Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

Madsen kävi heti viime kauden keskeytyksen jälkeen puhdistamassa polven patellajänteensä ja kuntoutti kesällä vammaansa Susijengin huoltotiimin hoivassa. Myös VEF osoitti tukeaan Madsenille leikkauksen jälkeen, vaikka tämä ei ollut vielä tehnyt joukkueen kanssa uutta sopimusta. Kun sopimustarjous Madsenille tuli, niin päätös ei ollut vaikea.

– Huomioonottaen mikä tilanne maailmalla on ja sen, että minulla oli leikkaus kauden jälkeen ja he halusivat minut takaisin, niin päätös oli hyvin helppo. Valmennusjohto soitteli minulle kesällä pitäen minut ajan tasalla joukkueen tilanteesta ja seuran fysioterapeutti teki minulle kuntoutusohjelman. Oli aika helppo tarttua kahden vuoden sopimukseen. Täällä on turvallinen olo ja olen paikassa missä minua arvostetaan, ja tämä tuo myös jatkumoa, Madsen kertoo jatkopäätöksensä taustoista Koripalloliiton tiedotteessa.

Loukkaantumiset ovat vaivanneet Madsenia parin viime kauden ajan. Viime keväänä Madsen käytännössä vain pelasi jättäen harjoitukset väliin vamman vuoksi. Nyt tilanne näyttää kaikin puolin huomattavasti paremmalta.

– Nyt ei ole tarvinnut kipulääkkeitä muuten kuin heti leikkauksen jälkeen, joten suunta on oikea ja polvi tarvitsee nyt aikaa tottua iskutukseen. Vielä on vähän rajoituksia enkä pysty maksimaalisesti treenaamaan, vaan huilaan joitain treenejä ja vedän vähän pienemmällä kuormituksella.

Oli kannaltani onni onnettomuudessa, että kausi loppui viime kaudella niin aikaisin, ja se teki valinnan helpoksi mennä suoraan leikkaukseen.

Viime kaudella VEF kruunattiin Latvian mestariksi, vaikka kausi keskeytettiin ja Madsenkin sai viime kaudesta muistoksi kultamitalin.

– Kakkosvalmentaja tuli harjoituksiin ja kaivoi mitalin taskustaan. Olisihan se kiva ollut saada se myös pelaamalla.

VEF johti myös Viron ja Latvian yhteisliigaa keskeytyshetkellä. Tällä kaudella silmissä siintää tuplamestaruus.

– Viron ja Latvian liiga olisi kiva voittaa myös tänä vuonna, mutta katsotaan nyt miten tämä kausi menee. Päivä kerrallaan eteenpäin.

Täksi kaudeksi VEF on kasannut Madsenin mukaan entistä kovan joukkueen.

– Meillä on aika hyvä joukkue ja mielestäni parempi kuin viime kaudella. Meillä on isompi joukkue ja pelaamme nopeatempoisempaa koripalloa. Tästä joukkueesta voidaan saada paljon irti, kunhan saadaan kemiat yhteen.

VEF Riika osallistuu tällä kaudella myös Mestarien liigaan. Kilpailun rakennetta on muutettu täksi kaudeksi, sillä koronapandemian takia joukkueet on jaettu neljän joukkueen lohkoihin. Viime kaudella VEF voitti lohkovaiheessa vain yhden pelin ja tie nousi nopeasti pystyyn. Tällä kaudella se pelaa samassa lohkossa Lassi Tuovin SIG Strasbourgin, liettualaisen Rytas Vilnan sekä kreikkalaisen Peristerin kanssa. Lohkosta etenee jatkoon kaksi joukkuetta.

– Puolet peleistä olisi voitettava ja uskon pystyvämme taistelemaan jatkopaikasta. Kun joukkueita on niin vähän, niin pelejä varmasti pelataan enemmän ristiin. Olemme lohkossa altavastaajia, mutta kaikki on mahdollista.

Ennen Mestarien liigan alkua VEF ehtii aloittamaan pelit Viron ja Latvian yhteisliigassa. Kausi alkaa lauantaina, kun VEF kohtaa vieraskentällä BK Ogren. Madsenista on tärkeä saada pelituntumaa ennen parin viikon päästä alkavia Mestarien liigan pelejä.

– On ihan hyvä loukkaantumisen jälkeen päästä hakemaan rytmiä sarjapeleistä eikä heitetä suoraan syvään päähän. Voi samalla kokeilla hieman uusia juttuja ja muokata omaa peliään.

Parin loukkaantumisten vaivanneen kauden jälkeen Madsen toivoo terveyttä tällä kaudella.

– Tavoitteena on ehjä kausi. Se on se ykkösprioriteetti. Jos pysyy kasassa koko kauden, niin se jo itsessään vie eteenpäin, kun pääsee päivittäin treenaamaan, pelaamaan ja kilpailemaan. Tärkeintä on pysyä ehjänä tällä kaudella.