Susijengin takamies palaa Korisliigaan loppukaudeksi – ”Tässä tilanteessa paras ratkaisu”

© Kuva: fiba.com

Ensi lauantaina 36-vuotispäiväänsä viettävä Jamar Wilson vahvistaa joensuulaista Korisliiga-joukkuetta Kataja Basketia loppukauden ajan.

Parhaillaan torstaina käynnistyvään EM-karsintaan yhdessä muun A-maajoukkueen kanssa keskittyvä 185-senttinen takamies edusti alkukauden Ranskan ProA:ssa pelaavaa Bourg-en-Bressea. Taiturimaisella pelurilla on menossa jo 13. ammattilaiskausi ja aiemmin hän on näyttänyt kykyjään myös Belgian, Suomen, Australian, Serbian, Espanjan ja Liettuan ykkösliigoissa. Suomen kansalaisuuden vuonna 2015 saanut Wilson on pelannut 48 A-maaottelua ja kahdet EM-kisat. Sopimuksessaan on optio myös kaudesta 2020-21.

Päävalmentaja Juha Sten kertoo, että Wilsonin kanssa keskusteltiin ensi kertaa jo viime kesänä.

– Kävimme ”Jammun” kanssa melko pitkät sopimusneuvottelut, mutta hän päätti tuolloin jatkaa edelleen ulkomaan kentillä. Kun Ranskassa asiat joukkueessaan alkoivat jokin aika mennä siten kuin ne lopulta menivät, seurasimme tilannetta erityisen tarkasti. Viimeisen kuukauden ajan olemme pitäneet tiiviisti yhteyttä ja pohtineet yhdessä sitä kuinka siirto saataisiin onnistumaan.

Sten viittaa Ranskan pääsarjan ulkomaalaissääntöön sekä 11 vierastyöläistä käsittäneeseen Bourg-en-Bressen miehistöön, jossa kauden ensimmäiset 17 ottelua 6,5 pisteen, 2,3 levypallon ja 3,0 syötön keskiarvoilla esiintynyt Wilson löysi itsensä yhtäkkiä pelaavan kokoonpanon ulkopuolelta. Tilanne laittoi konkarin pohtimaan uusia vaihtoehtoja.

– En ole ylpeä siitä, että pelattuani näin kauan jouduin urallani ensi kertaa tilanteeseen, jossa jätän seuran kesken kauden. Se ei ole koskaan ollut minulle minkäänlainen vaihtoehto, luovuttaminen ei ole osa minua. Tällä kertaa tilanne näytti kuitenkin siltä, että mitään ei ollut tehtävissä sen eteen että saisin pelata, Wilson taustoittaa Katajan sivuilla.

– Mikäli kyse olisi ollut siitä että olisin pelannut heikosti, olisin tehnyt entistä lujemmin töitä saadakseni peliaikaa. Mikäli minulla olisi ollut vammoja, olisin tehnyt töitä päästäkseni takaisin kuntoon. Omasta mielestäni onnistuin hyvin sekä harjoituksissa että peleissä, olin kunnossa ja koko ajan oma positiivinen itseni, joten en tiedä mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Lopulta kysyin itseltäni haluanko olla mukana vain rahan vuoksi vai haluanko pelata ja nauttia siitä.

– Pöydälläni oli tarjoukset myös Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta, mutta tässä tilanteessa paras ratkaisu on palata maahan, jonka koen kodikseni ja jossa minulla ja perheelläni on ystäviä joka puolella.

Wilson on jo ehtinyt tutustua Katajan tämän kauden joukkueeseen.

– Jammu on katsonut viimeisen kuukauden aikana paljon pelejämme ja tietää kyllä mihin on tulossa, Sten toteaa.

– Uskomme, että hän tulee vaikuttamaan positiivisesti koko joukkueeseen. Taitonsa ovat tietenkin kaikkien tiedossa ja niiden lisäksi hän tuo johtajuutta ja energiaa sekä parantaa myös arkeamme oman positiivisen persoonansa avulla. Vaikutuksensa tulee varmasti näkymään alkaen ihan siitä kuinka harjoittelemme ja ylipäänsä toimimme yhdessä joukkueena joka päivä.

– Olen kuullut Katajasta aina pelkkää hyvää niin ulkomaalaisilta kuin kotimaisiltakin pelaajilta, Wilson kertoo.

– Kataja-brändi on Suomessa varsinkin koripallopiireissä iso ja seurajohto parasta A-ryhmää, joten nyt kun tämä tilanne avautui, oli ilo pystyä sanomaan tarjoukselle kyllä.

– Kaupunkina Joensuu on pieni, paljon pienempi kuin Espoo, johon olen tottunut, mutta perheen kannalta paikka on juuri sopiva ja on mukavaa, että esimerkiksi aitoa talveakin siellä voi kokea.

– Vaikka ikää alkaa jo olla, tunnen, että pystyn vielä pelaamaan hyvää koripalloa ja antamaan panokseni sille joukkueelle jota edustan. Senkin vuoksi haluan tulla juuri Joensuuhun ja auttaa Katajaa, joka on tottunut menestymään ja jolla on ollut tämän kauden aikana omat vaikeutensa.

Wilsonin tasoisen pelaajan saapuminen Joensuuhun tuo luonnollisesti helpotusta useista vastoinkäymisistä kärsineelle joukkueelle.

– Mietinnässä on koko ajan ollut muitakin juttuja, mutta kun tällainen tilanne avautui, oli kortti ehdottomasti katsottava loppuun saakka, Sten kertoo.

Wilson uskoo vahvasti Katajan mahdollisuuksiin.

– Katajalla on kaikki saumat nousta aivan sarjan kärkeen, jopa mestariksi. Joukkueessa on kokoa, taitoa ja urheilullisuutta jokaisella pelipaikalla. Tavoitteeni on, että voin omalla kokemuksellani auttaa kaikkia eteenpäin siten, että voitamme otteluja. Henkilökohtaisesti koetan olla pelaajana edelleen joka päivä niin hyvä kuin mahdollista ja tavoitteeni on voittaa mestaruus.

Sopimusoptio kaudesta 2020-21 realisoituu mikäli Wilson ei siirry toiseen seuraan 20.6.2020 mennessä.

– Olen tyytyväinen optioon, koska koen, että seura luottaa minuun ja haluaa pitää minusta kiinni. Se antaa minulle hyvän mahdollisuuden päästä taas kunnolla kiinni pelaamiseen.

Joukkueenjohtaja Jukka Törmälä korostaa, että merkittävä pelaajasiirto onnistui ennen kaikkea päävalmentaja Stenin ansiosta.

– Puhutaan mitä puhutaan, mutta totuus on, että ilman ”Juppea” Wilsonia tuskin täällä nyt nähtäisiin. Tämä siirto on käytännössä hänen kovan työnsä tulos, Törmälä paaluttaa.

Kataja Basket pelaa seuraavan kerran maaottelutauon jälkeen keskiviikkona 26. helmikuuta, jolloin kotikentällä kohdataan hallitseva mestari Karhubasket Kauhajoki.

Lähde: Katajan kotisivut