Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

Valtonen pelasi kaksi edellisvuotta USA:ssa Arizona Staten yliopistossa. Nyt hän käynnistää ammattilaisuransa Saksan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta tehdessään kesällä sopimuksen Tigersin kanssa.

– Päällimmäisenä syynä oli se, että pääsisi aloittamaan ammattilaisuransa pari vuotta aikaisemmin ja päästä pelaamaan taas eurooppalaista korista. Viihdyin USA:ssa kuitenkin tosi hyvin ja tykkäsin olla siellä, mutta pelilliset asiat eivät kohdanneet.

Valtonen myöntää, että päävalmentajaksi nimetyllä Janssonilla oli suuri rooli sopimuksen teossa.

– Danny oli iso osa sitä valintaa. Opin tuntemaan hänet, kun hän oli junnumaajoukkueissa valmentajana. Hän on ollut Saksassa pitkään ja tuntee saksalaisen koriksen ja minä tunnen hänet valmentajana. Hän haluaa viedä pelaajia eteenpäin ja auttaa nuoria pelaaja. Ajatuksemme kohtasivat hyvin, Valtonen kertoo seuravalintansa taustoista.

Susijengin tulevaisuuden lupauksiin kuuluva Valtonen on ollut tyytyväinen Janssonin valmennukseen.

– ”Danny” on intohimoinen valmentaja, joka toivoo joukkueen parasta ja hän on samalla myös vaativa. Hänestä on tullut hyvä kuva ja hän on ollut jo päävalmentajana Ulmin akatemiassa. Hän on hyvä ja pelaajalähtöinen valmentaja.

Tigersin joukkueessa on tapahtunut paljon muutoksia viime kauteen verrattuna, kun Jansson on kasannut ympärilleen mieleistään joukkuetta. Vaihtuvuus on heijastunut myös harjoituspelien esityksiin. Parhaimmillaan Tigers on pystynyt osoittamaan potentiaalinsa pitäen tiukoilla muun muassa Bundesliigajoukkueita.

– Joukkueena on ollut vielä aika vuoristorataa. Ajoittain on ollut hyvää, mutta meillä on ollut joitakin avainpelaajia loukkaantuneina. Valmistautumiskausi on mennyt suht hyvin ja olemme harjoitelleet sekä joukkueena että yksilötaitoja. Meillä on nuori jengi, joka pystyy vielä kehittymään, Valtonen arvioi joukkuetta.

Omalta osaltaan Valtonen haluaa saada hyvän startin ammattilaisuralleen ja mennä pelaajana eteenpäin.

– Haluan päästä pelaamaan mahdollisimman paljon ja kehittyä jokaisessa pelissä. Ammattilaisena odotetaan myös tietenkin tulosta. Peleissä toivon tasaisuutta ja sitä, että pystyisi suoriutumaan tasaisesti läpi kauden.

Jansson toimi yhteensä kuuden kauden ajan Ulmin organisaatiossa ollen ensin viisi kautta seuran akatemian päävalmentajana ja viime kaudella edustusjoukkueen apuvalmentajana. Nyt hän tarttuu jälleen päävalmentajan tehtävään luotsatessaan Tübingen Tigersia.

– Joukkue on lähestulkoon uusi ja vie aikansa ennen kuin kaikki sisäistävät opit ja pelaavat yhteen. Joukkue on täynnä tunnollisia harjoittelijoita ja mukava ryhmä, jossa on hyviä tyyppejä, Jansson kehuu.

Valtonen on yksi Janssonin kesän rekrytoinneista ja hänellä on korkeat odotukset nuorukaista kohtaan.

– Elias on äärettömän hyvin harjoitteleva pelaaja ja hyvä persoona. Hän on myös erinomainen puolustaja ja joukkuepelaaja. Joukkueella on ollut vähän ylä- ja alamäkeä ja sama on pätenyt myös Eliakseen. Heikoimmillaankin Elias on meille erittäin hyvä vahvistus, Jansson kehuu.

– ProA on hyvä sarja ja tämä on Eliakselle hyvä sarjataso. Täytyy kuitenkin muistaa, että hän on myös ulkomaalaisvahvistus, joten häneltä myös odotetaan enemmän. Tämä oli varmasti puolin ja toisin hyvä siirto. En varmaankaan olisi rekrytoinut häntä, jos en tuntisi häntä ja tuskin hän olisi Tübingeniin tullut, jos minä en olisi täällä. Intressimme kohtasivat ja ne palvelevat molempia.

Vaikka Tigersin harjoituskausi on ollut monin tavoin haasteellinen, katsoo Jansson luottavaisena kohti kautta.

– Harjoitusmatsit olivat aikamoista vuoristorataa. Välillä pärjäsimme hyvin ja pidimme Bundesliigajoukkueita kantapäillä, mutta välillä hävisimme sitten huonommille joukkueille 20 pistettä. Ei millään joukkueella varmasti ole fiilistä, että olisi täysin valmiina kauden alkuun, mutta kokonaisuudessaan meillä on hyvä pössis ja olemme saaneet hommaa toimimaan.

Valtosen lisäksi Jansson hankki valmennukseen lisää suomalaisväriä, kun Hussain Dassouki liittyi Janssonin avuksi. 27-vuotias Dassouki opiskelee Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa valmennusta ja urheilujohtamista ja on toiminut aiemmin muun muassa Tapiolan Hongassa valmentajana.

– Kontakti tuli muutaman suomalaisvalmentajan kautta. Hän on oppilasvaihdossa ja etsi paikkaa missä kerryttää työkokemusta. Minulle vinkattiin nuoresta suomalaisvalmentajasta ja meillä kohtasi intressit, sillä minä tarvitsin apua ja hänellä oli myös tarvetta. Juttelimme useasti kesän aikana ja meillä synkkasi heti hyvin. Tästä on molemmille valtava hyöty ja nyt on suomalaismafia kasassa, Jansson naureskelee.

Tigers pelasi 14 kautta peräkkäin Bundesliigassa vuosina 2004-18 ja hakee nyt uutta vauhtia ProA:sta. Janssonin mukaan vielä ei kurkotella kuuta, vaan tarkoitus on rakentaa nuoremmista pelaajista tukevaa pohjaa.

– Meidän vanhin rekrytointi oli 23-vuotias ja meillä on paljon nuoria pelaajia, jotka pystyvät tekemään pitkän ammattilaisuran korkealla tasolla. Keskityn vain aina seuraavaan peliin, mutta isossa kuvassa tässä haetaan kasvutarinaa. Tarkoitus olisi, että jos seura nousee muutaman vuoden päästä Bundesliigaan, niin ei tarvitsisi hankkia 12 uutta pelaajaa sitä varten, Jansson toteaa.