KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

Pekka Konttinen
Rakkaus koripalloon voi syntyä jo varhaisella iällä, mutta se syventyy entisestään junnuvalmentajien intohimon kautta. Nykyisin pääkaupunkiseudulla vaikuttava Pekka Konttinen on tehnyt ansiokasta työtä jo vuosikymmenien ajan mm. ToPon ’97-ikäluokan kanssa ja valmensi kotiseudullaan Kotkassa Poundsia pikkupojasta teiniksi saakka.

– Varsinkin jälkeenpäin on alkanut ymmärtämään, että kuinka paljon Pekka käytti aikaa ja vaivaa meidän kehityksen eteen. Jokaiseen kauteen tuli uusia asioita ja hän funtsi, miten meistä tulee parempia korispelaajia. Aina kun nähdään, niin jutellaan pitkät tovit, Pounds kertoo.

Ray Ailus
”Homppa” on klassinen late bloomer, joka ei välttämättä ollut junnutähti, vaan nousi kukkaansa vasta aikuisiän kynnyksellä. 17-vuotiaana Pounds soitti KTP:n pitkäaikaiselle apuvalmentaja ja monitoimimies Sauli Lankille edustusjoukkueen kesärinkipaikka mielessään ja pääsi treenaamaan kesäkuukausien ajaksi toisen merkittävän valmentajansa alaisuuteen: Ray Ailuksen.

– Siellä tuli vedettyä koko kesä ja täydeksi yllätykseksi sain kutsun edustusrinkiin. Siitä asti on vedetty Korisliigaa. Reiska opetti 1-1-puolustuksen ja -hyökkäyksen tärkeyden; kuinka asioita ei anneta, vaan ne pitää ansaita. Sekä sen, miten kaikki on samalla viivalla ja kaikkien pitää saada samanlainen kohtelu.

Sami Toiviainen
Kaudella 2011/12 KTP-Basket aloitti Lars Ekströmin alaisuudessa, mutta joulukuun alussa ohjakset siirtyivät aiemmin apuvalmentajana toimineelle Sami Toiviaiselle. Pitkäjänteisyydestään tunnettu Toiviainen luotsasi kotkalaisia kahden ja puolen kauden pätkän, joka kulminoitui SM-hopeaan keväällä 2013.

– Samin kautta oppi, kuinka pistetään prosessi kaiken edelle ja kuinka tärkeätä on tehdä asioita oikein. Mennään pitkän matkan kautta ja tähdätään keväälle sen sijaan, että tavoiteltaisiin lyhyttä onnea. Vastoinkäymisten kohdalla ei alettu heti funtsiin, mitä tehdään toisin, vaan luotettiin omaan prosessiin.

Joonas Iisalo
Vaikka Pounds mielletään ensisijaisesti kotkalaiseksi, niin pitkällä uralla on nähty muutamia maisemanvaihtoja. Nuorempana hän pelasi kolme kautta ToPossa ja kaudeksi 2016/17 hän siirtyi Kotkasta yhden kauden ajaksi Salon Vilppaaseen, jonka päävalmentajana aloitti Joonas Iisalo, joka oli siihen aikaan vielä Korisliiga-tasolla päävalmentajatulokas.

– Ei oltu aiemmin tavattu ja puhelimessa juteltiin, niin ensimmäiset viisi minuuttia puhuttiin ihan muusta kuin koriksesta. Molemmat oli tuoreita isiä ja pohdittiin, miten homma saadaan toimimaan, jos lähden Saloon ja perhe jää Kotkaan. Sen jälkeen vasta puhuttiin korisjuttuja, että mitä voin pelaajana tuoda ja mitä en, Pounds aloittaa.

– Se avasi aivan uuden näkökulman korikseen ja henkilökohtaisiin suhteisiin pelaajan ja valmentajan välillä. Alkoi pohtimaan, jos itse joskus koutsaisi, niin miltä kantilta lähtisi rakentamaan omaa filosofiaansa.

Michael Pounds?
Pounds itse valmentaa pari kertaa viikossa Kotkan urheiluakatemian nuoria lukiolaiskoripalloilijoita. Kesällä 2019 hän veti ensimmäisen kesäleirinsä Kotkassa, joka saa jatkoa myös tulevina vuosina.

– Lierin ideana on harjoitella todella kovaa kaksi kertaa päivässä ja kehittää henkilökohtaisia taitoja. Ensimmäinen leiri oli menestys ja toivottavasti epidemia sallii, että pystymme leirin järjestämään jälleen kesäkuussa.

Pelikentillä Pounds loistaa ensisijaisesti peliälyllään, joten kutkuttaako mahdollinen valmentajaura?

– Kyllä sitä on tullut mietittyä. Muutama viikko sitten kyselin vaimolta, mitä jos lähtisin yrittämään sitä jossain vaiheessa. Ainakin silloin hän näytti vihreätä valoa, Pounds nauraa.

– Luulen, että itselleni olen sen velkaa, että ainakin kokeilen, jos siitä tulisi jotain. Onneksi tässä on ainakin vielä muutama vuosi omaa pelaajauraa jäljellä.

Pounds ja KTP Koripallo Ry ovat koronavirusepidemian jälkeen heittäneet oman lusikkansa soppaan omatoimitreenien suhteen. Pounds on kuvannut junioreille erilaisia drillejä, joita voi tehdä joko yksin tai kaverin kanssa. Muutama on jo julkaistu ja lisää on tulossa.

– Koripallo ei lopu, vaikka salit ovat kiinni. Koulujen pihoilla on koreja, eikä tarvitse montaakaan tyyppiä, niin saa hyvän treenin. Treenit on vielä suunniteltu sillä tavalla, ettei ohiheiton takia tarvitse jokainen kerta juosta hakemaan palloa autotieltä, vaan saa mahdollisimman paljon toistoja lyhyessä ajassa.