Susiladies tarjosi välähdyksen tulevaisuudesta, kun Suomi kellisti Riiassa kahdeksat peräkkäiset EM-kisat kolunneen Latvian 63-68 (30-29). Yleisöltä suljettujen ovien sisällä tuikki monia nuoria suomalaistähtiä, mutta kirkkaimmiksi nousivat 17-vuotias Janette Aarnio, 18-vuotias Awak Kuier ja 20-vuotias Lotta-Maj Lahtinen.

Alusta lähtien oli selviö, että parketilla nähdään erinomaista maajoukkuekoripalloa ja päivitetty versio Susiladiesista, joka ei pelkää vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Toisella neljänneksellä Latvia sai pienoisen momentumin itselleen, karaten seitsemän pisteen johtoon, mutta suomalaiset saivat tukittua latvialaisten pistehanat vankalla puolustuksellaan. Hiljalleen myös hyökkäyspäässä pelaajat löysivät toinen toisensa.

– Alussa oli ehkä vähän ongelmia kuvioiden kanssa, mutta kyllä se lähti siitä rullaan. Hyvin toteutettiin meidän pelejä ja siitä kaikki mahdollisuudet aukesi, Awak Kuier kertoi ottelun jälkeen Koripalloliiton tiedotteessa.

Kolmannella neljänneksellä saatiinkin nähdä Susiladiesia parhaimmillaan: aggressiiviset puolustukset poikivat siirtymähyökkäyksiä toiseen päähän, jotka päätyivät pallonliikkeen kautta joko vapaisiin kolmosiin tai vapaisiin nostoihin korin alta.

– Pelattiin omaa peliä ja tuloksena oli se, että tuli hyviä heittopaikkoja ja ne meni sisään, Kuier sanoi.

Neljänneksen lopussa suomalaisten johto oli jo kymmenen pistettä, mutta Latvia löysi vielä pariksi minuutiksi lisävaihteen, jolla ero kapeni päätösneljännekselle astellessa pisteeseen 50-51.

Päätösneljänneksellä Janette Aarnio pommitti kaaren takaa ja kapellimestari Linda-Lotta Lehtoranta löysi pariin kertaan korille leikanneen Awak Kuierin. Kun vielä Anniina Äijänen rymisteli hyökkäyslevypallosta kaksi pistettä ja Lotta-Maj Lahtinen osui kaaren takaa, niin Susiladiesilla oli homma hallussa.

Latvia pusersi vielä viimeisen kahden minuutin aikana kauhean pallonpaineen, jonka suomalaiset kestivät.

– Latvian prässi oli tosi kova, mutta hyvin siitä lopulta selvittiin, Kuier kiteytti.

Salminen: ”Vauhdikkuutta ja urheilullisuutta”

Läpi ottelun päävalmentaja Pekka Salmisen aiemmat teesit joukkueen luonteesta pitivät kutinsa: Susiladies oli urheilullinen, liikkuva ja aktiivinen molemmissa päissä kenttää.

– Vauhdikkuuteen ja urheilullisuuteen on panostettu. Pärjäsimme sellaisilla asioilla, jotka ovat aikaisemmin olleet vaikeita. Kamppailtiin, kilpailtiin, juostiin ja koko kentän pelaamisessa pelaajat pääsivät näyttämään taitojaan, Salminen kertoi ottelun jälkeen.

Ratkaisevaksi tekijäksi Salminen nosti puolustuksen, jonka kautta päästiin siirtymähyökkäyksiin.

– Kun saimme puolustuksen paineella Latvian pikkasen pois raiteeltaan, niin alettiin saamaan riistoja ja helppoja levypalloja, joista päästiin juoksemaan ja ylivoimahyökkäyksistä koreja. Ne eivät olleet mitään yksi vastaan nolla -koreja, vaan pelaajien ja pallon liikkeellä. Urheilullisuus, aloitteellisuus, pelirohkeus ja juokseminen olivat tänään voiton avaimet.

Nimenomaan koko kentällä Susiladies veti lauantai-iltana pidemmän korren, mutta parannettavaa jäi 5-5-hyökkäämisessä.

– Siinä vaiheessa, kun jouduttiin pelaamaan puolella kentällä, niin oli vaikeampaa. Kun pelaaminen meni kävelyksi, niin silloin meillä oli ne huonot vaiheet.

Nousevat tähtipelaajat… ja Linda-Lotta Lehtoranta

Susiladiesin kaksi parasta pistenaista olivat 18-vuotias Awak Kuier (14/8/5 riistoa/2 torjuntaa) sekä vasta toisen naisten maaottelunsa pelannut 17-vuotias Janette Aarnio (11/3). Molemmat pelaajat ovat häikäiseviä urheilijoita, jotka pitkine käsineen aiheuttivat ongelmia latvialaisille myös puolustuspäässä.

Lotta-Maj Lahtinen (9/6/7 syöttöä) taas esitteli sellaisen luokan pallonkäsittelyä, että latvialaispuolustajat nukkuvat yön jääpussit nilkoissaan.

Susiladiesin ainoa kokeneemman kaartin pelaaja, Linda-Lotta Lehtoranta, oli myös erinomaisella pelipäällä vääntäen kahdeksan pistettä, neljä levypalloa ja kolme syöttöä. Lehtoranta oli varsinkin päätösneljänneksellä se pelaaja, joka teki peliälyllään ja syötöillään joukkuetovereistaan parempia pelaajia.

Lehtorannan lisäksi päätösneljänneksen sytyttäjiin kuului ensimmäisen naisten maaottelunsa pelannut Sanni Tuomisto, jonka juonikas pelaaminen tuotti seitsemän pistettä.

– Sanni on pelaaja, joka heittää vapaat kolmoset sisään ja puolustaa hyvin. Tänään hän oli paljon enemmän. Hän liikkui hyvin ilman palloa ja teki asiat terävästi, Salminen kehaisi debytanttia.

Duunariosastolla Anniina Äijänen (5/5) rouhi neljä hyökkäyslevypalloa, Sara Rokkanen (0/3) toi energiaa ja Magdalene Agyei (2/2) pääsi nostamaan uransa ensimmäiset maajoukkuepisteet nopean hyökkäyksen päätteeksi.

Latvian pistenaiset olivat odotetusti Kristīne Vītola (17/8) ja Kate Krēsliņa (12/4).

Susiladies ja Latvia pelaavat uudestaan sunnuntaina 9.8. klo 17:00. Ottelut näytetään suoratoistona Latvian koripalloliiton Youtube-kanavalta.

Ottelutilastot