Peräti 145 A-maaottelun ja 731 maaottelupisteen veteraani Mikko Koivisto otti ainoana arvokisoja käyneenä susipelaajana osaa Susijengin Lohjan Kisakallion leiritykseen viime viikolla. Susijengin tulevaisuuden jaosto teki Koivistoon vaikutuksen erityisesti vauhdinpidollaan ja urheilullisuudellaan.

2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengi on niin EM-kisoissa kuin MM-karsinnoissakin pitkälti luottanut tutun runkonsa avainpelaajiin aina Koivistosta Sasu Saliniin, Tuukka Kotista Shawn Huffiin ja Petteri Koposesta Jamar Wilsoniin.

Nuoremmatkin pelaajat ovat toki päässeet väläyttelemään matkan varrella: esimerkiksi 18-vuotias Ville Tahvanainen liekitti Latviaa 24 pisteellä syksyllä 2018, niin ikään 18-vuotias Mikael Jantunen kuului vuosien 2018–19 MM-karsintojen avainmiehistöön ja helmikuun EM-karsinnoissa 21-vuotias Edon Maxhuni näytteli suurta roolia Susijengin comeback-voitossa Sveitsistä.

Tällä viikolla Espoossa ja Lohjalla pelattavissa maaotteluissa pääosaan nousevatkin Susijengin 2020-luvun suurimmat toivot, joiden tekemistä Mikko Koivisto sai seurata lähietäisyydeltä Lohjan Kisakalliossa.

– Me ollaan vanhemman kaartin kanssa jo useampi vuosi puhuttu, että jos meidän nuoruuden päivinä maajoukkueleiritykset aloitettiin hakemalla kansainvälistä pelitempoa, näillä nuoremmilla kavereilla tempo on jo valmiiksi selkäytimessä, Koivisto kertoo päähavaintonaan Koripalloliiton kotisivuilla.

– Jos verrataan myös itseemme pelaajina saman ikäisinä, nämä äijät on eri muotista tehty: löytyy nopeutta, löytyy voimaa, donkki menee sisään miten päin vain. Eli ihan silmämääräisestikin voi sanoa, että fysiikan saralla junnumaajoukkueissa on kautta linjan tehty ensiluokkaista duunia viime vuosina.

Eturivin maajoukkue-edesottamuksiensa lisäksi kahden Suomen mestaruuden, yhdeksän Korisliiga-kauden, neljän NCAA-kauden ja Turkin ja Saksan ammattilaispestien vankistama 33-vuotias Koivisto kuitenkin kokee pysyneensä erinomaisesti rytmissä Lohjalla.

– Ihan ekana hiipi vähän puseroon epäilys siitä, että miten mä noiden kavereiden kyydissä pärjään, kun takana ei ole kauden päättymisen jälkeen ihan hirveän montaa treeniä, Koivisto naurahtaa.

– Sanotaan kuitenkin, että jos nuorisolta löytyy vielä tarpeen tullen napsun verran pelinopeutta ja -kovuutta lisää, tällaiset vanhemmat kaverit voivat puolestaan tehdä samat asiat napsun hitaammin mutta olla silti oikeassa paikassa nuorempia nopeammin, koska takana on sen verran monta toistoa ja treeniä. Eli peliäly paikkaa vanhemmat jalat.