Kotkassa kunnioitettiin huimaa erotuomariuraa tehnyttä Jorma ”Jorkka” Ovaskaa, kun ennen KTP-Kobrat-ottelua jäädytettiin Ovaskan tuomaripaita.

Paidan jäädyttämisen takana olivat kotkalaisseurat KTP-Basket ja Peli-Karhut sekä Kotkan kaupunki.

Ovaska tuomitsi uransa aikana 615 SM-sarjan ottelua 21 kauden aikana vuosina 1979-2000. Kotkalaislähtöinen Ovaska valittiin neljästi SM-sarjan kauden erotuomariksi (1992, 1993, 1995 ja 1997).

Vuonna 1989 hän vastaanotti Kultainen pilli -palkinnon, joka on arvostetuin huomionosoitus erotuomarille koripallossa.

– Paidan nostaminen on yksi hieno kohokohta urallani. Tavoite se ei ole missään vaiheessa ollut ja toiminnassa on ollut aiemminkin kovia jätkiä mukana, Ovaska kommentoi Koripalloliiton sivuilla.

Hänestä tuli ensimmäinen koripalloerotuomari, jonka erotuomaripaita jäädytettiin. Tiettävästi vain jääkiekkoerotuomari Seppo Mäkelä on Suomessa saanut vastaavan kunnianosoituksen.

Aktiiviuran päättymisen jälkeen Ovaska on toiminut erotuomarikouluttajana. Uran varrelta nousee ikimuistoisia hetkiä.

– Kaikkea mahdollista on ollut. Koviakin paikkoja. KTP:n ja ToPon ratkaiseva peli keväällä 1994 oli hurja paikka oman alueen tuomarille. Jälkeenpäin sitä on miettinyt ja se on jäänyt mieleen. Jälkiviisaana sellaista paikkaa ei toivo kenellekään, Ovaska kertoo.

– Paljon on hienoja hetkiä aktiiviuralta jäänyt mieleen. On ollut hienoja finaaleita, joissa sain olla mukana ja onnistuinkin.

Ovaska on hyvällä mielellä seurannut nykyistä erotuomaritoimintaa.

– Meillä on todella hyviä nuoria erotuomareita pääsarjoissa sekä on hienoa, että vanhat ja kokeneet jaksavat jatkaa. Tuomarointi ei kuitenkaan ole aina kaikista miellyttävin homma ja valitettavasti liian moni lopettaa liian nuorena, Ovaska näkee.

Pelin evoluutio on muovannut peliä vuosikymmenien aikana. Mikä vaikutus sillä on ollut erotuomaritoimintaan?

– Pelit ovat muuttuneet yhä taktisemmaksi. Mutta onko Pertsan (Mattila) ja Jarkon (Tuomala) jälkeen kovinkaan paljon? Silloin mentiin kovaa, voi helveter sentään! Ovaska päättää.