Saksan Bundesliigassa saadaan kausi käyntiin viikonloppuna. Merlins Crailsheimissan nähdään taas vahva suomalaisedustus, kun Tuomas ja Joonas Iisalo jatkavat joukkueen valmennusvastuussa. Lisäksi Juho Kailio liittyi kesän aikana täydentämään valmennusryhmää.

Iisalo aloittaa viidennen kautensa Merlinsin päävalmentajana, mutta hänen osaltaan kausi alkaa ikävämmissä merkeissä. Iisalo on altistunut koronavirukselle ja joutuu olemaan karanteenissa kaksi viikkoa, vaikka keskiviikkona tehty testi osoitti negatiivista tulosta.

– Joukkueessa ei ole yhtään positiivista testitulosta, joten muut eivät joudu karanteeniin. Joonas ja Juho hoitavat nyt päivittäisen valmentamisen kaksi viikkoa ja minä toimin videoanalyytikkona. Vähän hassu tilanne, mutta uskon että vahvasti integroitu lähestymistapamme maksaa itsensä takaisin tällaisessa tilanteessa. Tämä on tiimityöskentelyä, Iisalo kertoo.

Koronapandemia on asettanut haasteita myös joukkueen rakentamisen suhteen, sillä joukkueiden budjeteista on lähtenyt iso osa. Isot seurat kuten ALBA Berliini ja Bayern München ovat pystyneet kasaamaan jälleen kovat joukkueet, mutta pienemmillä seuroilla rahaa on ollut käytössään huomattavasti vähemmän.

– Budjetit ovat pienentyneet 30-40 prosenttia ja on ollut vaikea kasata sen tasoinen joukkue mitä Bundesliigassa on aiempina vuosina nähty. Se on se suurin haaste. Pienemmän budjetin seuroilla on mielestäni selkeästi heikommat joukkueet aikaisempiin kausiin verrattuna.

Merlins oli viime kauden sensaatiojoukkue. Ennen kauden alkua joukkuetta povattiin sarjataulukon häntäpäähän, mutta sarjan keskeytyshetkellä se oli uskomattomasti kolmantena. Iisalo ei halua verrata nykytilannetta viime kauteen, sillä olosuhteet ovat muuttuneet kaikkialla paljon.

– Meillä on paperilla hyvin samankaltainen joukkue kuin viime kaudella, eli nuori ja suhteellisen urheilullinen. Monilta pelaajilta puuttuu kuitenkin se väliaskel jostain toisesta kovemmasta sarjasta tai toisesta Bundesliigan joukkueesta. Meillä on tosi monta uutta pelaajaa ja olemme saaneet keskittyä ihan perusasioihin, kuten koripalloammattilaisuuden vaatimuksiin, ravintoon ja lepoon. Pelaajat ovat ammatinharjoittajia eikä ammattilaisuus rajoitu vain päivittäiseen harjoitteluun. Näistä lähtökohdista lähdemme taistelemaan kynsin hampain sarjapaikasta.

Iisalon veljekset saivat täksi kaudeksi rinnalleen kolmannen suomalaisvalmentajan, kun Juho Kailio liittyi ryhmään vastuualueinaan vastustajien scouttaaminen sekä pelaajien henkilökohtainen valmennus.

– Oli selvää, että tarvitsemme yhden valmentajan lisää, jotta voimme viedä prosessiamme eteenpäin. Juhosta tuli hyvät suositukset, tunnemme hänet Joonaksen kanssa henkilökohtaisesti ja hän on toiminut aikuisten kanssa apuvalmentajana Kouvoissa ja Urassa. Hän oli meille erittäin luonteva valinta, Iisalo valottaa Kailion rekrytoimista.

Koronapandemian vaikutukset ovat näkyneet pitkin Euroopan korissarjoja jo tällä kaudella eikä monikaan sarja ole välttynyt ottelusiirroilta tai joukkueiden karanteeneilta. Saksassa kilpailukausi pyörähti käyntiin cupin merkeissä ja siinäkin nähtiin ottelusiirtoja. Tulevan kauden arvioiminen onkin mahdoton tehtävä.

– Luvassa on todella poikkeuksellinen vuosi. Edessä on suuri selviytymiskamppailu. Pääfokus on siinä, että kaikki osallistujat ja seurat pysyvät terveinä. Tilanne on haastava ja se vaatii sekä malttia että sopeutumiskykyä, muistuttaa Iisalo.