STT tutki muun muassa Los Angeles Lakersissa ja miesten koripallomaajoukkueen taustajoukoissa toimineen Marko Yrjövuoren historiaa tarkemmin ja löysi useita epätarkkuuksia Yrjövuoren työhistoriassa ja sanomisissa.

Raiko Häyrisen kirjoittamassa artikkelissa käydään kattavasti läpi Yrjövuoren uran vaiheita sekä miten ne korreloituvat siihen mitä hän ja hänestä on sanottu.

Yrjövuori on julkaissut kaksi elämänkerrallista kirjaa, joissa hän kertoo muun muassa roolistaan Kobe Bryantin henkilökohtaisena valmentajana ja luottomiehenä. Ennen aikaansa Lakersissa hän toimi Los Angeles Kingsissä. Hän on kertonut kirjassaan toimineensa sekä Kingsissä että Lakersissa athletic trainerina, mutta STT:n haastatteleman Kingsin mediapäällikkö Eddie Fischermannin mukaan Yrjövuori oli hierojana.

– Viimeiset kaksitoista vuotta olin LA Lakerseissa sellaisella tittelillä kuin athletic trainer, mikä on sellainen monitoimimies. Vastuulle kaatui niin lihashuolto kuin biomekaniikka ja liikkeenhallintapuoli, Yrjövuori kertoi STT:n mukaan luennollaan.

STT:n kaivamien Lakersin kausioppaiden mukaan Yrjövuori on kuitenkin ollut hierojana (massage therapist) sekä urheiluhierojana (sports massage therapist). Yrjövuoren toimenkuvaan lisättiin myöhemmin titteli assistan athletic trainer. Yrjövuori itse ei kuitenkaan anna liikaa arvoa titteleille.

– Työsopimuksessa tietysti lukee ihan jotain muuta, mutta sillä ei ole merkitystä. Hierojana minä sinne menin, mutta athletic trainereiksi meitä kaikkia kutsutaan. Työsopimuksessahan minulla luki molemmissa seuroissa assistant athletic trainer, mutta sillä ei sillä tavalla ole merkitystä, Yrjövuori sanoi STT:lle.

– Hieroinko minä siellä täyspäiväisesti? En. Minä tein kaikkea muutakin. Tein kuntoutusta, ennaltaehkäisevää jälkihoitoa, aktivaatiota. Vuosien mittaan se vastuualue nousi, Yrjövuori jatkoi.

Yrjövuori on brändännyt itsensä myös Bryantin huolehtijana, joka vastasi kaikkeen Bryantiin liittyvästä.

– Vaikka lopulta vastasin Lakersissa kaikesta Kobeen liittyvästä, en koskaan ollut hänelle henkilökohtaisesti osoitettu trainer. Vastuu Koben huoltamisesta vain siirtyi minulle pikkuhiljaa vuosien myötä, Yrjövuori kertoo ”The Finn” -omaelämänkerrassaan.

STT tavoitti Yrjövuoren esimies Gary Vittin, joka otti esiin Bryantin kirjan ”The Mamba Mentality: How I Play”, jossa ei Yrjövuorta mainita, vaikka hän käy kirjassaan tarkkaan läpi harjoitteluaan ja lihashuoltoaan.

– Kirjan sivuilla 51 ja 52 Kobe mainitsee kolme ihmistä: Gary Vittin, Judy Seton ja Barrence Baytosin. Marko Yrjövuoresta ei ole suoraa mainintaa. Kobe sanoi, että hänellä oli ympärillään tiimi, joka auttoi häntä. Marko oli osa sitä tiimiä, mutta hän ei todellakaan ollut vastuussa kaikesta Kobe Bryantiin liittyvästä Lakersissa, Vitti viestitti STT:lle.

Yrjövuori itse antoi lisävaloa roolistaan STT:n haastattelussa.

– Jos minä käytännössä kannan juomapulloa tai tuon asioita, joita hän tarvitsee pelin aikana, niin kyllä minä koen, että se oli minun vastuullani.

Yrjövuori on myös kertonut omaelämänkerrassaan olleensa perustamassa Gameshape nimistä performance-yritystä yhdessä Los Angeles Clippersissä työskennelleen Robbie Davisin kanssa. STT:n kaivamien tietojen mukaan se ei kuitenkaan pitänyt paikkansa ja yritys oli perustettu Davisin toimesta jo ennen kuin he tutustuivat eivätkä Yrjövuoren kertomukset asiakkaistaan myöskään kestä täysin päivänvaloa, joihin lukeutui muun muassa NBA:n MVP James Harden.