Naisten maajoukkuepelaaja himoitsee 3×3-mestaruutta – ”Viime kesän hopeamitali jätti paljon hampaankoloon”

© Kuva: fiba.com

Ammattilaiskautensa Islannissa päättänyt Vilma Kesänen, 30, johdatti joukkueensa viime kesänä 3×3:n SM-hopeamitalisteiksi. Tämän kesän tavoite on kirkastaa mitali ja nauttia lajin mahdollistamasta ulkoilman ja koriksen yhdistämisestä.

Kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n alainen ja vuoden 2020 Tokion olympialaisissakin pelattava 3×3 on kasvanut viime vuosina rakettimaisesti; viihdyttävässä ja nopeatempoisessa lajissa on maailmalla maajoukkuekilpailujen lisäksi myös ammattilaisliigoja ja -kiertueita.

Viime kesänä Suomessakin saatiin ensikosketus lajiin, kun virallinen 3×3 SM-kiertue järjestettiin ensimmäisen kerran. Espoossa pelatuissa, historian ensimmäisissä SM-finaaleissa Kesäsen joukkue saavutti hopeaa, mutta laji oli Kesäselle tuttu jo entuudestaan.

– Ensikosketus lajiin tapahtui muutama vuosi sitten Kampin katukoriksessa. Viime kesänä pelattu SM-kiertue mahdollisti 3×3:n pelaamisen uudestaan, ja lähdin empimättä taas mukaan. 3×3 on mahtavaa vaihtelua talven koriskauteen ja 5-5 -pelaamiseen; se on hauskaa, aktiivista ja nopeaa, Kesänen kertaa Koripalloliiton sivuilla.

Nopeaa reagointia vain 12 sekunnin hyökkäysaika todella vaatii, samoin kun suoraan tehdystä korista jatkuva peli; sääntö velvoittaa vain yhden pelaajan ja pallon käyvän kolmen pisteen kaaren takana. Säännöt tukevat 3×3:n peruskonseptia nopeasta pelistä, ja kansainvälinen tuomarilinja on myös fyysistä peliä salliva.

– 3×3:sta on ehdottomasti hyötyä kilpaurheilijalle. Se vaatii nopeaa reagointikykyä ja ratkaisuvalmiutta. Lisäksi lyhyt hyökkäysaika ja vain puolella kenttää tapahtuva peli pakottavat pelaajan 1vs1tilanteisiin, jonka johdosta sitten myös pelinluku kehittyy, Kesänen selvittää.

Ratkaisu- ja reagointivalmius ovat siis avainasemassa, kun puhutaan menestymisestä 3×3:n parissa. Lajille ominaisen kovan temmon myös Kesänen tuo esille.

– Koska pelit ovat lyhyitä, ne ovat todella kovatempoisia. Pelin aikana vaaditaan jokaisen pelaajan aktiivisuutta ja valmiutta; kymmenen minuutin pelissä ei ole varaa huilia kentällä tai vältellä vastuuta.

Tavoitteista kysyttäessä, Kesäsen vastaus on selvä:

– Viime kesän hopeamitali jätti paljon hampaankoloon! Tavoitteeni on siis selvittää tie elokuun SM-finaaleihin, ja napata sieltä kesän kirkkaimmat mitalit.

Kamppailu Suomen mestaruudesta käynnistyy Helsingin osakilpailulla 2.6. Kampin Narinkkatorilla. SM-kiertueen turnaukset ovat myös yleisölle avoimia tapahtumia. Helsingin jälkeen turnauksia pelataan kuudella muullakin paikkakunnalla, joista lisätietoa löydät osoitteesta https://www.basket.fi/3×3/

Lähde: Koripalloliiton kotisivut

>>> Lunasta 10€ riskitön veto Liigaan. Tarjous voimassa vain tämän viikon!