Susiladies voitti viime viikonloppuna ensimmäisen EM-karsintaottelunsa kuuteen vuoteen. Päävalmentaja Pekka Salminen nostaa hattua koko suomalaiselle koripalloyhteisölle ja sanoo, että suomalainen nais- ja tyttökoripallo on oikealla tiellä.

Susiladies voitti ensimmäisen kerran kuuteen vuoteen EM-karsinnoissa. Kuva: FIBA.

Viikon mittaisessa EM-karsintakuplassa Susiladiesin saldo oli tappio Ukrainaa vastaan torstaina ja lauantaina voitto Portugalista. Karsintalohko G:ssä Belgia jatkoi puhtaalla pelillä ja on nyt varmistanut paikkansa vuoden 2021 EM-kisoihin. Ukraina (2 voittoa/2 tappiota) on toisena, Portugali (1/3) kolmantena ja Suomi (1/3) neljäntenä.

– Aika hurja päätös, että nämä järjestettiin. Hyvää oli, että pelasimme aika hyvää koripalloa kaksi ottelua. Ukrainaa vastaan suurimman osan pelistä pelasimme hyvin. Olemme oikealla tiellä ja saimme vihdoinkin ensimmäisen voiton. Se on ensimmäinen voitto monista tulevista, Salminen kertoo Koripalloliiton sivuilla.

EM-karsinnoissa Suomen lauantainen voitto oli ensimmäinen kuuteen vuoteen. Edelliskerran Susiladies voitti EM-karsintaottelun vuonna 2014, jolloin suomalaiset selättivät Saksan Töölön Kisahallissa 63-51. Salminen itse aloitti Susiladiesin päävalmentaja vuotta myöhemmin keväällä 2015.

– Tämä on ollut meidän kaikkien yhteinen projekti nostaa nais- ja tyttökoripallon tasoa. Seura- ja maajoukkuetasolla on tehty valtavasti töitä, mutta urheilijat ovat tehneet sen kaikkein isoimman työn.

Tasonnosto ei pelkästään näy naisten maajoukkueessa, vaan myös nuorisomaajoukkuetoiminnassa: 20-vuotiaiden naisten maajoukkue sekä 16- ja 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueet pelaavat kaikki EM-kisojen A-divisioonassa.

– Ne on nostettu ensi ja sitä kautta vääjäämättä jossain vaiheessa tulee se, että naisten maajoukkue menee kisoihin. Meillä on ollut niin paljon hyviä pelaajia ja tulee olemaan, että jossain vaiheessa he ovat myös erinomaisia aikuispelaajia.

– Toiveena on myös, että löytyisi suomalainen seura, joka lähtisi rohkeasti Eurooppaan. Sitä kautta saisimme meidän parhaille pelaajille mahdollisuuden pelata Suomessa esimerkiksi EuroCupia.

Seuraava EM-karsintaikkuna on pistetty kalenteriin helmikuuksi. Belgia on jo vienyt varman EM-kisapaikan Suomen lohkosta, mutta viisi parasta toiseksi sijoittunutta etenevät myös kisoihin.

– Tällä hetkellä on melkoinen tilanne, ettei vielä tiedetä, missä EM-karsintaikkuna pelataan. Ukraina taistelee varmasti kynsin ja hampain kisapaikasta. Me haluamme viedä vielä seuraavalle tasolle taistelun, kamppailun ja yrityksen.