Uutta Korisliiga-kautta kohti suuntaava joensuulainen Kataja Basket on tehnyt sopimuksen 25-vuotiaan yhdysvaltalaisen Demetrius Denzel-Dysonin kanssa.

196-senttinen Samfordin yliopistossa Alabamassa kausina 2016-18 vaikuttanut peluri tunnetaan ennen kaikkea heittotaidostaan. Aiempaa ammattilaiskokemusta hänellä on kotimaansa NBA G Liigasta sekä Kanadan ja Liettuan pääsarjoista.

Tennesseestä kotoisin oleva Denzel-Dyson aloitti yliopistouransa vuonna 2013 Massachusettsin opinahjossa, josta siirtyi kesällä 2015 Samfordiin. Bulldogs-paita vauhditti peliesityksiään huomattavasti ja häntä kunnioitettiinkin Samford-kausina 2016-18 huomionosoituksin niin median kuin valmentajienkin taholta.

Päätöskautensa 2017-18 tilastokeskiarvot näyttivät 15,2 pistettä, 5,0 levypalloa, 1,1 syöttöä ja 0,9 riistoa. Heittoprosentti kaaren takaa oli 42 ja vapaaheittoviivalta 77.

Ammattilaisura alkoi jättiharppauksella, kun NBA-joukkue Indiana Pacers kiinnitti pelaajan lokakuussa 2018. NBA:n sijaan tie vei kuitenkin käytännössä samalla ovenavauksella Pacersin reservijoukkueeseen Fort Wayne Mad Antsiin ja NBA G Liigaan, jossa Denzel-Dyson pelasi ensimmäiset 43 otteluaan ammattilaisena. Tilastokeskiarvoiksi muotoutuivat kelvolliset 6,7 pistettä, 2,7 levypalloa, 0,6 syöttöä ja 0,5 riistoa. Tarkkuus kaaren takaa oli 41 % ja vapaaheittoviivalta 82 %.

Seuraava työpaikka löytyi pian Kanadasta. Denzel-Dyson edusti CEBL-liigassa pelaavaa Hamilton Honey Badgersia, joka eteni elokuussa 2019 aina loppuotteluun saakka. Pistekeskiarvonsa 18,1 oli liigan eliittiä. Muut tilastonsa kirjattiin lukemin 5,6 levypalloa, 2,2 syöttöä ja 0,9 riistoa, heittotarkkuudet 36 % (kolmoset) ja 82 % (vapaaheitot).

Viime kausi alkoi jo tutussa G Liigassa yhtä tutussa Mad Ants -joukkueessa, mutta seitsemän ottelun jälkeen (2,0/2,4/0,6 syöttöä/0,4 riistoa) edessä oli uuden työpaikan haku. Se löytyi alkuvuodesta 2020 Liettuasta, jossa Denzel-Dyson ehti edustaa Siauliaita kahdessa ottelussa (5,5/3,5/2,5 syöttöä/1,0 riistoa) ennen kuin sarjat keskeytettiin koronaviruksen vuoksi.

Denzel-Dyson oli joensuulaisorganisaatiolle entuudestaan tuttu nimi.

– Kataja Basket osoitti kiinnostustaan minua kohtaan ensi kertaa jo muutama vuosi sitten, kun olin valmistunut yliopistosta. Silloin päädyin Indiana Pacersin harjoitusleirille, mutta kun nyt aukesi uusi mahdollisuus, halusin tarttua siihen, pelaaja taustoittaa Katajan sivuilla.

– Tämä on minulle hyvä paikka päästä näyttämään osaamistani ja sitä kautta auttamaan Katajaa. Pelaajatyyppinä olen vahva kentän molemmissa päissä ja tavoitteeni on tuoda mukanani myös johtajuutta sekä parketille että sen ulkopuolelle.

– Luonteeltani olen taistelija ja tottunut tekemään kaiken sen eteen, että joukkueeni voittaisi, Denzel-Dyson paaluttaa.

Petri Virtanen on ensi kertaa urallaan päävastuussa liigamiehistön rakennusprosessista. Palapelin palat alkavat pikku hiljaa putoilla paikoilleen.

– Koska joukkueen koostumus muuttui viime kaudesta, on rekrytointiprosessi kaikkinensa luonnollisesti erilainen kuin vuosi sitten, hän kertoo.

– Denzel-Dysonissa huomio kiinnitettiin ensimmäiseksi pelaajan ominaisuuksiin puolustuspäässä. Siellä tietyt elementtinsä ovat juuri sellaisia, joita olemme hakemassa. Hänellä on kivasti mittaa kakkospaikalle ja tarvittaessa kolmospaikankin pelaaminen luonnistuu. Heitto on hyvä ja kykyä luoda tilanteita pallon kanssa löytyy.

– Joukkuetta on tarkoitus täydentää vielä kahdella pelaajalla. Parhaillaan haemme kaveria nelospaikalle.

Kataja Basketin sopimustilanne 10.8.2020
Takamiehet: Jamar Wilson (USA/FIN), Valtteri Mervola, Niko Mattila, Valtteri Pihlajamäki, Demetrius Denzel-Dyson (USA)
Laiturit: Aapeli Alanen, Tomi Lommi
Isot laiturit/sisäpelaajat: Samuli Vanttaja, Phil Fayne (USA)
Valmentajat: Petri Virtanen, Petri Velling