18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueella kova haaste – ”Ikäluokasta löytyy laadukkaita pelaajia niin paljon”

© Kuva: fiba.com

Maajoukkueiden kotimaaotteluiden rypäs käynnistyy tällä viikolla, kun 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kohtaa Kisakallion Susi Training Centerissä Turkin keskiviikkona sekä torstaina. Joukkueen päävalmentaja Jussi Laakso lähtee luottavaisena kesään.

Kaikkiaan 44 kotimaaottelua sisällään pitävä kesä käynnistyy keskiviikkona, kun 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue avaa urakan Turkkia vastaan kahdella ottelulla Kisakallion Susi Training Centerissä.

Joukkueen tavoitteena siintää Makedoniassa järjestettävät B-divisioonan EM-kisat, jossa on tarkoitus selviytyä siihen porukkaan, jotka nousevat ensi kesäksi A-divisioonaan.

Joukkueen nimilistasta löytyy vielä 21 nimeä, jotka yrittävät raivata tiensä EM-joukkueeseen.

– Haluan nähdä kaikki pelaajat henkilökohtaisesti kerran yhdessä, koska en päässyt edelliselle leirille Korisliiga-kiireiden takia. Tosi hyvillä mielin lähden tähän kesään, kun pääsen jälleen edustamaan Suomea, kommentoi joukkueen päävalmentaja Jussi Laakso.

– Meillä on sellainen joukkue, että 12. pelaajakin voisi olla aloitusviisikossa. Tässä on käytännössä positiivinen ongelma, kun ikäluokasta löytyy laadukkaita pelaajia niin paljon, Laakso iloitsee.

Laakso on itsekin uuden äärellä. Kaksi edellistä Korisliiga-mestaruutta voittaneen Karhu Basketin päävalmentaja toimii nyt ensimmäistä kertaa päävalmentaja nuorten maajoukkueessa.

Laakso uskoo, että kovinkaan moni asia ei päävalmentajuuden myötä muutu.

– Sillä on itselleni iso merkitys, että olen nyt ensimmäistä kertaa päävalmentajana. Olen saanut toimia valmennusstaffeissa, jossa olen saanut paljon vastuuta. En usko, että tämä itse valmentamisena eroaa aiemmasta. Tosin päävalmentajana kannan päällimmäisen vastuun kaikesta. En silti ota stressiä asiasta, Laakso toteaa.

Suomella on 18-vuotiaiden tyttöjen ikäluokassa todella laadukas ja laaja pelaajaryhmä.

– Meillä on paljon todella hyviä pelaajia tässä ikäluokassa. Kirkkaimpana loistaa Awak Kuier, joka on mieletön persoona ja pelaaja. Olen aiemminkin saanut valmentaa häntä ja on ollut ilo kohdata hänet jälleen. Janette Aarnion, Alexandra Ailuksen, Elli Heikkilän ja Liisa Taposen kanssa juhlimme viimeksi yhdessä 16-vuotiaiden maajoukkueen nousua A-divisioonaan, joten hyviä kokemuksia näiden pelaajien kanssa koettu jo aiemminkin. Kaikin puolin meillä on todella laadukas joukkue kasassa, Laakso avaa.

Tavoite joukkueella on Laakson mukaan selvä. Nousu A-divisioonaan ensi kesäksi.

– En sanoisi tässä sitä jo vaiheessa ääneen, jos se ei olisi yhtään realistista. Tyttöjen puolella olen ilolla saanut vuosi toisen perään yllättyä siitä, kuinka paljon pelaajiemme urheilullisuus on lisääntynyt. Hyviä pelaajia kasvaa nyt paljon enemmän kuin aiemmin. Mielestäni tämän vuoden joukkueen taso on reilusti A-divisioonan puolella. Mutta on samalla muistettava, että nouseminen ei koskaan urheilussa ole helppoa – systeemi on raaka eikä se kestä avainpelaajien poissaoloja.

Turkin testiin

Viime vuonna Suomi oli 18-vuotiaiden tyttöjen B-divisioonan EM-kisoissa seitsemäs. Keskiviikkona ja torstaina vastaan asettuva Turkki oli samoissa kisoissa muutaman pykälän korkeammalla, neljäs.

– Vielä tässä vaiheessa on vaikeaa kommentoida tulevaa vastustajaa. Uskon, että heillä voi olla samoja pelaajia kuin koululaisten MM-kisojen finaalissa Mäkelänrinteen lukiota vastaan. Olen katsonut Märksyn voittoisan finaalin muutamaan otteeseen ja sen perusteella voi veikata, että vastaan asettuu joukkue, joka on pakkipäässä passiivinen, mutta jolta löytyy hyökkäyspäästä todella ilkeitä sähikäisiä, Laakso ennakoi.

Vaikka toistaiseksi joukkueella ei ole paljon yhteisiä kokemuksia, Laakso uskaltaa jo hieman avata millaista koripalloa joukkue pelaa.

– Toivottavasti erotumme tänä kesänä puolustuspäässä. Haluan, että olemme aloitteen tekeviä myös siellä eikä pelkästään hyökkäyspäässä. Hyökkäyspäässä haluamme pitää tempon yllä ja painaa intensiteetti tapissa molempiin suuntiin.

– Turkki on meille hyvä testi. Ensi viikolla kohtaamme Latvian kahdesti, joka on pelannut ennakkoluulottomasti MM-tasolla ja Euroopassa ollut ihan kärkipään maita. Uskon, että tulevat pelit ovat hienoja kokemuksia niin pelaajille kuin valmentajille ja ne valmistavat meitä kesän päätähtäimeen, EM-kisoihin, Laakso päättää.

Suomi ja Turkki kohtaavat keskiviikkona Kisakallion Susi Training Centerissä kello 17.30 ja torstaina kello 19.00.

Nimilista, josta valitaan 12 pelaajaa keskiviikon sekä torstain otteluihin:

Nimi Syntymävuosi Kasvattajaseura
Janette Aarnio 2002 Helsingin NMKY
Alexandra Ailus 2002 Tapiolan Honka
Meri Damoiseaux 2001 Hyvinkään Ponteva
Elli Heikkilä 2002 Peli-Karhut
Emilia Hulst 2002 PuHu Juniorit
Annika Hyttinen 2001 Tapiolan Honka
Mirva Karvinen 2001 Tapiolan Honka
Awak Kuier 2001 Peli-Karhut
Maija Kuisma 2001 Orimattilan Jymy
Emerita Mashaire 2001 Leppävaaran Pyrintö
Venla Määttänen 2001 Salon Vilpas Koripallo
Amanda Niinikoski 2002 Turun Riento
Viivi Palomäki 2002 Hyvinkään Ponteva
Lotta-Kaisa Paltemaa 2001 Tapiolan Honka
Ebba Pekonen 2001 Tapiolan Honka
Ilona Sutinen 2002 Helsingin NMKY
Liisa Taponen 2002 Tampereen Pyrintö
Sanni Tuomisto 2001 Espoo Basket Team
Saga Ukkonen 2001 Wartti Basket
Silja Viita 2001 Korikobrat Lapua
Henriikka Vähäuski 2002 Kouvot

 

Lähde: Koripalloliiton tiedote