hänen rakkauttaan juuriinsa ja kotiseutuunsa.

– Ensinnäkin mulle oli tosi tärkeää palata kotiin Helsinkiin pelaamaan. Toinen tärkeä asia on päästä pelaamaan Töölön Kisahalliin, jonka käytävillä itse juoksentelin pikkupoikana, kun faija (Leon Huff) pelasi.

Merkittävä tekijä sopimuksen syntymisessä oli myös mahdollisuus päästä pelaamaan pitkäaikaisen Susijengi-aisaparin Tuukka Kotin kanssa.

Kotilla ja Huffilla on kahteen pekkaan pelattuna jo 411 miesten maaottelua sekä runsas puolivuotinen yhdessä Italian Serie A:n Cremonassa. Tarina jatkuu syksyllä.

– Olemme puhuneet Tuukan kanssa tästä jo aika pitkään. On helpompi lähteä uuteen kauteen, kun vierellä on Tuukan kaltainen pelaaja, jonka tuntee jo parin vuosikymmenen takaa ja jonka kanssa pelatessa ja treenatessa tietää täsmälleen mitä odottaa, Huff jatkaa.

– Muutenkin joukkue näyttää jo tässä vaiheessa nälkäiseltä ja hyvältä. Odotetaan mielenkiinnolla, minkälainen jengi saadaan syksyllä kentälle.

Hyvää kansainvälistä tasoa ja yllätyksellisyyttä

Korisliigaa Huff on päässyt omien seurajoukkuevelvoitteidensa vuoksi päässyt seuraamaan harvakseltaan – viimeksi nimenomaan Kisahallissa pelijoukkuekaudella 2016-17 – mutta liigan tasosta hän on saanut hyvän käsityksen seuraamalla ottelulähetyksiä etänä.

– Yksittäisiä runkosarjamatseja olen katsellut ja pudotuspelit ilman muuta. Nähdäkseni etenkin liigan parhaat jengit ovat olleet jo pitkään hyvää kansainvälistä tasoa, Huff miettii.

– Osoitus liigan tasosta on myös sen yllätyksellisyys. Salon Vilpas vei runkosarjan miten tahtoi, mutta runkosarjan kutonen Kouvot yllätti heidät välierissä. Samoin KTP:n pronssimitali oli aika iso yllätys. Se osoittaa, että liigassa on leveyttä ja laajuutta.

Korisliigan paikkakunnat kävivät Huffille tutuksi vuosien 2001-04 aikana, jolloin Huff ammensi oppia isoista kentistä Mihailo Pavicevicin alaisuudessa ja juhli kahdesti Korisliigan mestaruutta.

– Kiva nähdä, miten koriskulttuuri on Suomessa kehittynyt vuosien aikana. Odotan myös mielenkiinnolla mahdollisuutta päästä pelaamaan ensimmäistä kertaa pääsarjaurallani Kauhajoella, Lapualla ja Kaarinassa, Huff päättää.