Espanjan Liga Femenina 2:ssa pelaa tällä kaudella kolme suomalaista. Elina Koskimies aloittaa toisen kautensa GDKO Ibaizabalin joukkueessa ja hän sai täksi kaudeksi joukkuekaverikseen Helmi Tulosen. Lisäksi Anniina Äijänen aloittaa toisen kautensa Universitario de Ferrolin joukkueessa.

Koskimies pelasi viime kaudella ensimmäistä kauttaan ammatikseen ja lukeutui Ibaizabalin avainpelaajiin. Täksi kaudeksi hän suuntasi tuttuun osoitteeseen tehtyään kesällä seuran kanssa jatkosopimuksen.

– Koronan takia markkinat olivat aika huonot, joten tämä oli turvallinen valinta. Tiedän mitä valmentaja haluaa ja valmentaja halusi minut myös takaisin, niin päätös oli sikäli helppo.

– Lisäksi viime kausi loppui kesken ja siitä jäi vähän hampaankoloon, joten halusin tulla jatkamaan siitä, Koskimies kertoo päätöksen taustoista Koripalloliiton tiedotteessa.

Paluu tuttuun ympäristöön on sujunut ongelmitta.

– Se helpottaa tosi paljon, että on ollut täällä aiemmin eikä tarvitse stressata uutta paikkaa. Valmentaja on tuttu, kuviot ovat samat ja osa pelaajista on pysynyt samana, joten oli helppo tulla takaisin.

Tulonen aloitti viime kauden Celta Vigossa, mutta siirtyi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin joukkueeseen. Täksi kaudeksi osoite vaihtui, kun hän liittyy Koskimiehen seuraksi Ibaizabaliin.

– He tarjosivat heti kauden jälkeen sopimusta. Koronan takia olin vähän epävarma, että teenkö sopimuksen vai en, mutta tarjous oli sellainen, että olisin tehnyt diilin myös normaalitilanteessa, kertoo Tulonen.

Haittaa ei ollut siitäkään, että joukkueessa oli jo ennestään tuttu pelaaja.

– Se on pelkkää plussaa, että on toinen suomalainen samassa joukkueessa. Elina on ollut apuna sekä kentällä että sen ulkopuolella, kuten muutkin täällä jatkaneet pelaajat.

Liga Femenina 2 koki täksi kaudeksi suuria muutoksia koronapandemian takia. Joukkuemäärää nostettiin peräti 14 joukkueella ja nyt sarjassa pelaa yhteensä 48 joukkuetta, jotka on jaettu kolmeen 14 joukkueen lohkoon. Lohkojen neljä parasta etenee seuraavaan lohkovaiheeseen, jossa on neljä lohkoa ja kolme joukkuetta kussakin. Niiden lohkojen voittajat sen taistelevat sen jälkeen kahdesta nousupaikasta. Suomalaisittain on mielenkiintoista, että sekä Ibaizabal että Äijäsen Ferrol pelaavat samassa lohkossa.

– Jännä nähdä miten tason käy, kun niin monta joukkuetta nostettiin mukaan alemmasta sarjasta. Pelimme on vielä vähän vaiheessa ja etsimme joukkueena vielä yhteistä tekemistä. Systeemiä hiotaan vielä sisään, mutta kun palaset loksahtavat kohdilleen, niin hyvä tulee, Koskimies toteaa luottavaisena.

Tulonen on Koskimiehen kanssa pitkälti samoilla linjoilla.

– Harjoituspelit ovat menneet suuressa kuvassa ihan hyvin, mutta joukkuepelaaminen ei ole vielä sillä tasolla millä sen pitäisi eikä myöskään oma peli. Vähän on vielä hakemista kaikilla ja peliä pitää hioa vielä.

Viime kaudella Tulonen jäi Celta Vigossa suhteellisen vähälle peliajalle, mutta Magec Tiasissa peliaikaa tuli käytännössä niin paljon kuin jaksoi vain pelata.

– Lanzarotessa tilanne oli aika erilainen, sillä kun menin sinne, niin joukkue ei ollut voittanut yhtään peliä ja minulle sanottiin, että puolet lopuista peleistä pitäisi voittaa, että sarjapaikka säilyisi. Täällä ei ehkä ole ihan yhtä suurta roolia kuin siellä, mutta muuten joukkue on kyllä parempi, Tulonen vertailee.

Tulonen toivoo, että Ibaizabalissa vastuuta olisi luvassa.

– Haluan olla pelaavassa roolissa ja auttaa joukkuetta voittoihin. Kaikkeni teen sen eteen, että voittaisimme pelejä.

Koskimies pelasi ennen viime kautta USA:n yliopistosarjassa ja debyyttikausi ammattilaisena meni vielä sopeutuessa. Nyt hän on valmis pistämään kaiken likoon.

– Minulla on kovat odotukset kaudesta ja haluan kehittyä entisestään ja pelata vielä paremmin. Viime kausi meni vähän totutellessa USA:n jälkeen, mutta nyt pelityyli on tuttu.

Ibaizabal aloittaa kautensa sunnuntaina Barakaldon vieraana.

Äijänen jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäi

Anniina Äijänen aloittaa jo kolmannen kautensa Espanjassa. Ensimmäisen kauden hän pelasi pääsarjassa Sedis Basquetin riveissä, josta hän siirtyi viime kaudella Ferrolin joukkueeseen. Päätös jatkaa seurassa oli Äijäselle helppo.

– Tilanne on epävarma monin tavoin ja minulla oli täällä hyvä olla ja seurassa kaikki asiat hoidettiin viime kaudella todella hyvin. Lisäksi tuntui, että viime kaudesta jäi työ kesken, Äijänen kertoo.

Ferrol oli viime kaudella sarjan keskeytyessä toisena. Täksi kaudeksi joukkue on pysynyt pääosin samana, mutta uutta vertakin on tullut mukaan.

– Meillä on pari uutta pelaajaa ja pari lähti. Meillä on kuitenkin samat ulkomaalaiset. Mielestäni joukkueessa on tapahtunut hyvä muutos. Pelitapa ja valmennus ovat samat viime kaudesta. Meillä on hyvä kombo uutta ja vanhaa, Äijänen kuvailee joukkuetta.

Viime kaudella Äijänen sai alkukaudesta hieman vähemmän vastuuta, mutta vuodenvaihteen jälkeen hän nousi mukaan avausviisikkoon ja peliaika kasvoi ja sitä kautta myös onnistumiset. Vastuuta on tullut myös harjoituskaudella.

– Meiltä puuttuu vielä toinen iso pelaaja, joten olen pelannut aika paljon. Kaikki on mennyt ihan hyvin. Vähän on ollut totuttelua uuteen tilanteeseen ja olosuhteisiin.

– Haluan jatkaa siitä mihin viime kaudella jäin, kun keväällä pelini kulki paremmin. Lähden kauteen ilman paineita eikä minulla ole erillisiä henkilökohtaisia tavoitteita. Keskityn auttamaan joukkuetta menestymään.

Liga Femenina 2:n avauskierros siirrettiin kokonaan, mutta tänä viikonloppuna olisi tarkoitus päästä jo tositoimiin. Äijänen ei vaivaa päätään sillä, että kausi jäisi tänä vuonna kesken.

– Joukkueen kanssa olemme puhuneet, että vaikka kaikkea voi sattua ja tapahtua, niin lähdemme kauteen siten, että koko sarja pelataan. Jokainen peli on tärkeä ja on tärkeä heti ottaa voittoja.

Ferrol saa lauantain kauden avauksessa vastaansa Cortegadan.