Topias Palmi, 25, siirtyi viime syksynä Italian kärkiseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan riveihin. Palmin kauteen mahtui käänteitä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Palmin tulokaskautta Cremonassa ei voi pitää ainakaan tylsänä. Taistelu peliajasta oli kova ja pelikentän ulkopuolella koronapandemia varasti suurimmat otsikot.

– Oli kyllä kaikin puolin ikimuistoinen kausi. Sain heti kokea kuinka kovaa peli on ulkomailla. Mikään ei tule ilmaiseksi, Palmi kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Cremona sijaitsee Lombardian maakunnassa, johon koronapandemia iski ensimmäisenä ja vakavimmin.

– Kesti pitkään, että Cremonassa koronan vaikutukset alkoivat näkyä. Kun tulin takaisin maajoukkueleiriltä ajattelin Cremonan olevan jollain tavalla turvassa, mutta se olikin yksi pahimmista alueista. Jos en olisi seurannut uutisia, niin en olisi edes tiennyt koronan vaikuttavan sillä alueella. Kaikki meni tosi rauhallisissa merkeissä. Alkuun ei ollut mitään rajoitteita, mutta sitten kun sarja keskeytettiin, niin tuli heti kerralla kovat toimet ja rajoitukset alkoivat näkyä myös katukuvassa, Palmi avaa kokemuksiaan.

Palmin mukaan tilanne oli varsin epäselvä, kun tieto sarjan keskeytyksestä tuli.

– Alkuun se oli tosi raskasta eikä seuran puolelta tiedotus oikein toiminut. Kun ensimmäiset rajoitukset tulivat voimaan eikä saanut järjestää yleisiä kokoontumisia, niin meille ilmoitettiin vielä että on treenit, mutta niitä ei ollutkaan. Sitten meille sanottiin, että saamme käydä hallilla omatoimisesti treenaamassa, muttemme saaneet tehdä sitäkään.

Italiaan tuli voimaan ulkonaliikkumiskielto joten harjoittelu muuttui sisätiloihin. Ulkona sai käydä ainoastaan lenkillä, mutta muuten oli käytännössä pysyttävä neljän seinän sisällä.

– Saimme seuralta jumppaohjelman sekä hallilta sai hakea välineitä, että kuntopiiristä sai mahdollisimman monipuolisen. Lenkille sai sentään mennä ulos. Joskus tuli vedettyä lenkkarit jalkaan ja lenkkivarustus päälle ja mentyä vain ulos, ettei pää ihan hajonnut sisätiloissa.

Korona kosketti läheltä myös itse seuraa, kun seuran presidentti Aldo Vanoli joutui sairaalahoitoon.

– Hän oli sairaalassa, muttei käsittääkseni ollut missään kriittisessä tilassa. Hän meni sairaalaan pitkittyneen kuumeen takia, mutta toipui siitä.

Pelikentän puolella Palmin kauteen mahtui myös käänteitä. Peliaika vaihteli noin 20 minuutin peliajasta koko pelin istumiseen penkillä. Etenkin loppukaudesta Palmin vastuu pieneni, mutta lopulta peliaikaa tuli kauden aikana keskimäärin noin 13 minuuttia. Keskiarvoikseen Palmi tehtaili 3,9 pistettä ja 1,2 levypalloa.

– Kun lähdin alkusyksystä, niin minulla ei ollut hirveän korkeat odotukset peliajan suhteen. Italian liiga on kuitenkin pari askelta ylöspäin Korisliigasta. Itseluottamus kuitenkin kasvoi, kun huomasi pärjäävänsä ja sitä kautta kasvoivat myös odotukset. Harjoitusotteluissa tuli vastuuta ja onnistumisia ja fiilis peliajasta alkoi kasvaa. Vakituisen peliajan saaminen olisi kuitenkin vaatinut jatkuvia onnistumisia. Kauteni oli vähän aaltoileva ja sellainen läpimurtopeli jäi puuttumaan. Pelasin paljon ok pelejä, mutta etenkin hyökkäyspäässä jäi se hyvä peli tulematta.

Palmi allekirjoitti syksyllä Cremonan kanssa kolmen vuoden sopimuksen, joten läpimurron tekemiseen on vielä aikaa. Pitkä sopimus takaa Palmille kehittymisrauhan.

– Omalta kohdaltani se oli tärkeä ja siksi tein ilomielin heti pitkän sopimuksen. Siinä on aikaa kehittyä ja myös joukkue tiedostaa, että tämä on prosessi.

Kokonaisuudessaan Palmin kausi oli hyvin opettavainen.

– Aika paljon tarttui mukaan. Jos peilaa tulevaa ajatellen, niin nyt olen paljon valmiimpi ja astetta kokeneempi. Tiedän nyt tarkemmin mitä huipulle pääseminen vaatii. Koripalloilullisesti ei hirveästi tullut mitään uutta, mutta taitotasoa pitää tietenkin nostaa. Nyt minulla on se ymmärrys, että mitä pitää tehdä huipulle päästäkseen.

Topias Palmin kauden tilastot