Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

Lars Ekström
Lahden NMKY:n kasvatti murtautui kotikaupunkinsa edustusjoukkueeseen verrattain aikaisin vielä teini-ikäisenä, jolloin lahtelaisen koripallolaivan komentajana toimi Lars Ekström.

Mäkäläisen oma ’86-ikäluokka, ja sitä ympäröivät ikäluokat, olivat äärettömän lahjakkaita. Pääsarjatasolle pitkäjänteisiin uriin ylsivät Vesan lisäksi mm. Ilkka Vuori ja vuotta vanhempi isoveli Ville Mäkäläinen.

– Larsilla oli merkittävä vaikutus, koska hän uskalsi antaa nuoremmille pelaajille peliaikaa. Ihan senkin kustannuksella, että tuleeko menestystä. Lasse ei ollut moksiskaan, jos tuli häviöitä, vaan seuraavassa pelissä oltiin taas kentällä, Mäkäläinen kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Lahtelainen koripalloidentiteetti nykyäänkin perustuu pitkälti sille, ettei koskaan luovuteta ja missään vaiheessa ei anneta periksi. Ekströmillä on iso rooli tämän perinnön rakentajana.

– Lassen alaisuudessa oppi rämäpäisyyttä. Meillä oli jenkkifutikseen verrattavia harjoituksia, joissa pistettiin pallo kainaloon, juostiin toista päin ja toinen ei päästänyt ohitse.

Sami Toiviainen
Ekströmin silloinen apuvalmentaja Sami Toiviainen, joka jatkoi Ekströmin polkua nuorten pelaajien kehittäjänä, mutta toi lahtelaisten pelaamiseen ruokalusikallisen taktisuutta.

– Sami toi enemmän pelillisiä juttuja ja keskityttiin enemmän taktisiin asioihin. Kovuus oli jo taustalla, koska se hiottiin Lassen aikana automaattiseksi, Mäkäläinen kertoo.

Toiviaisen aikakausi huipentui keväällä 2009, kun Mäkäläinen pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta kasvattajaseurassaan.

– Samin kanssa kuvioita oli monta kymmentä ja niitä vaihdeltiin kauden aikana. Se toi uuden ulottuvuuden ja auttoi ymmärtämään peliä, kun piti oppia nopeasti ja sisäistää muutokset.

Ari Tammivaara
Kotikaupunkivuosien jälkeen Mäkäläinen piipahti Ruotsin Plannja Basketissa, mutta palasi kauden jälkeen kotimaahan. Pohjanmaalla Kauhajoen Karhu otti ensimmäiset tassuttelunsa kohti nykyistä menestystä luotsinaan Ari Tammivaara.

– Ari tuli ja laittoi koko homman jiiriin. Tuloksen voi nähdä nytkin; Kauhajoki on voittanut kaksi mestaruutta putkeen. Ari teki ison muutoksen harjoituskulttuurissa ja hänellä on iso merkitys koko seuralle ja pelaajille, jotka siellä hänen aikanaan olivat, Mäkäläinen aloittaa.

– Ari piti todella kovia treenejä ja pelityyli perustui kovatempoiseen juoksemiseen. Aivan uutena asiana otimme videotykin käyttöön treeneihin, jolla pystyimme treeneissä kelaamaan asioita. Muutenkin Ari kävi kaikkien pelaajien kanssa asioita lävitse videoiden kera. Sitä kautta oppi havainnoimaan, mitä on tehnyt väärin ja missä on hyvä.