Susiladiesin torstain EM-karsintavastustaja Ukrainan hyökkäyspelaaminen henkilöityy vahvasti Alina Iagupovan, 28, henkikohtaisiin taitoihin. Susiladiesin valmentaja Niko Hellman painottaa, että Susiladiesin pitää saada Ukrainan muut pelaajat tekemään valintoja.

Oman haasteensa vastustajan skouttaamiselle tekee aikaväli: Ukraina on pelannut edelliset ottelunsa vuosi sitten EM-karsinnoissa, mikä on pitkä aika.

– Se on täyttä arvailua, että pelaavatko he samalla tavalla vai eri tavalla. Me olemme tehneet sen oletuksen, että pelaavat samalla tavalla, koska heidän valmennusstaffinsa on sama, Hellman kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Ukrainan syömähammas on itseoikeutetusti Iagupova, jonka ympärille koko hyökkäyspelaaminen on rakennettu. Osoituksena siitä Iagupova on tehnyt karsinnoissa 30,5 pistettä ottelua kohden, eikä kukaan muu ukrainalaispelaaja yllä yli kymmenen pisteen.

– Ukrainan selkeä valinta on, että Iagupovan käsien kautta luodaan tilanteita joukkueelle ja hänelle itselleen. Hän juoksee skriineistä saadakseen pallon ja siihen perään hänelle tehdään palloskriini. Hänelle myös toimitetaan palloa post-upeihin, mikä on vastustajalle aika kinkkinen tilanne hänen vartaloaan vastaan.

Avainasemaan ottelussa tuleekin nousemaan pallon saaminen pois Iagupovan näpeistä.

– Meillä on yhteinen ymmärrys, että siihen pitää saada kapuloita rattaisiin. Kun hänellä ei ole palloa, niin pyrimme pitämään tilanteen sellaisena. Jos hän taas saa pallon, niin sen jälkeen palloskriinitilanteissa pyrimme saamaan hänen luopumaan pallosta ja joku muu tekemään valintoja.

Puolustuspäässä Ukraina on aikaisemmissa otteluissa vaihdellut puolustusmuotojaan.

– Viime karsintaikkunassa he kävivät lukuisia kertoja 2-3-paikkapuolustuksessa; tyypillisesti vastustajan aikalisien jälkeen. Vastaan tulee sekä aktiivinen miespuolustus että vähän passiivisempi 2-3-paikka. Heiltä löytyy myös vähemmän käytetty koko kentän paikkaprässi.

Coach Hellmanin tärpit Ukrainasta

Alina Iagupova (185 cm/’92): ”Hallitseva naisten Euroliigan MVP. Naiskoripallon LeBron James, mutta parempi kolmosten heittäjä. Pelaa heidän toisena takamiehenä. Huikea pelaaja ilman heikkouksia.”

Liudmyla Naumenko (188/’93): ”Heidän erittäin urheilullinen nelospaikan pelaaja, jonka nopeus kentän juoksemisessa ja rullauksissa asettaa haasteita puolustukselle.”

Olha Sivakova (170/’92): ”Nopea pelaaja, jonka tehtävä on saada hyökkäyspelit käyntiin toimittamalla ensimmäinen syöttö Iagupovalle.”

Susiladies ja Ukraina kohtaavat toisensa torstaina 12.11. klo 17:00 Suomen aikaa Portugalin EM-karsintakuplassa. Ottelu näkyy suorana Yle Areena -lähetyksenä klo 16:55 alkaen ja Yle TV2:lta jälkilähetyksenä klo 18:55.