Suomalaisen urheilun kovimpiin tulevaisuuden nimiin lukeutuva Awak Kuier siirtyy ammattilaiskentille kuluvan kauden jälkeen. 18-vuotias Kuier punnitsi pitkään ammattilaisuuden ja yliopistokoripallon välillä ennen päätöstään ja paljasti päätöksensä tiistaina Ylen Urheiluruudussa.

Kuier nousi koripalloilevan maailman tietoisuuteen ja viraaliksi nettihitiksi vasta 15-vuotiaana, kun NBA jakoi Kuierin donkin omissa sosiaalisen median kanavissaan. Video kuvattiin Yhdysvalloissa järjestetyllä nuorten lupaavien pelaajien NBA Basketball Without Borders -maailmanleirillä.

Nuorena urheilijana saatu näkyvyys herätti huippuyliopistojen kiinnostuksen aikaisessa vaiheessa. Kuier myöntää Yle Urheilun haastattelussa, että päätös ammattilaiskentistä syntyi vasta viime aikoina.

– Aluksi olin aivan varma, että lähden Yhdysvaltoihin yliopistoon. Sen jälkeen, kun aloin miettiä toista vaihtoehtoa, se oli tosi vaikeaa. Pohdin asiaa vanhempieni ja valmentajani kanssa. Päätös oli silti erittäin vaikea, Kuier avaa Koripalloliiton tiedotteen mukaan Ylen haastattelussa.

– Mietin tätä ratkaisua tosi pitkään. Kysyin mielipidettä myös muilta eurooppalaispelaajilta, jotka ovat tehneet saman valinnan aiemmin. Se oli pitkä prosessi, mutta olen nyt päätynyt siihen, että lähden Eurooppaan. Olen tosi onnellinen tästä päätöksestä.

WNBA mahdolliseksi jo aiemmin

Naisten NBA:n (WNBA) sääntöjen mukaan yliopistossa pelannut pelaaja voi käytännössä ilmoittautua WNBA:n varaustilaisuuteen 22-vuotiaana. USA:n ulkopuolella koripallokoulunsa käyneelle samainen mahdollisuus avautuu jo 20-vuotiaana. Kuier myöntää Yle Urheilun haastattelussa asian painaneen vaakakupissa.

– Jos kokisin olevani valmis lähtemään (WNBA:han), niin en pääsisikään lähtemään. Totta kai se oli myös iso asia, joka sai minut valitsemaan Euroopan, Kuier paljastaa.

Kuier oli kuluneena kesänä isossa roolissa nostamassa sekä alle 18-vuotiaiden että alle 20-vuotiaiden maajoukkueita EM-kisojen A-divisioonatasolle. Kuier valittiin alle 18-vuotiaiden B-divisioonan EM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi ja alle 20-vuotiaiden kisoissa All Star -viisikkoon.

HBA-Märskyn ja naisten maajoukkueen päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan Kuierin kohdalla eri vaihtoehtoja punnittiin hyvinkin tarkasti. Salminen kertoo, että päätöksen suhteen konsultoitiin lukuisia tahoja – muun muassa naisten WNBA-mestaria ja finaalien MVP:tä belgialaista Emma Meessemania.

– Awak on jo tällä hetkellä niin hyvä pelaamaan, että hän voi mennä kilpailemaan kovempaan sarjaan kuin yliopistosarjojen kovimmat joukkueet. Awak on valmis pelaamaan jo eurocupissa tai euroliigassa, Salminen näkee.

Tällä kaudella Kuier on loistanut naisten Korisliigassa. 194-senttinen Kuier on säkittänyt 21,5 pistettä ottelua kohden. Levypalloja on tarttunut pitkiin käsiin 11,9 keskiarvolla. Seuraava osoite löytyy mahdollisesti Keski-Euroopasta ja päätavoitteena on kehittyä edelleen pelaajana – parhaaksi versioksi omasta itsestään, kuten Salminen asian muotoilee.

– Olen ajatellut, että menisin sarjaan, joka ei olisi liian vaikea, mutta kuitenkin haastava. Haluan mennä paikkaan, jossa tiedän kehittyväni. Paikka ei voi kuitenkaan olla liian vaikea, jossa en esimerkiksi pääsisi pelaamaan, Kuier pohtii.