Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue huuhtoi Pohjoismaiden mestaruuden nimiinsä puhtaalla pelillä, kun Sudenpennut kaatoi päätöspäivän ottelussaan Islannin 76-48 (45-23). Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue taas nappasi pronssimitalit, kun Islanti kaatui numeroin 52-47 (22-21).

Vain kymmenellä pelaajalla parketille astellut Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue teki Islannille selväksi välittömästi, että kumpi määrää. Sudenpennut repäisi ratkaisevan eron jo avausneljänneksellä, joka meni suomalaisille 26-10.

Islannilla ei missään vaiheessa riittänyt eväät takaa-ajoon, kun Suomi vei levypallot selkeästi 57-34 ja pakotti islantilaiset 30 menetykseen.

– Tämä oli selviytymistaistelu, jossa lopussa meillä oli vain kahdeksan pelaajaa, jotka pystyivät pelaamaan. Toki olimme parempia kuin vastustaja, Suomen päävalmentaja Jussi Laakso kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Suomen pistekvartetin muodosti Sanni Tuomisto (12/4/3 syöttöä), Venla Määttänen (12/8), Annika Hyttinen (14/10) ja uskomattomat 12 hyökkäyslevypalloa repinyt Liisa Taponen (17/13). Taposen kaksitoista hyökkäyslevypalloa menee samalla suomalaiseen koripallohistoriaan, kun hän jakaa maaotteluennätyksissä ykköspaikan yhdessä Niina Laaksosen kanssa.

Suomelta All Star -viisikkoon valittiin ottelun huilanneet Janette Aarnio ja Awak Kuier, joka valittiin myös turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Sudenpennuille turnaus toimi valmistavana leirinä kohti jo ensi viikon perjantaina alkaviin B-divisioonan EM-kisoihin Skopjessa.

– Saimme melko hyvin toteutettua alkuperäistä suunnitelmaa, että tietyt pelaajat pelaa kolme, tietyt neljä ja tietyt viisi peliä. Nyt toivottavasti olemme valmiimpia matkalla Skopjeen.

Suomen 16-vuotiaat tytöt pronssiin Islanti-voitolla

Väsynyt kamppailu käytiin myös Suomen ja Islannin välillä 16-vuotiaiden tyttöjen maaottelussa. Islanti oli pitkään rinnalla, mutta kolmannella neljänneksellä Suomi onnistui kairaamaan parhaimmillaan 14 pisteen johdon.

Islanti oli ominaiseen tapaansa sitkeä ja kiri eron vielä kolmeen viimeiselle minuutille, mutta Kati Ollilainen sinetöi voiton vapaaheittoviivalta.

Kokonaisuudessaan Suomi heitti kakkosensa 15/52 (29%), kolmosensa 3/19 (16%) ja vapaaheittonsa 13/25 (52%).

– Vaikea ottelu, jossa meillä oli valtavia vaikeuksia korintekemisessä. Noin joka toinen vapaaheitto ja joka kolmas lay-up meni sisään, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kertoi.

Kentän ykkönen oli turnauksen All Star -viisikkoon valittu Ollilainen, joka taiteili 23 pistettä, 11 levypalloa, kolme syöttöä ja neljä riistoa. Kaksinumeroisille pistelukemille pääsi myös Annukka Willstedt (11/6).

Suomen loppusijoitus oli kolmas, joten kaulaan sujahtivat pronssiset mitalit.

– Tuloksellisesti pettymys, koska tytöt halusivat itse voittaa tämän turnauksen. Sitä lähdettiin yrittämään, mutta siinä ei onnistuttu. Saimme kuitenkin viestiä, että mitä asioita pitää harjoitella lisää, jotta pystymme uskottavasti kamppailemaan Euroopan huippujoukkueita vastaan.

– Hienointa oli kuitenkin saada yhteinen kokemus, joka on tärkein tekijä joukkuehengen ja yhteen hitsautumisen kannalta.