Kotiturnauksessaan Liettuan ja Latvian piessyt Viro tiedettiin nälkäiseksi ja vaaralliseksi vastustajaksi. Keski-iältään 22,5-vuotiaas Susijengi tarjoili kuitenkin koronarajoitusten mukaiselle 485 hengen yleisölle mannaa karkaamalla avausjaksolla 17 pisteen johtoon ja löylyttämällä peli-iloa pursuten Tapiolan urheiluhallin taululle loppulukemat 97–76 (48–29).

Susijengin kesän 2020 ensimmäinen ja kalenterivuoden kolmas maaottelu eteni tasaisissa merkeissä pisteihin 7–7 asti, jonka jälkeen lauma vainusi saaliin. Hetkeä myöhemmin Tapiolan hallin taululla loistivat lukemat 18–7.

Virolaisten säikähdettyä sutta haki kotijoukkue puolustuspään onnistumisistaan alati lisää energiaa. Susijengi puolusti yhtenäisenä yksikkönä vieraansa säikyiksi, pääsi juoksemaan kenttää ja sanelemaan tempon ja masensi vieraansa onnistuneilla kaukoheitoilla toisensa jälkeen.

Vaikka Viro saikin avausneljänneksen (33–16) jälkeen Susijengin korkeaoktaanisen hyökkäyspelin rauhoitettua, pitivät sudet pintansa katkaisemalla Viron syömähampaat puolustuksellaan myös pelin edetessä ja vastaamalla Viron orastaviin kiriyrityksiin hyökkäyspään onnistumisillaan.

Mikäli sanat eivät riitä, ovat Susijengi 21 pisteen voiton rakennusaineet tulkittavissa tilastokirjasta: kakkoset 63,9% (Viro 42,9%), kolmoset 42,9% (Viro 33,3%), vapaaheitot 93,8% (Viro 67,6%), levypallot 38-26 ja koriin johtaneita syöttöjäkin mukavat 21.

– Oli tosi kivaa, kun ei ole moneen kuukauteen päässyt pelaamaan. Kaikki oli valtavalla innolla mukana näin pitkän tauon jälkeen ja haluttiin antaa faneille voitto hyvällä yhtenäisellä esityksellä, hymyili Ville Tahvanainen (6/3) Koripalloliiton tiedotteessa.

– Koko kesä on treenattu todella lujaa ja tänään näytti siltä, että me luotettiin toisiimme ja pelattiin yhtenäisenä joukkueena. Uskon, että se näkyi katsomoonkin asti.

Raitaselta säkenöivä debyytti, Kantonen ”Point God”

Jokainen kentällä käynyt Susijengin pelaaja pääsi pisteille – muut jo ensimmäisellä puoliajalla, kun taas päätösneljännes oli Mikael Jantusen (10/1/3 riistoa) henkilökohtaista show’ta hyökkäyspäässä.

Päävalmentaja Henrik Dettmann saikin nähdä miehistöltään onnistumista onnistumisten perään ja yksittäisten onnistujien mainitsemisen rinnalla on mainittava lukuisia muita.

Miesten maaotteludebyyttinsä pelannut Remu ”Jarin poika” Raitanen (15/5) upotti korkeimmat susidebyyttipisteet sitten heinäkuun 2008, jolloin Mikko Koivisto liekitti Liettuaa 17 pisteellä. Vastikään San Franciscon yliopistosta valmistunut 206-senttinen Raitanen säkitti viidestä kolmosyrityksestään neljä ja kirjautti +/- -tilastosarakkeeseensa poskettoman +27-lukeman 23 peliminuutissa.

Voiton pääarkkitehtien joukkoon lasketaan myös Salon Vilppaassa erinomaisen kauden pelannut Henri Kantonen (9/3), joka sai päävastuun Susijengin pelinteosta ja kuittasikin tehtävästään kiitettävät paperit. Kaupan päälle Kantonen piinasi Liettuaa vastaan 26 pistettä tykittäneen Kerr Kriisan (8/3/7 syöttöä) pimentoon.

– Ensimmäiseksi (toiseksi, toim.huom.) maaottelukseni mun mielestä ihan kohtalainen esitys. Oli siinä (pelinrakennuksessa) joku hetki, mitä ei saisi tulla, mutta aika hyvin sain jatkettua niiden jälkeen peliä, Kantonen arvioi suoritustaan.

– Joukkueena puolustuspäähän jäi vielä parannettavaa, mutta hyökkäyksen 97 pisteestä pitää olla tyytyväinen.

…mutta ennen kaikkea joukkue

Jos Susijengi repäisi tassunjälkensä kansainväliseen koripalloon 2010-luvun aikana ennen kaikkea epäitsekkäällä ja periksiantamattomalla joukkuepelaamisellaan, oli keskiviikkoiltana Viroa vastaan tulessa ennen kaikkea joukkue – jokaisella pelaajalla oli hetkensä.

Hyökkäyspäässä väläytyksiä osaamisestaan antoivat mm. aiemmalla miesten maaottelu-urallaan kaksi pistettä heittänyt Shawn Hopkins (9/2), joka vauhditti Susijengin irtiottoa nakuttamalla seitsemän pistettä puolessatoista minuutissa avausjakson päätteeksi.

– Siinä tuli hyviä paikkoja, jotka käytettiin hyväksi. Joukkuetovereilta tuli hyvää apua ja tarjoilua, niin mikäs siinä tehdessä, Hopkins sanaili.

Topias Palmi (12/1) rankaisi kokemuksella, Elias Valtonen (10/2/4 syöttöä/2 blokkia) ja Edon Maxhuni (10/0/5 syöttöä) takasivat ennakkoluulottomuutta vaikeilla hetkillä, Ville Tahvanainen käytti heittopaikkansa rutiinilla ja Andre Gustavson (7/1) säpisi likaisen työn tekijänä.

Puolustuspäässä Alexander Madsen (5/5) sekä ensimmäiset Susijengi-ottelunsa pelanneet Daniel Dolenc (2/6) ja Tuukka Jaakkola (2/5) muodostivat yhdessä Mikael Jantusen kanssa kotijoukkueelle nelipäisen pedon, joka hallitsi ilmatilaa korin alla. Susijengi veti lähes järjestelmällisesti kaikki ison pään taistelupallot nimiinsä ja niin osaaminen kuin intensiteettikin pysyivät samana riippumatta miehistöstä kentällä.

– Isona äijänä on helppo tehtävä painaa täysillä levyihin ja juosta kenttää kovaa. Meillä on niin monipuolisia äijiä, että nelospaikan pelaajatkin pysyy puolustamaan kolmospaikalla, niin mikäs siinä intensiteettiä ylläpitäessä, tuumaili tavaramerkiksi muodostuneessa bandanassaan pelannut Daniel Dolenc.

Viro hakee päävalmentajansa Jukka Toijalan johdolla revanssia Susijengiä torstaina 30.7. Lohjan Kisakallion Susi Training Centerissä.

Susijengi – Viro 97–76 (33–16, 48–29, 70–50), miesten maaottelu, Tapiolan urheiluhalli (Espoo) 29.7.2020

Susijengi: Remu Raitanen 15/5, Topias Palmi 12/1, Elias Valtonen 10/2/4 syöttöä/2 blokkia, Mikael Jantunen 10/1/3 riistoa, Edon Maxhuni 10/0/5 syöttöä, Henri Kantonen 9/3, Shawn Hopkins 9/2, Andre Gustavson 7/1, Ville Tahvanainen 6/3, Alexander Madsen 5/5, Daniel Dolenc 2/6, Tuukka Jaakkola 2/5.

Viro: Mikk Jurkatamm 14/5, Mihkel Kirves 12/1/4 syöttöä, Rauno Nurger 11/5, Kerr Kriis 8/3/7 syöttöä, Sander Raieste 7/2, Siim-Sander Vene 7/0.