Susiladies hävisi urhoollisen taistelun jälkeen Ukrainalle 84-66 (50-39) Portugalin EM-karsintakuplassa. EM-karsintaottelun kuningatar oli Ukrainan Alina Iagupova, joka tehtaili Suomea vastaan tripla-tuplan.

Susiladies vei peliä toiselle neljänneksellä asti yllättäen ukrainalaiset aggressiivisuudellaan ja ennakkoluulottomuudellaan. Suomi hyökkäsi kohti koria, mikä poiki joko lay-upeja tai vastapalloon kolmosia, jotka upposivat mallikkaasti.

Janette Aarnio oli vauhdissa ensimmäisen puoliajan tuoden vaihtopelaajana rutkasti energiaa ja vauhtia parketille. Aarnio toimi hyökkäyspelin moottorina luoden heittopaikkoja sekä itselleen että muille, mistä erityisesti Anniina Äijänen pääsi nautiskelemaan nostelemaan helppoja koreja.

Puoliajan lähestyessä Iagupova löysi aseet Suomen tuplauksiin palloskriineistä. Euroliigan hallitseva MVP jakeli näyttäviä toinen toistaan näyttävämpiä syöttöjä, joista hänen joukkuekaverinsa rankaisivat suomalaispuolustusta. Ukraina pääsi karkaamaan puoliaikaan mennessä 11 pisteen taakse. Mustia pilviä Suomelle aiheutti Aarnion loukkaantuminen.

– Vastassa oli yksi aivan hemmetin hyvä pelaaja, joka osoitti, että vaikka me yritimme saada häntä luopumaan pallosta, niin häneltä löytyy vielä jäätävä syöttövalikoima. Kaverille sattui vielä hyvä heittopäivä ja muutama yllättävä heittäjä, Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Ukraina sai vahvan alun toisella puoliajalla karaten jo 20 pisteen taakse, mutta Susiladies ei missään vaiheessa murtunut lopullisesti. Ero saatiin vielä kirittyä yhdeksään pisteeseen kolmannella neljänneksellä ja vielä kolme minuuttia ennen loppusummeria Suomi pääsi 11 pisteen päähän, muttei sen lähemmäksi.

– Missään vaiheessa ei annettu periksi ja työmoraali ei laskenut. Ukraina oli lähellä katketa, muttei lopulta missään vaiheessa katkennut.

Susiladiesin pelisuunnitelma oli selvä: pitää Iagupova mahdollisimman paljon pois pallosta sekä Ukrainan muut pelaajat tekemään valintoja ja ottamaan heittoja. Ukraina kuitenkin osoitti, että heiltä löytyi ratkaisulaajuutta. Pallo löysi Iagupovan ensimmäisen syötön jälkeen usein vapaan pelaajan, jotka pistivät palloa sisään joko kaukaa.

Vauhtiin päästessään Iguapova törmäsi usein suomalaispelaajien muuriin, mutta löysi taiturimaisilla syötöillään leikkaavat kanssapelaajansa. Iagupovan kokonaissaldo oli harvinaislaatuinen tripla-tupla 22 pisteellä, 12 levypallolla ja 10 syötöllä. Menetyksiä hänelle kertyi kahdeksan ja hän pelasi 39 sekuntia lukuun ottamatta koko pelin.

Aikaisemmat EM-karsintaottelut Iagupova on tehnyt keskimäärin 30,5 pistettä ottelua kohden.

– Iagupova on mieletön korintekijä ja sen saimme pois. Laatua meidän puolustuksessa olisi voinut olla lisää. Hänkin on loppupeleissä ihminen ja väsähti pelin loppupuolella, Salminen kertoi.

Iagupovan syötöistä erityisesti nauttivat pelinrakentaja Olha Sivakova (16/5/4 syöttöä), Vita Horobets (13/8) ja Veronika Liubinets (19/6). Sivakova osui kolmosensa 4/12, Horobets 3/4 ja kokonaisuudessaan Ukraina joukkueena osui kaaren takaa 10/24 (41,7%).

Nuori Susiladies ei kumarrellut kuvia

Suomen pistekärjeksi nousi Lotta-Maj Lahtinen (18/0), joka hyökkäyspään onnistumisten lisäksi teki täyden päivätyön Iagupovan kaitsemisessa. Kaksinumeroisten pisteiden makuun pääsivät myös riistoistaan lay-upeja juossut Annika Holopainen (11/0/2 riistoa) ja Janette Aarnio (10/1), joka ei ikävä kyllä palannut enää kentälle ensimmäisen puoliajan jälkeen.

Nuoren joukkueen kokeneemmasta osastosta Anniina Äijänen (6/2) pelasi mainiosti, kuten myös Linda-Lotta Lehtoranta (4/2/3 syöttöä), joka Lahtisen tapaan pysyi Iagupovan lähellä takiaisen lailla. 2000–luvulla syntyneistä Aarnion lisäksi erottui 19-vuotias Sanni Tuomisto (7/3).

– Janeten tapaan hän pelasi todella ennakkoluulottomasti ja kuvia kumartelematta, Salminen kehaisi.

Suomen pelit jatkuvat ylihuomenna lauantaina 14.11. Susiladies saa silloin vastaansa Portugalin klo 23:00 Suomen aikaa. Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Yle TV2:lta.