Susijengi aloittaa juhlaturnauksensa Liettuaa vastaan – ”Liettua liikuttaa palloa terhakasti”

© Kuva: Getty Images

Miesten koripallomaajoukkue kohtaa viikonlopun aikana pelattavassa juhlaturnauksessa Liettuan ja Venäjän. Ensimmäinen haaste on edessä, kun NBA-tähtien johdattama Liettua asettuu Susijengiä vastaan.

Susijengin valmennusryhmään kesällä liittynyt Hanno Möttölä arvioi, että Liettualla on meneillään ratkaiseva viikko Kiinan MM-kisakokoonpanon vahvistamisen suhteen. Suurin kysymys perjantain otteluun lähdettäessä lienee, juoksuttaako Liettua Espoossa kentälle NBA:n kaksoistorninsa Jonas Valanciunas-Domantas Sabonis.

Memphis Grizzliesiin viime keväänä siirtynyt Valanciunas seurasi vajaat kaksi viikkoa sitten siviileissä joukkueensa 80-60 (41-31)-voittoa Susijengistä kotikentällään Klaipedassa, mutta rynnisti kentälle tiistaina ja keräsi 18 pistettä ja seitsemän levypalloa 91-95 (37-45)-tappiossa MM-mitalisuosikkeihin kuuluvaa Serbiaa vastaan.

Sekä Valanciunas että Indiana Pacersia edustava Domantas Sabonis kuuluvat päävalmentaja Dainius Adomaitisin Suomeen lennättämään 15 pelaajan joukkoon. Möttölä arvioi, että Liettuan jättiläiskaksikko tulee olemaan yksi tulevien Kiinan MM-kisojen parhaista etukentistä.

– Sabonis on uuden koulukunnan liikkuva, iso pelaaja, kun taas Valanciunasista on vuosien varrella kouliutunut massiivinen vanhan liiton korinalusjyrä. Meille olisi makea haaste päästä pelaamaan tätä Liettuan kaksipäistä monsteria vastaan, Möttölä hymyilee Koripalloliiton tiedotteen mukaan.

Jo kolmen vuosikymmenen ajan kiistatonta menestystä kansainvälisillä kentillä nauttineella Liettualla on varaa lähettää joka pelipaikalle kansainvälisen tason pelaajia. Se on loogista maassa, jonka kansallisurheilu on koripallo.

– Vastikään katsoin edellistä peliämme Liettuaa vastaan ja ihailin jälleen liettualaista äidinmaidossa tulevaa pallonkäsittelytaitoa, syöttämistä, syötön vastaanottamista, terävyyttä pallonhallinnassa. Liettua liikuttaa palloa terhakasti, turvallisesti ja kärsivällisesti, pysyvät sovituissa asioissa ja voittavat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Kaunista, älykästä koripalloa, ylistää Möttölä.

Koripalloliiton 80-vuotisjuhlaturnaus Espoo Metro Areenalla on Liettuan viimeinen leiritys ennen matkaa Kiinaan. Möttölä arvioi, että joukkue saa lopullisen muotonsa turnauksen otteluiden perusteella.

– Uskon, että tämän viikonlopun jälkeen Liettuan MM-kisajoukkue saa todellisen muotonsa, mikäli loukkaantumisen tai muiden syiden vuoksi ei tarvitse vielä viikkoa tai puoltatoista pitää kortteja kädessä.

Seuraa heitä: Coach Möttölän Liettua-tärpit
Domantas Sabonis (211 cm/23 v): ”Top 3:ssa NBA:n parhaan vaihtopelaajan äänestyksessä. Huippuluokan roolipelaaja seuratasolla: äärimmäisen liikkuva ja nopea iso mies varsinkin puolustuksessa, vasenkätinen, erittäin hyvä keskimatkan hyppyheittäjä sekä hyvä vasemman käden ajo high postista. Ihmettelen, jos Saboniksesta ei tule NBA:n All Star -pelaajaa tarpeeksi pitkällä aikavälillä.”

Jonas Valanciunas (211/27): ”FIBA:n nuorisokisojen kaikkien aikojen dominoivimpia pelaajia. Ottanut liikkuvuuden kustannuksella paljon lihasmassaa NBA-vuosinaan, mutta kova luu korin alla, joka ottaa ja antaa iskuja sekä on loistava syöttäjä ahdistettunakin. Meillä ei ole ihan samankokoista herraa laittaa vastaan, mutta jos puolustamme kahdella, saamme varmasti häntä turhautettua.”

Mindaugas Kuzminskas (206/29): ”Liikkuu kuin 206-senttinen Andre Gustavson, balettimaista liikettä parketin pinnalla. Erinomainen joukkuepelaaja, joka pystyy niin heittämään kaukaa, ajamaan korille kuin viemään pienemmät puolustajansa postiin. Erinomainen edellisessä ottelussa meitä vastaan.”

Susijengi ja Liettua kohtaavat Espoo Metro Areenalla perjantaina 16.8. klo 19.00. Suora lähetys Yle Areenassa klo 18.50 alkaen ja jälkilähetys YLE TV2:lla klo 20.30 alkaen.

Liettua Koripalloliiton 80-vuotisjuhlaturnauksessa 16.-17.8.

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura

5

Mantas KALNIETIS

196

1986

Lokomotiv Kuban (RUS)

8

Jonas MACIULIS

198

1985

AEK Ateena (GRE)

9

Zygimantas JANAVICIUS

192

1989

Neptunas Klaipeda (LTU)

10

Renaldas SEIBUTIS

196

1985

Zaragoza (ESP)

11

Domantas SABONIS

211

1996

Indiana Pacers (NBA)

12

Martinas GEBEN

206

1994

Zalgiris Kaunas (LTU)

13

Paulius JANKUNAS

205

1984

Zalgiris Kaunas (LTU)

17

Jonas VALANCIUNAS

211

1992

Memphis Grizzlies (NBA)

19

Mindaugas KUZMINSKAS

206

1989

Olympiakos (GRE)

22

Eimantas BENDZIUS

207

1990

BC Rytas Vilna (LTU)

31

Rokas GIEDRAITIS

200

1992

Alba Berlin (GER)

40

Marius GRIGONIS

198

1994

Zalgiris Kaunas (LTU)

43

Lukas LEKAVICIUS

180

1994

Zalgiris Kaunas (LTU)

51

Arnas BUTKEVICIUS

198

1992

BC Rytas Vilna (LTU)

92

Edgaras ULANOVAS

199

1992

Zalgiris Kaunas (LTU)

Päävalmentaja Dainius ADOMAITIS
Valmentaja Ramunas SISKAUSKAS
Valmentaja Benas MATKEVICIUS
Valmentaja Mindaugas BRAZYS

Lähde: Koripalloliiton tiedote