Susiladies-pelaajalla vahva debyyttikausi ulkomailla – ”Tämä oli minulle hyvää oppia”

© Kuva: fiba.com

Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.

Koripallo ja opiskelut täyttivät Koskimiehen arjen neljän vuoden ajan USA:ssa, mutta Espanjassa hän pääsi keskittymään pelkästään koripalloon. Harjoitukset ja espanjan kielen opiskelu täyttivät päivät.

– Olihan siinä alussa tottumista, kun tulin Jenkeistä. En päässyt heti rytmistä kiinni ja elämänrytmi oli erilainen, kun oli pelkästään korista ja paljon vapaa-aikaa. Koko ajan meni paremmin ja tämä oli minulle hyvää oppia. Kokonaisuudessaan kausi oli opettavainen kokemus, Koskimies arvioi Koripalloliiton tiedotteessa.

Jos oli pelikentän ulkopuolella elämä erilaista, niin myös korisparketilla eroja löytyi.

– Pelitempo oli nopeampaa. USA:ssa hyökkäysaika on 30 sekuntia, kun Espanjassa se on 24 sekuntia. Juoksimme ja työnsimme palloa ylöspäin enemmän ja nopeammin kuin USA:ssa. Kouluni pelasi hyvin organisoitua ja hidasta peliä, mutta nyt painotettiin, että ratkaisuja pitää ottaa kun on paikka. USA:ssa annettiin enemmän kaikille mahdollisuus ja pelattiin koko joukkueena.

Omien ratkaisujen ottaminen on ollut monen suomalaispelaajan kehityksen kohde ulkomailla. Joukkue ensin –mentaliteetti on vahvasti suomalaisessa ajatusmaailmassa, mutta ulkomailla on pitää osata olla myös hyvällä tavalla itsekäs.

– Suomalaiset ovat ehkä enemmän joukkuepelaajia ja saattavat syöttää vielä, jos joukkuekaverilla on parempi paikka. Itselläni on ratkaisujen ottamisen kanssa kehittämistä ja rohkeudessa käyttää oma paikka.

Liga Femenina 2 on ollut tauolla maaliskuun puolivälistä saakka eikä kauden jatkon suhteen ole vielä tehty päätöksiä. Keskeytyshetkellä Ibaizabal oli A-lohkossa jaetulla toisella sijalla.

– Aloitimme tosi vahvasti ja paremmin kuin yleisesti odotettiin. Lähdimme kauteen täysillä ja yllätimme monet. Tiesimme meillä olevan hyvä joukkue ja halusimme näyttää sen. Marraskuussa meille tuli pari takaiskua ja siinä mielessä joulutauko tuli meille hyvään paikkaan. Tammikuussa myös hävisimme pari peliä ja valmentajallekin tuli stressiä. Aloimme kuitenkin uskoa omaan tekemiseemme sekä pelimme, ja saimme hyvän putken loppuun. Kokonaisuudessaan kausi oli ylä- ja alamäkeä, niin kuin se monesti on. Meillä oli kuitenkin hyvä joukkue ja hyvä tekemisen meininki, Koskimies kertaa kautta.

Koskimies lukeutui Ibaizabalin avainpelaajiin. Peliaikaa kertyi keskimäärin 28,5 minuuttia ja tilastoihin kirjattiin keskiarvoiksi 10,7 pistettä, 4,2 levypalloa ja 1,3 syöttöä. Kauden kohokohtana olivat voiton ratkaisseet vapaaheitot peliajan jo täytyttyä ja hän hätyytteli pariinkin kertaan 30 pisteen rajapyykkiä upottamalla yhdessä ottelussa kymmenestä kolmen pisteen yrityksestä peräti kahdeksan sisään.

– Tämä oli taas paluu enemmän eurooppalaiseen pelityyliin ja yksi asia oli, että uskalsi ottaa ratkaisut vaikka olisi ollut vähän huonompikin heitto. Lopussa alkoi päästä enemmän vauhtiin ja siinä mielessä harmi, että kausi loppui kesken.

Jatkossa Koskimiehen tavoitteet siintävät edelleen kansainvälisillä kentillä.

– Tavoitteena on päästä uudestaan ulkomaille, mutta paikka on tietenkin tässä vaiheessa vielä auki. Etelän maissa ja Espanjassa olisi kiva jatkaa, niin voisi ehkä kielen oppia myös kunnolla. Muutkin maat tietenkin kiinnostavat.

Elina Koskimiehen kauden tilastot

Lähde: Koripalloliiton tiedote


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.