Jo lauantaina kivenkovan Latvian voittanut Susiladies teki saman tempun toistamiseen, kun Suomi selätti Latvian Riiassa 66-74 (35-34). Sunnuntai-iltana parketin kuningatar oli 30 pistettä ja 12 levypalloa tehtaillut Awak Kuier.

Kuier äityi temmeltämään jo avausneljänneksellä joko postista tai kovista leikkauksista kohtia koria. Toisella neljänneksellä 194-senttinen Kuier pääsi näyttämään häikäisevää monipuolisuuttaan avaamalla jakson kahdella kolkilla sekä tylyllä torjunnalla, jonka päätteeksi Magdalene Agyei nosti kaksi pistettä korin alta virheestä huolimatta.

Lauantaisesta sisuuntunut Latvia piti kaikesta huolimatta lukemat tiukkana ja puoliajalle mentiin kotijoukkueen pisteen johdossa 35-34. Kuierilla oli jo puoliajalla kasassa 16 pistettä ja yhdeksän levypalloa.

Valtaosan kolmannesta neljänneksestä Latvia piteli tahtipuikkoa, mutta jakson viimeiset hetket oli nopean ja urheilullisen Susiladiesin, joka vetäisi alle minuutissa 7-0-juoksun. Puolinopeassa hyökkäyksessä Lotta-Maj Lahtinen löysi vapaan ajolinjan keskeltä lay-upiin, Kuier työnsi palloa läpi kentän saadakseen pallon itselleen takaisin nostoon ja viimeisen silauksen löi riiston jälkeinen Lahtisen nelisen metriä kolmosen kaaren takaa lähtenyt heitto, joka peittosi summerin.

Yhtäkkiä Suomi johtikin neljällä pisteellä 55-59.

Päätösneljänneksellä pistehanat olivat molemmilla pitkään kuivat ja ero pystyi pienenä Suomen hyväksi. Noin kolme minuuttia ennen loppusummeria Kuier otti Susiladiesin reppuselkäänsä ja ero läheni kymmentä pistettä. Lopullisen naulan Latvian arkkuun löi Janette Aarnio, jonka kulmakolmosella ero venyi yhteentoista pisteeseen 63-47, mistä Latvia ei enää toipunut voittotaisteluun.

Salminen: ”Yksi aivan ylivoimainen pelaaja”

Suurin muutos lauantaiseen verrattuna oli, ettei Latvian tähtipelaaja Kristīne Vītola ollut tällä kertaa kokoonpanossa. Kun Vītola oli poissa, niin latvialaiset pelasivat pituudellisesti huomattavasti pienemmällä joukkueella.

– Vastustaja pelasi vähän toisella tavalla kuin eilen ja meni pieniin viisikkoihin, mutta meiltä peli oli vielä makeamman näköistä kuin eilen, Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Latvian pienet viisikot pelasivat yliaggressiivisesti Suomen takapelaajia ylitse, minkä myötä Kuier avautui keskeltä kuljettamaan palloa yli puolen kentän ja rakentamaan peliä.

– Hän on jo osoittanut monenlaisia taitoja hyökkäyksessä, puolustuksessa ja heitontorjujana. Seuraava askel on, että kriittisenä hetkenä hän pystyy myös toimimaan pelintekijänä, Salminen kehaisi suojattiaan.

Kuierin tilastosaldo oli mieletön 30 pistettä, 12 levypalloa, kaksi syöttöä ja kaksi torjuntaa.

– Kentällä oli yksi aivan ylivoimainen pelaaja eli Awak. Me olemme kesän uusittu pelaamistamme sen takia, että meillä on käytössä tällainen pelaaja. Kun Awak työntää palloa levypallojen jälkeen ylös, niin ei siinä ole edes Euroliiga-pelaajilla kauhean kivaa, Salminen hymyili.

Lahtinen, Aarnio… ja jälleen Lehtoranta

Vaikka Kuierin ilta oli häikäisevä, niin onnistujat eivät jääneet siihen. Nuoret nousevat tähdet Janette Aarnio ja Lotta-Maj Lahtinen olivat lauantaiseen tapaan erinomaisia.

Aarnion 14 pistettä, viisi levypalloa, kaksi syöttöä ja kaksi riistoa olivat osoitus, että 17-vuotias takapelaaja pystyy jo nyt olemaan ratkaisevassa roolissa kansainvälisissä peleissä. Aarnion sekoitus taitoa ja urheilullisuutta tekevät hänestä vaarallisen pelaajan molemmissa päissä kenttää.

– Janette oli fantastinen. Hänellä on niin pitkät kädet, että kovatkin takurit joutuvat käyttämään energiaa siihen, ettei menetä palloa ja pelinjohtaminen on siinä aika hankalaa. Tänään hän otti yhden sellaisen riiston kuljetuksesta, etten ole vastaavaa nähnyt vähään aikaan, Salminen sanaili.

Yhdentoista pisteen, kahden levypallon, kahden syötön ja kolmen riiston Lahtinen taas johti peliä kypsästi ja iski muutaman tärkeän heiton tärkeään paikkaan.

– Aivan mahtavat fiilikset. Eilinen voitto tuntui hyvältä, mutta meille jäi paljon parannettavaa. Tänään sitten vielä taisteltiin voitto, niin on se kyllä kova juttu, että kaksi voittoa putkeen. Ylpeä joukkueesta ja siitä, miten pelasimme nämä pelit sekä miten ollaan koko kesä treenattu ja kilpailtu, Lahtinen kertoi ottelun jälkeen.

Nuorisokolmikon lisäksi (jälleen lauantaita mukaillen) Linda-Lotta Lehtoranta (3/6/5 syöttöä) oli nainen paikallaan. Lehtoranta tuskaili heittonsa kanssa, mutta ainoa sisään mennyt kolmonen upposi päätösneljänneksellä pysäyttäen latvialaisten orastavan kirin.

Koko koripalloyhteisön työn tulos

Huomattavaa kahdessa Latvia-voitossa on, että vielä kaksi vuotta sitten, kesällä 2018, Susiladies kävi pelaamassa samassa Riian Daugava Sporta Namsissa harjoitusmaaottelun ja hävisi 96-46.

– Olemme panostaneet tiettyihin asioihin kuten urheilullisuuteen ja todettu, että tämä on se tie, joka on kannattanut kulkea. Pelaajat ja koko suomalainen koripalloyhteisö on ostanut sen. Täältä ollaan tulossa ja kovaa. Kaikki se, mitä seuroissa ja juniorimaajoukkueissa on tehty, huipentuu tänne. Nyt pelaaminen näyttää siltä, miltä sen pitääkin näyttää, Salminen kiitteli.

Susiladies pelaa seuraavan kerran ensi marraskuun EM-karsintaikkunassa vieraissa Ukrainaa vastaan 12.11. ja kotikentällä Portugalia vastaan 15.11.

Ottelutilastot