Hallitseva Suomen mestari Kauhajoen Karhu Basket ei kotiparketillaan suostunut vieläkään taipumaan, kun Kouvolan Kouvot hävisi Korisliigan kolmannen loppuottelun koriluvuin 85–78 (45–37). Otteluvoitot ovat nyt 2–1 molempien voitettua omat kotiottelunsa.

Karhu Basketille kotietu on todellakin arvokas, sillä keskiviikkoinen voitto oli jo 19. peräkkäinen Kauhajoen liikuntahallilla.

Maanantaina Karhu Basket hävisi ensimmäisen kerran kevään pudotuspeleissä. Kouvolassa joukkueen esitys oli tavallista kurittomampi, mutta keskiviikkona oranssipaitojen peli-ilme oli jälleen kohdallaan.

– Emme muuttaneet sinänsä paljoakaan. Nostimme puolustusta vähän ylemmäksi, saimme sillä sekunteja pois Kouvojen hyökkäämisestä. Muutenkin pallolle laitoimme vähän enemmän painetta, jottei Kouvojen hyökkäysten käynnistäminen olisi niin helppoa, Karhu Basketin päävalmentaja Jussi Laakso paljasti suunnitelmaansa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Haluan nostaa esiin myös meidän kapteenimme, Bojan Sarcevicin. Hänen hermokontrollinsa piti nyt. Bojan pelasi todella kovan ottelun, Laakso kehui 20 pistettä tehoillutta pelintekijäänsä.

Kouvot hallitsi avausjaksoa

Karhu Basket sai otteluun loistavan alun, kun kaksi ensimmäistä hyökkäystä tuotti heti kaksi onnistunutta kolmosta. Kouvot ei kuitenkaan kotijoukkueen salama-alusta häkeltynyt, vaan otti avausjakson haltuunsa tilanne tilanteelta. Sentterijärkäle Thomas Gipson III:n 11 pisteen turvin Kouvot pääsi toiselle jaksolle kuuden pisteen vierasjohdossa.

Toisella neljänneksellä osat vaihtuivat. Karhu Basket ärjyi helppoja koreja läheltä ja kaukaa. Greg Manganon erehtymätön kaukoheittopeli avitti kotijoukkueen rinnalle ja ohikin. Toinen jakso meni Karhu Basketin hyväksi 27–13 ja näin puoliaikatauko alkoi kahdeksan pisteen kotijohdossa.

Kolmannella jaksolla kotijoukkue vain kiristi tahtiaan. Samalla Kouvojen hyökkääminen jatkui huomattavan tahmeana. Karhu Basketin taituri Cameron Jones yltyi koviin heittoihin ja näin päätösneljännes alkoi 13 pisteen kotijohdosta. Kouvoille lisähuolta aiheutti Jeremy Morganin virhevaikeudet.

Viimeisellä jaksolla Kouvot rimpuili vielä 15 pisteen takaa iskuetäisyydellä aivan loppuhetkillä. Lopulta vierailijat eivät kuitenkaan enää pystyneet haastamaan Karhu Basketia ottelun voitosta.

– Ottelun alku oli meiltä jossain määrin liian hyvä hyökkäyksellisesti. Koko kauden olemme kuitenkin olleet ennen kaikkea puolustusjoukkue. Tuntui, että kun nyt tehtiin kovia kuppeja, niin homma lähti laukalle. Ajateltiin, että voitetaan matsi hyökkäämällä. Sitten pakissa tuli ihmeellisiä nukahduksia ja kommunikaatiokatkoksia, Kouvojen käskyttäjä Jyri Lehtonen kuvaili.

Lehtonen ei ollut tyytyväinen joukkueensa keskittymiseen. Pelaajiston huomio siirtyi välillä liiaksi oman pelaamisen ulkopuolelle.

– Siinä oli erilaisia tilanteita, joissa hermokontrolli petti. Se on ihan ok, että välillä kuohahtaa. Mutta jos se alkaa vaikuttaa omaan toteuttamiseen, niin se on aina huono homma. Meillä ei ole ollut tällaisia ongelmia sitten (Juho) Nenosen, Lehtonen naurahti viitaten kuumaan välieräsarjaan Salon Vilpasta vastaan.

Vain Järvi toi Karhu Basketille pisteitä vaihtopenkiltä

Karhu Basketin parhaat olivat läpi kamppailun Sarcevic (20/3/2s), Jones (27/7/3s) ja Mangano (17/5). Vaihtopenkiltä ainoastaan Okko Järvi (5/1) onnistui korinteossa.

– Kouvoilta oli otteluun tosi hyvä alku. Emme silti säikähtäneet, vaan luotimme omaan tekemiseemme, Järvi kertasi.

Kouvoilta Gipson (23/4) takoi alkuun tasaisesti todellisia voimakoreja. Toisella puoliajalla Gipson kuitenkin sortui turhaan puskemiseen ja sai muutaman hyökkääjänvirheen joukkueensa kannalta pahaan paikkaan. Gipsonilla olikin tilastoissa seitsemän menetystä eikä yhtään syöttöä.

– Teimme mielestäni Gipsonin kanssa paljon parempaa työtä kuin tähän asti. Hänellä oli vain neljä levypalloa ja seitsemän syöttöä, joten ei voi valittaa, Järvi hymyili.

Valmentaja Laakson mukaan joukkue muutti Gipsonin päällystakkia edellisistä otteluista.

Chris McKnight teki siinä loistavaa duunia. Ehkä joku paikallinen painiseura haluaa kesän jälkeen hänet riveihinsä, Laakso uumoili.

Hirvonen jatkoi huimalla tasolla

Gipsonin ohella Kouvojen pistetehtailusta vastasivat jälleen erinomaisesti esiintynyt pelintekijä Tuomas Hirvonen (21/6/3s) ja David Gonzalvez (15/2/5s). Vaihtopenkiltä sisäpelaaja Brian Asbury (11/7) taisteli esimerkillisesti.

– Hirvonen on pelannut pudotuspeleissä Susijengin tasolla, Lehtonen kiitteli takamiestään.

Lehtonen muistutti, ettei Kauhajoki ole missään tapauksessa helppo paikka pelata. 19. peräkkäistä kotivoittoa ei ole sattumaa.

– Jos mietitään, että missä pelataan, niin en ole ollenkaan huolissani. Kaksi ensimmäistä finaalia täällä, niin olemme kolme minuuttia ennen loppua pelanneet voitosta. Se on tietenkin hyvä merkki.

– Ja tänäänkin, jos siinä lopun kirivaiheessa edes toinen Gonzalvezin kolmosista olisi uponnut, niin mitä olisi vielä tapahtunut? Urheilussa on kivaa juuri tarinat ja jossittelu. Mutta ei tämä jossittelu aina hienolta tunnu, Lehtonen puhalsi.

Toisessa finaalissa erinomaisesti energiaa penkiltä tuonut Severi Kaukiainen jäi tällä kertaa pisteittä.

– Oli hieno tunnelma, hieno pelata. Hyvä alku, mutta tuomarityöskentely sekoitti meidän pelaamisemme. Tarkoitan sitä, että keskityimme siihen välillä liikaa, Kaukiainen tarkensi.

– Lisäksi ottelussa oli meillä vähän liikaa missattuja helppoja korintekopaikkoja.

Taistelu Suomen mestaruudesta jatkuu perjantaina Kouvolan jäähallissa, Lumon Areenalla. Ottelu alkaa poikkeuksellisesti klo 18.15. Neljäs finaali näkyy sekä Ylen TV2:lta että Elisa Viihde Sportilta.

– Lähdetään hakemaan voittoa Kouvolasta, siinä se, Laakso ynnäsi.