Korisliigalegenda listaa uransa tärkeimmät valmentajat – ”Hän on omia pelaajiaan kohtaan äärimmäisen reilu”

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

Kimmo Salonen
Lehto aloitti koripallon vuonna 1992, jolloin Pyrinnössä ei ollut hänen oman ’84-ikäluokkansa ikäryhmää, joten piskuinen kahdeksanvuotias heitettiin kaksi vuotta vanhempien sekaan. Ikäluokan päävalmentaja Kimmo Salonen otti Lehdon avosylin vastaan.

– Yksittäinen tilanne on jäänyt verkkokalvoille, jossa olemme Kimmon kanssa Harjuntaustan koululla pukuhuoneessa ja teimme istuvaltaan pallonkäsittelyä. Kimmo sanoi, että se on Antero sellainen homma, että susta tehdään takamies. Siitä sitten mentiin kotiin ja alettiin tekemään niitä samoja juttuja, Lehto muistelee Koripalloliiton tiedotteessa.

– Kimmo antoi niinkin nuorelle kaverille mahdollisuuden, vaikka kaksi vuotta on siinä iässä aika iso ero. En kokenut olevani joukkueessa ulkopuolinen ja siitä iso kiitos Kimmolle.

– Näin kolmekymmentä vuotta myöhemmin Kimmoa katsoessa, ei hän ole vanhentunut ulkoisesti laisinkaan, Lehto lisää naureskellen.

Kimmo Kujansivu ja Ilkka Mattila
Hiljalleen Pyrinnön juniorimyllyyn syntyi uusia ikäluokkia ja Lehto päätyi pitkälti pelaamaan vuotta vanhempien ’83-ikäluokan kanssa, jossa toimi valmennuspari Kimmo Kujansivu ja Ilkka Mattila.

– Meillä oli mukavasti porukkaa ja valmentajilla oli aika paljon kaitsemista kekseliäiden murrosikäisten poikien kanssa. Niistä ajoista on jäänyt mieleen, että Kimmo opetti tosi paljon taidon merkitystä. Tehtiin todella paljon erilaisia pallonkäsittely- ja syöttöharjoituksia sekä mitä ihmeellisempiä lay-upeja, joita on jäänyt varastoon.

– Yhtä lailla Kimmo ja Ilkka molemmat korosti voimaharjoittelun merkitystä. Niinä vuosina on keppijumpan kautta iskostettu mieleen rinnallevedot ja tempaukset, jotka on auttanut todella paljon fyysisten ominaisuuksien edistämisessä.

Jarmo Laitinen ja Ismo Niemi
Lehto murtautui Tampereen silloisen edustusjoukkueen Pyrbasketin kokoonpanoon verrattain varhain kuusitoistakesäisenä. Pyrbasketia valmensi silloin legendaarinen Jarmo Laitinen, jonka apuun tuli myöhemmässä vaiheessa Ismo Niemi, josta Lehdolla on hienoja muistoja juniorivuosilta.

– Ismon kanssa voitimme A-poikien Suomen mestaruuden ja Scania Cupin, joka nuorena poikana tuntui melkein maailmanvalloitukselta.

Sitä aikaisemmin kesän 2000 Pyrbasketin harjoitusrinkiin oltiin kerätty miesten lisäksi A-poikia ja kesäajan treenejä vetivät pääosin Kujansivu sekä Miikka Sopanen. ”Jarkki” Laitinen seurasi harjoituksia analyyttisin ottein katsomosta.

– Jossain juhannuksen tienoilla Jarkki pyysi katsomoon juttelemaan ja pyysi koko kaudeksi Pyrbasketin treenirinkiin mukaan. Se oli lähtösykäys ja antoi motivaatiota tehdä hommia sen eteen, että pääsisi myös pelaamaan. Jarkki oli tavallaan pääsarjauran aloituksen mahdollistaja.

– Jarkki antoi silloin 16-vuotiaalle Anterolle aika surutta hyviäkin minuutteja keskellä peliä siihen nähden, että A-pojat ja alle 22-vuotiaiden SM-sarja oli ne sarjat, joissa pääsääntöisesti tuli ne minuutit. Hän osasi luottaa ja satsata nuoriin pelaajiin.

– Ylipäätänsä Jarkin ja Ismon aika opetti siihen, minkälaista pääpiirteittäin pelit miesten tasolla on. Opettivat sen kulttuurin, että kaikki asiat pitää ansaita ja mitään ei tule ilmaiseksi. Kovalla työllä saa joskus sen palkinnon.

Pieti Poikola
Kaudeksi 2008/09 Pyrinnön päävalmentajaksi saapui Pieti Poikola, jonka kaksiosaiseen aikakauteen osuvat tamperelaisten mestaruusvuodet. Näinä vuosina Lehdon palkintokaappiin kertyi kolme Suomen mestaruutta (2010, 2011, 2014) sekä hän arvokisaedustus MM-kisoihin kesällä 2014 Bilbaossa.

– Pieti toi erityyppisen työnteonkulttuurin Pyrintöön. Pieti on valmentajana äärimmäisen tunnollinen, sitoutunut, kova tekemään töitä ja ei jätä yhtään kiveä kääntämättä. Samaan aikaan Korisliigassa alkoi näkymään ammattimaistumisen merkkejä ja avautui, että menestymisen eteen joutuu tosissaan tekemään hommia ja se heijastui joukkueen tekemiseen.

– Pietillä on poikkeuksellinen kyky roolittaa joukkuetta ja mestari myymään pelaajille niitä rooleja. Henkilökohtaisella tasolla pelasin varmaan ne parhaimmat kaudet juuri Pietin alaisuudessa.

Sami Toiviainen
Kaikkein tuorein valmentaja Lehdon pitkällä uralla on Sami Toiviainen, joka ehti toimia ennen Korisliiga-kauden keskeytystä Pyrinnön päävalmentajana kolmen kauden verran.

– Sami toi Pyrintöön jälleen yhden uuden ulottuvuuden meritoituneena huippuvalmentajana kansallisella tasolle. Hän on omia pelaajiaan kohtaan äärimmäisen reilu. Jos teki hyvin hommia, niin varmasti ansaitsi peliaikansa.

– Lähtökohta oli se, että joka päivää joutuu todistamaan, että ansaitsee pelipaikkansa; on sitten junnu tai aloittava jenkkipointti. Jos edes pikkaisen rupesi menemään siihen suuntaan, että oli enemmän puhetta kuin tekoja, niin hän näpäytti heti. Samista ei ole muuta kuin hyviä muistoja.

Lähde: Koripalloliiton tiedote


Saat kympillä 60 euroa pelirahaa ja ilmaiskiekat

Yhdellä 10 € talletuksella saat

  • 60€ pelirahaa
  • 25 ilmaiskierrosta Book of Deadiin
  • Bratislavan kasinomatkan arvonta