Jamar Wilson on kokenut konkari poikkeuksellisen nuoressa Kataja Basketin joukkueessa, ja tämä nimenomainen rooli on hänelle uusi koetinkivi.

Kuten useimmilla muillakin, myös Joensuun Kataja Basketilla kauden harjoitukset ovat käynnistyneet hankalissa olosuhteissa. Joukkueen kokenut pelinjohtaja Wilson harmittelee tilannetta, jossa viidellä viittä vastaan ei ole päästy pelaamaan melkein ollenkaan ja amerikkalaisvahvistukset ovat liittyneet yhteisiin harjoituksiin vasta aivan viime hetkillä.

– Akilleenkantapäämme on nyt se, että olemme joutunut valikoimaan todella tarkasti vain muutamia tärkeimpiä prioriteetteja, joihin keskittyä, kun normaali harjoittelu ei ole ollut mahdollista. Tämä on pisin aika, jonka olen koskaan viettänyt erossa koripallosta, joten itselleni on välillä todella vaikeaa löytää siihen kärsivällisyyttä, Wilson kertoo Koripalloliiton kotisivuilla.

Hän pitää itsestään selvänä, että Katajan tärkein tavoite uudella kaudella on voittaa Korisliigan mestaruus, ja mainitsee, että se oli hänen tärkein tavoitteensa jo viime vuonna, kun hän palasi takaisin Suomeen pelaamaan.

– En ehtinyt pelata viime kaudella kovin kauaa. Sen jälkeen, kun saavuin, huomasin, että joukkue liikkui päivä päivältä kyllä oikeaan suuntaan ja pelasi koko ajan paremmin. Mielestäni meillä olisi ollut realistinen mahdollisuus taistella mitaleista jo viime kaudellakin.

Wilson kokee, että hänen tärkein tehtävänsä joukkueessa verrattain vanhana ja kokeneena pelaajana on puristaa nuorista joukkuetovereista esiin entistä parempia peliesityksiä. Hän oli tyytyväinen omiin esityksiinsä kentällä jo viime kaudella – ottelukeskiarvoiksi merkittiin erinomaiset 18,4 pistettä, 5,4 levypalloa ja 5,4 syöttöä – mutta suurin kehityskohde hänelle itselleen on nimenomaan johtamisen taito.

– Koska kuulun vanhoihin jätkiin, niin pelaaminen hoitaa melkein itse itsensä, mutta minun on löydettävä tapoja valmentaa ja johtaa muita ilman, että olen kuin kärttyinen pappa. Se on se alue, johon nyt keskityn täysin.

Wilsonin mielestä johtajan roolin löytäminen ja hiominen on tärkeää nimenomaan siksi, että joukkueessa hänen ympärillään on poikkeuksellisen laaja valikoima lahjakkaita nuoria, joilla on hädin tuskiin vielä mitään kokemusta pääsarjatason pelikentistä. Näiden nuorten joukosta hän mainitsee erikseen 18-vuotiaan takamiehen Valtteri Mervolan.

– Olen Mervolaa kohtaan välillä aika vaativa harjoituksissa, koska sekä luonteensa että pelitaitojensa puolesta hän on joukkueelle ratkaiseva tekijä. Hänen lähestymistapansa peliin, se peräänantamattomuus, on jotain, mitä ei oikein voi opettaa, joten häneltä voi odottaa todella kovia tuloksia, Wilson kertoo.