Saksan Bundesliigassa Tuomas Iisalon päävalmentama Crailsheim Merlins aloittaa kautensa tiistaina. Iisalo on saanut uudeksi apuvalmentajakseen nuoremman veljensä, Vilpasta Korisliigassa valmentaneen, Joonaksen.

Iisalon, 37, Crailsheim onnistui viime kaudella pelaamalla säilyttämään sarjapaikkansa ensimmäistä kertaa seuran historiassa, kun huima loppukausi siivitti Crailsheimin sarjassa lopulta sijalle 16. Joukkueessa on tapahtunut kesän aikana useita muutoksia ja yksi niistä on, kun Iisalon oikeana kätenä kolmen kauden ajan toiminut Vesa Vertio palasi Suomeen ja siirtyi Seagullsin apuvalmentajaksi. Iisalo houkutteli vierelleen Vilppaan kahdesti Korisliigassa hopealle johdattaneen veljensä Joonaksen, 33.

– Kartoitin muutamaa eri vaihtoehtoja, joilla olisi tarvittavan laaja-alainen ja korkea osaaminen tälle tasolle. Joonaksella on päävalmentajakokemusta hyvästä sarjasta sekä tietenkin kokemusta apuvalmentajana Bisonsista VTB-liigasta sekä EuroCupista. Tehtävänkuva on suuri, koska muodostamme ainoastaan kahden hengen valmennustiimin, Iisalo kertoo apuvalmentajan valintaprosessista Koripalloliiton tiedotteessa.

Tuomaksen mukaan yhteistyö on alkanut hyvin. Veljekset ovat sparranneet toisiaan valmennusasioissa tiiviisti myös aiemmin.

– Tunnemme toisemme tietenkin hyvin jo valmiiksi ja meillä on korkea luottamussuhde. Olemme keskustelleet viimeiset vuodet muutaman kerran viikossa ja jakaneet näkemyksiämme. Hän on katsonut meidän pelejämme ja minä olen katsonut hänen.

– Meillä oli Vesan kanssa oma, vahva prosessi, ja nyt rakennamme Joonaksen kanssa omannäköistämme, uutta prosessia. Joonakselta tulee uutta näkökulmaa ja haastetta, jonka koen eteenpäin vievänä voimana.

Myös pelaajapuolelta löytyy suomalaisille tuttuja nimiä, kun joukkueessa on Korisliigassa pelanneista pelaajista Javontae Hawkins, Aaron Jones ja Jeremy Morgan. Heistä Hawkins ja Jones ovat pelanneet Joonas Iisalon alaisuudessa Vilppassa ja Morgan johdatti viime kaudella Kouvot Korisliigan finaaleihin.

– On se helpompaa rakentaa joukkuetta, kun on jo ennestään tuttuja pelaajia. Jones ja Hawksins ovat Joonaksen entisiä pelaajia ja tiedämme heidän vahvuudet ja haasteet, sekä mihin rooliin he sopivat. Morganista juttelimme molemmat Jyri Lehtosen kanssa. Tämän lisäksi kolme muuta pelaajaa ovat pelanneet aiemmin minun alaisuudessa. Helpottaa paljon, kun tietää tarkasti pelaajien sopivuuden rooliinsa. Näen sen pienenä kilpailuetuna, että meillä on yksi tuttu markkina joka on toiminut hyvänä ponnahduslautana Bundesliigaan aiempina vuosina.

Crailsheimin joukkue on uudistunut viime kaudesta paljon, mutta uuden joukkueen rakentaminen meni Iisalon mukaan kuitenkin suunnitellusti.

– Joukkue meni aika lailla uusiksi viime kauden jälkeen. Kahtena edelliskautena meillä oli kokenut ikärakenne ja viime kauden joukkueesta pidimme kaksi nuorempaa pelaajaa, joissa näimme eniten kehityspotentiaalia. Lähdimme rakentamaan uutta joukkuetta ja uutta kulttuuria ja se on sujunut yllättävän mutkattomasti. Saimme joukkueen kasaan jo heinäkuun lopussa, joka on huomattavasti aiemmin kuin edellisvuonna. Tuntuu, että löysimme sellaisen ”sweet spotin”, eli ne pelaajat joista olimme kiinnostuneita, olivat myös kiinnostuneita tulemaan meille.

– Minulla on tosi positiiviset fiilikset joukkueesta. Mielestäni meillä on enemmän talenttia tällä kaudella ja pelaajat istuvat hyvin joukkueeseen sekä ihmisinä että pelaajina. Jokainen pelaaja pitää harjoittelusta ja se on tärkeää, sillä pitkän kauden aikana kehittymisellä on suuri rooli.

Viime kaudella Crailsheimin sarjapaikka varmistui vasta viimeisen kierroksen viime hetkillä. Tällä kaudella Merlins havittelee sarjapaikan sinetöintiä aiemmin ja sijoituksen parantamista edelliskaudesta.

– Minimitavoitteemme on sarjapaikan säilyttäminen. Bundesliigan minimibudjetti nousi tällä kaudella 2,2 miljoonasta kolmeen miljoonaan ja meillä on sarjan pienin budjetti parin muun joukkueen kanssa. Jos kehitymme kauden aikana ja fokus säilyy oikeissa asioissa, niin pystymme mielestäni kamppailemaan myös korkeammista sijoituksista.

Crailsheimin kausi alkaa tiistaina 24.9. Giessenin vieraana.