Sami Toiviainen on Salon Vilppaan uusi päävalmentaja kahden vuoden sopimuksella.

Kuusankoskelta lähtöisin oleva Toiviainen on nykykoutseista Korisliigan kokenein valmentaja ja seuraa pestissään Ruotsiin muuttanutta Ville Tuomista. Toiviainen saa apureikseen Vilpas-faneille tutun parivaljakon, kun joukkueen apuvalmentajana jatkaa Jere Anttila sekä fysiikkavalmentaja Ville Salmi.

45-vuotias Toiviainen on liigavalmentajien kunniataulukossa neljännellä sijalla valmennettujen otteluiden määrässä ja edellä ovat vain Kari Liimo, Eero Saarinen ja Jarmo Laitinen. Viimeiset kolme vuotta Toiviainen on toiminut Tampereen Pyrinnön päävalmentajana.

Päävalmentajan pesti Vilppaassa avautui, kun vuoden mittainen pätkäsopimus Ville Tuomisen kanssa päättyi.

Uusi headcoach Sami Toiviainen aloittaa jo 14. kautensa Korisliigassa ja kahden koripalloilevan tytön isällä (17v ja 10v) on koossa komeat 587 liigaottelua. Niistä 387 on voittoja ja miehen voittoprosentti liigassa on 55.7%. Nuorten maajoukkueiden valmentajana Toiviainen on myös vakiokasvo ja hänet on valittu kaksi kertaa Korisliigan vuoden valmentajaksi – vuonna 2009 Lahden NMKY:ssä ja 2013 KTP:n peräsimessä.

Toiviaisen päävalmentajaura käynnistyi Lahdessa syksyllä 2007 ja neljän vuoden pestin huippuhetki osui kultakeväälle 2009, jolloin Namika kaatoi finaaleissa Joensuun Katajan suoraan 3-0. Lahdesta Toiviainen siirtyi kolmeksi vuodeksi Kotkaan, jossa hän toimi aluksi KTP:n A-poikien ja kehityspelaajien valmentajana. KTP:n taaperrus liigan toiseksi viimeisenä kymmenen ottelun tappioputkessa nosti Toiviaisen joulukuussa päävalmentajan pallille Lars Ekströmin tilalle ja hän nosti joukkueen pudotuspeleihin. Toisella KTP-kaudellaan Toiviainen johdatti seuran yhden voiton päähän Suomen mestaruudesta ja se palkittiin toisella vuoden valmentaja -tittelillä.

Kaudella 2014-2015 oli edessä muutto Kauhajoelle kolmeksi liigakaudeksi ja viimeiset kolme vuotta Toiviainen on toiminut Tampereen Pyrinnön päävalmentajana. Nyt on edessä vähintään kaksi vuotta Salossa.

– Valinta Vilppaan päävalmentajaksi on itselleni todella mahtava juttu! Olen vuosia seurannut vastapuolen päävalmentajan paikalta Vilppaan matkaa yhdeksi Korisliigan suurista. On ollut hienoa seurata seuran kehittymistä ja odotankin innolla, että pääsen todenteolla mukaan Vilppaan toimintaan. Neuvottelut sujuivat todella jouhevasti ja nimet laitettiin paperiin ripeästi, kiittelee Toiviainen Vilppaan sivuilla.

Koripallotoiminta on koronaepidemian vuoksi vielä oudossa tilanteessa ja kysymysmerkkejä on ilmassa paljon. Mitkä ovat uuden päävalmentajan mietteet tulevasta?

– Koska korona-aika on tehnyt elämästä hieman erilaista, totta kai päällimmäisenä on mielessä kaikkien terveys. Pelaajat treenaavat nyt henkilökohtaisesti ja pitävät sillä tavalla huolta itsestään. Seurajohto on käynyt muutamia neuvotteluja ja toivottavasti sopivat palaset saadaan myös ensi kauden joukkueeseen hankittua. Pohjat täällä on rakennettu jo erinomaisiksi, joten siihen on helppo lähteä kasvattamaan lisää onnistumisia ja elämyksiä Salohallin mahtavalle yleisölle. Taktisen puolen asioista keskustellaan pelaajien ja valmennusstaffin kanssa myöhemmin. Jos miettii mennyttä kautta, olisi aika hullua lähteä sapluunaa ihan hirveästi muuttamaan. Vilpas pelasi erittäin viihdyttävää ja ennen kaikkea tuloksekasta koripalloa. Kun siihen tuodaan pieniä lisämausteita, resepti alkaa olla valmis, toteaa elokuussa Saloon muuttava Toiviainen.

Vilppaalla on voimassa olevat jatkosopimukset Juho Nenosen, Mikko Koiviston, Aatu Kivimäen, Riku Laineen, Leevi-Matias Taimelan ja Tuukka Juntusen kanssa. Taustaryhmässä jatkavat siis tutut valmentajat Jere Anttila ja Ville Salmi, sekä hieroja Timo Lammi, huoltaja Petri Koskinen, manageri Antero Jokinen ja joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen.